Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 12. června 2007

Co se dá večeřet v takovém horku?

Jedině tohle!

$$OBR240400$$

Tady na Hané mají jedno odporné jídlo.
Jmenuje se naprosto nevinně: Hlávkový salát.
Domorodec ví, co přinesou, návštěvě z jiných krajin vylézají oči z důlků.
Normálně připravené, natrhané listy salátu jsou přelity zálivkou a zde by každý normální člověk skončil, ale hanácká kuchařka ne. Ona to ještě trochu poleje sádlem a posype škvarky.
Co asi udělá to sádlo na studeném salátu...? Br... nemohu pokračovat...
A mokrý škvarek? Docela slušná imitace slimáka, když do toho neznalý člověk kousne nečekaně.

Setkání s touhle "pochoutkou" mě inspirovalo k něčenu jinému a vždy se snažím mít k salátu i ředkvičky, které nakrájím a salát jimi posypu. Je to moc pěkné na oko a navíc je v tom listí možné do něčeho i kousnout a křoupnout.
Poslední hit mé kuchyně je výměna ředkviček za nakrájený pomeranč.
To proto, že miluji salát ledový, k dostání i v zimě a to ředkvičky nejsou a pomeranč se nabízel jako skvělý barevný i lahodný doplněk.

Poprvé jsem sklidila doma hluboké opovržení.
Tak moc, jak mi to chutnalo, tak to Alex nechutnalo.
No, co se dá dělat, nikoho k ničemu nenutím a příště jsem salát rozdělila do dvou misek, jeden bude s pomerančem pro mě, druhý bez pro Alex a manžela.
"Co to děláš?" ozvalo se ostře od stolu.
"Dva saláty," odpověděla jsem lakonicky a dál vše chystala.
"Tak udělej jenom jeden, já to s tím pomerančem zkusím."
Alex je drahoušek, tahle metoda na ni platila i kdysi s Hermelínem.

Byl tedy jen jeden salát, postavila jsem ho na stůl a šla ještě něco vyřídit a když jsem se vrátila k jídelnímu stolu, byl všechen pomeranč do poslední mrtě vyzobaný a v misce jen pár osamocených kousků salátu.
Ač mi v podstatě skoro nic nenechali, měla jsem radost.

Začala éra roztodivných salátů.

Máte se na co těšit!

59 komentářů:

  1. Báro,tohle je paráda! Málem jsem kousnul do monitoru... :))

    OdpovědětVymazat
  2. Ač z Hané, hlávkovej salát politej mastným nebo se špekem nesnáším. Ta hadrovitá konzistence mě taky nijak nenadchla. Naštěstí u nás doma se tak nikdy nedělal, to jen ve školních jídelnách mi ho furt cpali :-)))

    OdpovědětVymazat
  3. jo! já jsem to ale omezila pouze na ledový salát, rajče a mozzarelu :-) mňam! Ale ten hlávkový salát je v té \"odporné\" formě ouplně nejlepčejší!!!!

    OdpovědětVymazat
  4. duno a muris,za vše mohou školní jídelny! Tam to bylo pravidlem a navíc byl salát ještě zborcen naším potem ze školních pozemků.Další důvod pro to, abych se nechtěla vrátit do školních let (myslím těch na základce) :-)Kamio, do monitoru ne! To raději do chleba s hráškem, jak mě dnes nadchl zcr.

    OdpovědětVymazat
  5. no tak... ja jsem treba shodou okolnosti ty skvarky dneska mel. sice jenom asi ctyri kousky, ale mel. A to je dulezity!:-D

    OdpovědětVymazat
  6. mykee,tak zatím to máme příznivci škvarků versus ostatní 2:3 :-))

    OdpovědětVymazat
  7. Řeknu Ti, že to vypadá náramně skvěle. Jenom dotaz, to se jí před nebo po jídle?

