Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 27. února 2013

Pátek, blázni mají svátek


Letos vyšel svátek mého malého chlapečka na neděli.
Já vím, že vám v tom, moji milí dělám občas trochu zmatky, kdo mě čte sem tam, nejspíše nabyde dojmu, že mám těch chlapečků několik.
Ano, když se narodil, převládala ve mně ještě velmi silná nostalgie z toho, že jsem s ním celé těhotenství komunikovala jako se Štěpánkem a tohle jméno jsem mu na blogu nechala, i když měl v rodném listě napsáno Matyáš, jak si ho (nakonec s mým souhlasem) prosadila pojmenovat Alex. Na YT zářil v krátkých videích jako Tulipes a když se začal  více projevovat, jednoznačně mu sedlo jméno Destruktor. I to už ovšem odvál čas, dnes by si zasloužil jméno Inovativní Konstruktér.
S Matyášem je trochu trápení, uvádějí ho jen podrobnější kalendáře, všude jinde je jen Matěj, ale od spřátelených maminek vím, že je to tak s více jmény, která se poslední roky začala dávat častěji.


První oslava se konala s kamarády ve školce, Matýsek vybral v obchodě dva pytlíky bonbónů a v pátek ráno s nimi napochodoval do třídy.
"Co slavíš?" zeptala se pančelka.
"Svátek," řekl oslavenec a podal jí sáčky s cukrlaty. Zapomněl ovšem dodat, že to slaví v předstihu, bo v neděli není školka.
Pančelka se hbitě podívala do kalendáře, zjistila, že je tam napsáno Petr a železnou logikou usoudila, že je Matýsek popleta.
Následovala gratulace k narozeninám a Mates dostal hobla.
Odpoledne jsem se od synka dozvěděla, že má 6 let, protože to říkala paní učitelka.

Hobla si moc užil:"To je taková krása, když lítáš!" Takže na nedělní domácí oslavě jsme ho o toto oslavenecké privilegium nemohli ošidit.
Společnými silami jsme zhotovili tvarohový dort s jahodami, vybrala jsem recept, aby si to "pečení" pořádně užil, takže základ tvořily drobky z máslových Club sušenek (je tak bezva do sáčku se sušenkami opatrně bušit paličkou na maso!).
Pak jsme si zahráli na pohádku O dvanácti měsíčkách a šli do LIDLU pro čerstvé jahody (kupodivu měly chuť i barvu jahod). V té sobotní veliké chumelenici mi to přišlo opravdu stylově pohádkové.
Odpoledne jsme už jenom míchali a čekali, jak nám budou jednotlivé ingredience tuhnout.

Vyšlo to  nádherně a nejen dort.
Protože dortů by mohlo být klidně dvacet pět, ale kdyby k tomu nebyli ti správní lidé, stejně by to bylo na nic. A protože se do zdaru oslavy zapojili opravdu všichni, byla moc hezká pohoda a Matýsek ještě večer v postýlce vyprávěl, jakou měl radost a jaký to byl pěkný den.




14 komentářů:

  1. Přidávám taky gratulaci. V pondělí jsme nakoukli taky do Lídlu i ty jahody jsem měl v rukou, ale maje špatnou zkušenost s chutí /kyselé/, nebral. Byl tam ale týden "lesku" a tak jsme nakonec vezli zaplněný vozík nejrůznější čistící chemie, maje dobré zkušenosti s německými pracími a čistícími prostředky.
    Písáváš, malý byt. Vždyť se tam vešel dort i stavebnice. Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidlovské čistící prostředky jsem ještě nezkoušela, ocením, když dáš vědět, jak se osvědčily, mají dobrou cenu.
      Buteo, jsi pečlivý čtenář. Stavebnice je v minibtě, ale oslava se konala u Kapitánových, ti jsou na tom o několik pokojů lépe :)

      Vymazat
  2. gratuluju :) dort vypadá výborně :D sedmi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matýsek děkuje, dort naštěstí i dobře chutnal, což se nedá říci o mých některých želatinových výtvorech v minulosti. Ochutit dobře želatinu byla někdy fuška :)

      Vymazat
  3. Gratuluju k svátku. Dort vypadá báječně. A taky mě těší, že ta "naše" sedačka je očividně vhodná jako prostor na hraní ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Looney, "naše" sedačka je senzační na cokoliv! Nedám na ni dopustit. Trochu jsme plánovali koupit ještě jednu a dát ji v novém domě do U, ale přestali tuhle barvu dělat, tak mě docela namíchli!

      Vymazat
  4. Naše Alžběta byla taky ze všeho nejdřív Ferda...:-)
    Znáš to - jestli to bude holka nebo kluk jsme vědět nechtěli a nějak jsme o prckovi mluvit potřebovali:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náš mrňous si momentálně z rozvernosti říká Lamísek a já jsem Laminka:-DDD

      Vymazat
  5. Napadlo mě, zkus mu někdy říci Štěpánku. Sice už je zvyklý na Matyáše, ale ...... vidíš, jak bude reagovat. Ona jména nesou určitou energii. Nejednou jsem "omylem" nazvala člověka jeho "pravým" jménem. Ti lidé se divili, proč jim opakovaně omylem tak říkám, když jsem nemohla vědět, jak se měli jmenovat původně. Zeptej se, jak by se mu líbilo jméno Štěpán.
    Já se měla jmenovat Monika (pro mě brrrr), naštěstí mě zachránil bratr, který řekl, že harmoniku už má. Jsem vděčná za Lenku.

    A svátek můžete slavit třeba na Pankráce, dyk je to jedno.

    OdpovědětVymazat
  6. Leni, koukám, jak to má každý hozené jinak! Já jsem jako malá holčička byla blázen do jména Monika, nakonec jsem si tak pojmenovala alespoň velikou světle modrou plyšovou kočku :-).
    A moje dvě největší kamarádky z dětství byly Lenky. A jako velká? Svoje jméno fakt nemusím, pro přátele jsem Bára, na blogu jsem Bára a jménem z občanky mi říkají asi jen rodiče a bývalý manžel. Dokonce i pošťáci už si zvykli :-)
    Na Štěpánka se ho zeptá, ale jednou mi sám od sebe říkal, že se mu Matyáš líbí.

    OdpovědětVymazat
  7. Aj naša Táňa má tohto roku meniny po prvýkrát. Doteraz musela oslavovať na Tatianu. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lojzo, doufám, že jste to pořádně oslavili, když to bylo poprvé!

      Vymazat
  8. Ahoj Báro, děkuji za návštěvu na mém blogu a milý komentář. Oslavenci přeji dodatečně všechno nejlepší, dort se krásně vyvedl a Matýsek je správně zaujatý hrou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání oslavenci, opravdu si to užil a s tím jeho hraním! On si umí tak soustředěně a DOOPRAVDY hrát, že vždycky žasnu. Ovšem zas je třeba problém, když má vydržet u společenských her... inu, každý je jiný... :)

      Vymazat