Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 23. října 2012

Zářivě barevně a vesele


prožíváme poslední dobou podzimy.

Začali jsme z legrace slavit Thanksgiving Day, před třemi lety poprvé. Líbilo se nám, že se prostě MUSÍME sejít všichni doma u  STOLU, navíc u dobrého jídla.
To jídlo bylo samozřejmě předem velmi konzultováno, chtěli jsme opravdu tradiční pokrmy, pamatuji se, jak mě poprvé překvapili v Kauflandu, že měli opravdové batáty, bez těch by se naše menu neobešlo.
Starší s Mladší propátraly americké recepty a vymyslely jsme močník, krůta se též povedla, zkrátka nemělo to chybu a letos už se těšíme zase.

Pilně chodíme na kaštany, ať máme v zimě co nosit do krmelce v lese, za barevnou přírodou nemusíme nikam daleko chodit, je všude kolem nás.
Ohnivé stromy, dýňová polévka, báječný Míšin chlebíček (už jsem ho dělala dvakrát, díky), vůně čaje se zázvorem, skořicí a hřebíčkem, noci při svíčce, užívání si hřejivého sluníčka a vybírání babího léta z vlasů... to je náš letošní krásný podzim.

 


26 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. To víš, jak nebolí zub, tak je hej :-)
      Letošní podzim mi připadá zářivější než jindy.

      Vymazat
    2. ...a iste to nebude len tým zubom ;-)

      Vymazat
    3. ad zuby: veru. vím. s mojimi vlčími tesákmi je taky docela "veselo". môj zubolekár hovorí:"keby som bol mladší a keby si nebývala vždy taká ubolená a zelená, tak si už myslím, že sem tak často chodievaš kvôli mne" ;-)

      Vymazat
    4. btw, ta fotka je skvelá! to si ty?

      Vymazat
    5. SV, já jsem četla "môj zverolekár" :-)))))))
      Tuhle fotku s Alex mám moc ráda, loni ji dostal její miláček zarámovanou pod stromeček.

      Vymazat
  2. Skvělé. Člověk si má dělat radosti v životě. Má si udržovat pevné vztahy v rodině a to internetem lze ztuha. Osobní kontakt a pohled do očí dělá divy. K tomu se hodí různé záminky v dobrém slova smyslu /nebo chceš lepší výraz - příležitosti/.
    Pak je jedno, jak se jmenují nebo odkud jsou převzaté. Mě jaksi ty dovezené nejdou moc pod kůži, taky jsem už moc starý. Amerika se mi moc líbila a prosté Američany mám rád, ale jejich svátky stejně jako VRSR jsem nepřevzal.
    Báro, teď mě vlastně napadlo, že krůtu si dám klidně i přes rok, ale na smaženého kapra s bramborovým mám chuť jenom u stromečku. Jinak rybky se u nás jedí /jinak upravené/tak 3-4 x za měsíc a vím, že je to málo. Dost, zima je za dveřmi a já se zde vykecávám. Jdu na dřevo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buteo, ta asi nejde srovnávat VŘSR a rodinné svátky, musím se smát... co jsou VŘSR tradice? Napsala bych plamenný projev, pak vyrazila na manifestaci do ulic a večer se zbořila vodkou? Néééé! :-D
      Ale Díkůvzdání nám poskytne záminku že se všichni snaží opravdu se dostavit domů v určenou hodinu, uděláme pohodu a pečená krůta s batátovou kaší a dýňový páj to jen dokreslí.
      Přiznám se, že jsem u toho měla trochu větší pohodu než u Vánoc, protože to je svátek, který musí splňovat spoustu požadavků a aby všechno klaplo, jsem večer vyždímaná jako houba. Pracuji na tom, abych se naučila i ty Vánoce vnímat jako pohodovou věc, ale to budeme s mými milými teprve nacvičovat, letos poprvé! Pokud vše klapne jak má...

      Vymazat
    2. Bárinko, prečítaj si ešte raz čo píše milé múdre Buteo, a uvidíš, že aj na Vianoce bude všetko klapkať presne tak, ako má ;-)

      Vymazat
    3. SV, no já hlavně doufám, že se nepřežeru i bez dohledu doktorky z IKEMu. Letos se na Vánoce těším, určitě budou jiné.

      Vymazat
  3. Tos vystřihla z nějakýho módně reklamního časopisu, přiznej barvu! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to já se klidně přiznám. Vystřihla jsem to z Kapitánovy SD karty, když nás loni fotil, jak jsme blbli v parku. Letošní fotky jsou ještě ve foťáku, protože DPH. Ale jak to dorazím, už se těším, jak to naskládám do naší zatím ne moc plné galerie.