    OdpovědětVymazat
  8. Buteo,jak má kdo chuť. Nachystáno v ledničce, čeká na zájemce. A dělám, že jsem nepochopila tvé přátelské rýpnutí :-))

    OdpovědětVymazat
  9. Báro,se škvarkamima teda nééé, takže asi 2:4:) Špek nikoliv! Chleba s hráškem..? Musím si to přečíst:))

    OdpovědětVymazat
  10. Kamio,já si dovolila tě už připočítat :-)). Takže 2:3

    OdpovědětVymazat
  11. Báro,ta telepatie je asi živena tím salátkem... já se na něj nemohu vynadívat.. A hned mám chuť ještě na nějakou skvělou polévku..:)

    OdpovědětVymazat
  12. Vám ta zálivka nechutnala proto,že vám ji neudělala moje maminka. Obvykle mi špek na salátu nechutná, s tou výjimkoum že takto úpravuje salát moje matka. Jak to dělá nevím, ale chutná to skvěle. Z toho plyne, že já hlasuji PRO.Ale ta Tvoje varianta, Báro, není marná. V tomhle směru snesu (takměř) všechno. Jednou jsem do těstovinového salátu hodil velkou hrst strouhaného kokosu a taky to bylo jedlé :)

    OdpovědětVymazat
  13. No tak hanáckým salátům (těm s moluskoformními škvarky) se určitě vyhnu, díky za varování... (stejně si myslím, že je to přirozená vynalézavost hanáckých hospodyň: občas nějaký slimáček proklouzne, ale mezi škvarky ho host už nenajde... (a ještě - pozor na takové saláty, člověk kousne do škvarka (slimáku), zuby dostanou smyk a hned je sanice venku!))Salát samosebou vypadá delikátně.

    OdpovědětVymazat
  14. fuj, imitace slimáka, to zní nechutně už samo o sobě, natož ještě do něčeho takového kousat :) pomeranč je dobrej nápad :)

    OdpovědětVymazat
  15. Klasický hlávkový jedině se smetanou.-) a ledový s čímkoliv, s pomeranči, banány, jabky, ředkvičkama, avokádem, vejci, tuňákem, sýrem, je to jedno:-))

    OdpovědětVymazat
  16. Jo a s hlávkovým salátem v kyselé vodě politým vyškvařenými škvarky, taks tím jsem se setkala na místěch od Severní Moravy až po Jižní Čechy přes Prahu, hlavně v dobách bolševika.

    OdpovědětVymazat
  17. [17] Ještě že už je ta doba pryč! :) Ale abych to nezakřikl, :-°( nikdy nespí... :o|

    OdpovědětVymazat
  18. Přispěji se svoji roškou do misečky:http://www.sharkan.net/118-zdrava-strava-3Ale co je nejdůležitější - je jedno, jaká zelenina v tom salátu je, pokud je tam kus uzeného nebo šunky, je to bašta. ;)

    OdpovědětVymazat
  19. Zkus klasicky cesar salatJako klasický vepřozelo žrout jsem před 15 lety v US dostal na stůl cesar salat a dostalo mě to (ani nevím jak se to správně píše). Každopádně je to do dnes nejoblíbenější rodinné jídlo. Salát, kuřecí prsa, opečený chléb, sýr, zálivka.... atd co do toho patří...nikdy nezbylo.

    OdpovědětVymazat
  20. Ochrana proti spamuJe určitě báječné mít něco jako ochranu proti spamu, ale zamysli se nad tím. Odradíš a naštveš spoustu lidí, kteří by jinak spontáně reagovali a dodali pár prima nápadů a přitom by ti určitě stačil nějaký připitomělý spam filtr aniž by jsi musela prudit čtenáře. Ale jinak rád čtu, pokračuj.

    OdpovědětVymazat
  21. Gombo,mamainka a školní jídelna bude asi rozdíl. Moje maminka je z Plzně, ta by mi tam škvarky nikdy nehodila, tak nemohu posoudit.A hrst kokosu je velmi odvážné! I na mě :-))zcr, sanice vykloubená na slimákovi ...vidím, že jsi zase ve formě :-)))))motoneználku, vzhledem k hodině, v jaké jsi to psal, je to lepší vyrianta, než kdyby ti ten hlad vyvolal kus ovaru s hořčicí a křenem.Mod, kromě banánů už jsem to tam také postupně vyzkoušela. Ale ty banány sním asi před salátem nebo po něm, s kokosem, rozložené na zmrzlině :-))

    OdpovědětVymazat
  22. Sharkane,tvůj Africký salát vypadá hodně dobře, já bych teď přidala maximálně jakýkoliv sýr, Vetřelec evidentně uzeninu nerad.Ještěrko, pomeranč určitě zkus, je to osvěžující.Mirku, salát s kuřecím masem, je moje oblíbené, když se octnu v restauraci Ikea.Oni mají to maso tak dobře a chutně pečené, mňam!A s ochranou proti spamu jsem nejdřív vůbec netušila, o čem mluvíš, ale pak mi došlo, že asi myslíš to, co je zde na bloguje.cz automatické opatření, které nemůže obyčejný smrtelník, jako já, nijak ovlivnit. Takže bohužel, v tom jsem nevinně. Pokud tě to neotrávilo úplně, tak mě potěší, když občas něco hodíš do placu. ;-)

    OdpovědětVymazat
  23. Moc dobrý je i čínský zelí s ananasovým kompotem. Ale škvarky jedině teplý a s měkkým chlebem ;-))

    OdpovědětVymazat
  24. mz do salátu přidáváme trošku vodky. je to fakt děsně dobrý....no a škvarky by nemusely bejt špatný, pokud nejsou rozbředlý a dělá je teda gombova maminka. tak já taky hlasuju pro.

    OdpovědětVymazat
  25. Šalát so škvarkami? Už som to kdesi jedol, hoci som netušil, že je to hanácke jedlo. Bolo to už dávno, odvtedy som na to už zabudol, až teraz si mi to pripomenula (to hádam ani nemuselo byť). Hlasujem proti.

    OdpovědětVymazat
  26. Já včera povečeřel misku třešní a zapil je litrem vody. No... už mi bylo i hůř. :)

    OdpovědětVymazat
  27. @Teo,to bylo tehdy, jak jsi ty třešně zapil litrem mlíka:)

    OdpovědětVymazat
  28. Já včera povečeřela kuřecí řízek s fritama a švestkový koláč velký, kafíčko a hruškovou limonádu. No, už mi bylo i líp:-))))

    OdpovědětVymazat
  29. Magrátko,to určitě vyzkouším, myslím ten ananas.sonjo, právě, že ony jsou málokdy nerozbředlé, nemokré a nestudené :-)Teo, a už to asi víckrát neuděláš, že?lojzo, vítej do klubu! Hele, Kamio, to je hodně eklhaft!Mod, to všechno jsi večeřela v jednom tahu? To by mě zabilo! Já teď mám na jídlo jaksi méně místa nebo co.

    OdpovědětVymazat
  30. Teda Baru......já vepřecí rád, ale tohle bych si asi nedal...

    OdpovědětVymazat
  31. Galahade,tak jak psala Magrátka. Salát je jedno jídlo a teplé škvarky s chlebem je druhé jídlo (jednou za tři roky :-)).

    OdpovědětVymazat
  32. Bárojojo v jednom tahu a poté jsem ještě měla oříškovou čokoládu a pak slané mastné brambůrky a Colu, ale to asi až za hodinu po večeři:-)) A zas takové horko nebylo. V Africe je mnohem větší horko:-)))

    OdpovědětVymazat
  33. Mod,v Africe mají přece ten samoobslužný kotel značky SAHARA :-))))Ale jinak typická večeře pro to, abys pak měla důvod vydat ze sebe co nejvíc kalorií nějakým smysluplným pohybem ;)

    OdpovědětVymazat
  34. Galahade,rozhodně! Jen to nesmí být práce duševní! Ale stejně máš divné asociace.Práce večer - to může napadnout jen člověka z třísměnného provozu.