      Vymazat
    2. aha. tak to si ty! jééé, ty si krásna! :-)

      Vymazat
    3. SV, to nejsem já, to je ALex, to ona je ta krásná u nás doma :-)

      Vymazat
  4. Den díkůvzdání je svátek oslavující hojnou úrodu o kterou se dělili Poutníci (první severoameričtí osadníci – Pilgrim Fathers) a původní obyvatelé Ameriky.
    Dnes se Den díkůvzdání slaví druhé pondělí v říjnu v Kanadě a čtvrtý čtvrtek v listopadu v USA. Přečetl v chytré Wikině. Tak mě zajímá, zda slavíte jako v Kanadě nebo Amíci nebo podle toho, jak seženeš rodinu dohromady.
    VŘSR jsem vzpomenul proto, že jednak jsem tam na podzim pobýval a vím své. Oni totiž žádné dožinky nikdy neměli a tak se sešli na to "slavné" výročí, to se všichni jednak mohli beztrestně ožrat a ještě vždy další den i dva bylo volno pro "opici".
    Mě jako věřícímu vyhovují Vánoce. To se můžu beztrestně přežrat a doktorka v IKEM mi to do konce ledna toleruje. Každý podle svého gusta.
    Hezký začátek zimy. Mně začíná zima když je plno koňader na krmítku, u krmelce i přes den chodí nahlížet srnky a já celý den topím. Jo a začínám se těšit na Vánoce a tak po večerech jsem odložil pletení a začal jsem loupat ořechy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buteo, my držíme ten čtvrtý čtvrtek, ale letos to bude trochu oříšek, kanadský termín už jsme propásli a na americký termín má starší zrovna školu. A omluvenka asi nepomůže.
      Zažít VŘSR přímo v Sovětském svazu to musel být masakr :-)
      Jen to hezky dopleť, když se odloží rozpletená věc, většinou utečou z jehlic očka. Mám ráda tvůj smysl pro humor.

      Vymazat
    2. ja mám ráda celého Butea ;-)

      Vymazat
  5. To je děsně romantický ;). Těší mě, že chlebíček chutnal. Zatím u mě doma taky kraluje. Dýně je všude! :D
    Slavení Dne díkuvzdání vůbec není špatný nápad, na podzim by se taky měla rodina povinně-dobrovolně scházet! :)

    Báro, co jste připravovali z batáty? Já jsem je dřív hodně kupovala prckovi, ale popravdě, jak už přešel na dospěláckou stravu, tak jsem je ani jednou nekoupila. Vím, že v Latinské Americe je dělají na sladko, třeba Američani převzali nějaký podobný recept...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naslano je z nich výborná "bramborová" kaše, půl jsou brambory, půl batáty, trochu česneku a místo mléka se to zředí zelninovým vývarem. Ostatně úplně stejně dělám i celerovo bramborovou kaši a dýňovo bramborovou kaši. Nasladko mám za sebou experiment potřít částečně uvařené plátky medem a dopéct na pánvičce (nemám kontaktní gril). Další pokus byl zabalit do alobalu napodél rozříznuté batáty posypané cukrem a skořicí, přidat oříšek másla a upéct v troubě. To bylo vynikající. Ale nejlepší je ta kaše! K pečené krůtě, se moc hodí chuťově.

      Vymazat
  6. Báro, děkuju za hezký post, já letos na podzim trochu trpím (viz u mě na blogu). A taky děkuju za tip na Míšin dýňový chlebíček, zkusím ho!
    Dewberry

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dee, četla jsem to u tebe a ještě ti tam dlužím komentář. Upeč chlebíček, uvař si zázvorový čaj nebo bylinkový a zkus se naladit na vlnu příjemného užívání času, který předchází nástupu do práce. Ta práce na tebe někde čeká a pak už tě nenechá vydechnout a ještě budeš ráda vzpomínat na to jak jsi "jenom" pučtočila :-)

      Vymazat
  7. Báro, děkuju za milá slova, v podstatě od té doby, co jsem ten post napsala, je mi o něco lépe, navíc jsem si vytvořila několik plánů B v případě, že by to s tou prací nešlo tak snadno (třeba vrátit se do školy a pracovat na tom, abych byla paní doktorka :)), takže už mám pocit, že zase někam směřuju a zahnala jsem ten pocit stagnace.
    Jinak dnes si užívám s výjimkou dvou pučtočích hodin relativně volný den, koupila jsem dýni, vyřezala strašidlo a z půlky udělala polívku a z druhé půlky bude ten chlebíček. Takže je vlastně všechno v pořádku :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nechci být hnidopich, ale pobavil mě tvůj překlep "močník". Ten bych si tedy s prominutím nedala :-D

    Jinak teda krásná fotka a zajímavý nápad. Když už v Česku "zcela vážně" slavíme Halloween a Valentýna, proč ze srandy neslavit Díkůvzdání nebo den nezávislosti :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jsi hnidopich! :-))) ale já ti to odpouštím, teď už tam ten překlep nechám, když to ani kontrole pravopisu nevadilo!
    Včera si poručil mrňous vyndat betlém a ukazoval Ježíškovi, jak se slaví Halloween a jaká jsou strašidla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musel být Ježíšek nadšený :)

      Vymazat
    2. Byl nadšený. A mrňous také. Akorát ještě vyřešíme etickou otázku, že "s betlémem se nehraje" a bude to OK :-)

      Vymazat