    OdpovědětVymazat
  35. Báro,než méně místa na jídlo mě tenkrát mnohem víc trápilo méně místa na močový měchýř :-)) Jíst se dá aspoň průběžně ;-)

    OdpovědětVymazat
  36. Magrátko,moc mě to svádí k tomu, abych napsala, že obojí se dá dělat průběžně, ale nenapíšu to, protože ještě není všem dnům konec :-))))

    OdpovědětVymazat
  37. Báro,... teda Báro, to ani nerozpitvávej:))

    OdpovědětVymazat
  38. vyzkoušej ještě celer (řapíkatý) a zajímavý je některé zeleninové saláty decentně posypat sezamovým semínkem

    OdpovědětVymazat
  39. Mey,řapíkatý celer je můj velký favorit, sezamové semínko mám zatím jen na posypávání slaného pečiva, když někdy peču, ale je to dobrý nápad, to zkusím.

    OdpovědětVymazat
  40. Báro,zatím ne a to je dobře, protože když jsem minule vysloveně NECHTĚL vysvětlit \"exaktní\", tak jsem dopadl jako sedlák u Chlumce. Známe svoje Pappenheimské, že? Sofistikovaně!! :)

    OdpovědětVymazat
  41. Kamio,teď mi to došlo!!! Takže tys chtěl, abych to řádně rozmázla?! Jsem vyděšena!

    OdpovědětVymazat
  42. Baru......já se jen bál, že by třeba takový Kamio mohl přijít s nějakou ještě smysluplnější asociací... Víš?

    OdpovědětVymazat
  43. Galahade,to nevím, Kamio asi rád pozoruje noční oblohu a to není činnost na těžkou stravu, to je spíš na ten salát.I když kdo ví, jaké má asociace :-)

    OdpovědětVymazat
  44. Báro,nechtěl jsem rozmáznout, please help me somebody, nic nerozmazávat!! Kamio se rád kochá, takže by vůbec nepřivítal žádnou asociaci! Zvláště tehdy, když někdo napíše, že ještě není všem dnům konec (v souvislosti s průběžným jídlem i vyprazdňováním), páč to by mohlo znamenat mnohé... takže, přátelé nepitvejte to!! Nikdo nechce přeci vědět, že Bára hodlá obědvat v 70letech na oné místnosti!! :))

    OdpovědětVymazat
  45. Kamio......tak se zdá, že v souvislosti s večerní prací napadají hříšné asociace jen mě:-)

    OdpovědětVymazat
  46. Galahade,teď mi v tom děláš zmatky... jaképak asociace, když jsi u sebe přiznal, že jsi líný od přirození (!)Kamio, všechny odpovědi, které mě napadly, nejsou hodny publikování. Ale buď si jistý, že to máš u mě!

    OdpovědětVymazat
  47. No to jsem......ale myslím samovolně, žádné úsilí mne to nestojí, a tak si občas pořídím i nějakou tu asociaci...;-)

    OdpovědětVymazat
  48. Což takhle......dát si buřta.

    OdpovědětVymazat
  49. Galahade,proč \"Prase\" s velkým \"P\"? Co má velké na začátku, to nejím:)) \"Sele\" a \"sele\", to je rozdíl:)

    OdpovědětVymazat
  50. Kamio......Prase je tak dobrý zvíře, že si tohle mluvnický privilegium plně zaslouží!

    OdpovědětVymazat
  51. Radovane,klidně čtyři buřty, jak by to vypadalo, kdyby měli všichni rádi to stejné.Galahade,to mi tady chybělo! Ty jsi ten poslední, koho bych pozvala na kus mrkve! To už máme dávno vyřešeno :-)))Kamio, ještěže se nepojmenovávají zvířata ve velkochovech, že?Játra na cibulce z Prasete Karla... nic moc :-)))

    OdpovědětVymazat
  52. Galahade,tak to už pak rovnou \"PRASE\", ne? .)

    OdpovědětVymazat
  53. :-)))Kamio...zase bych to nehnal do extrému... Aby nám Prase nezpychlo;-)Baru...jistěže máme. Já si jen vzpoměl na takovou jednu víkendovou příjemnost:-)

    OdpovědětVymazat