Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pátek 19. října 2012

Utěskoč




Včera večer jsme s mrňouskem hráli na Zajíček v své jamce.

Pravda, ve dvou se to hraje trochu těžko, v 1+1 ještě hůř, ale měli jsme na to oba náladu, tak jsme blbli. A jak jsme tak dováděli, všimla jsem si, že Matýsek zpívá utěskoč, utěskoč a vyskoč!
"Co je to UTĚSKOČ?" hecovala jsem ho.
"No my to tak ve školce všichni zpíváme," nechápal čemu se divím.
"Ale to znamená chutě skoč, jako aby ten zajíček s chutí vyskočil," snažíme se to vysvětlit, ale marně.
Můj zajíček začal zuřit, že je to utěskoč a hotovo a já ho, nechca pokazit večer, přestala dráždit, aby si náhodou vzteky nerozdupal svou jamku.
Trochu mi to připomnělo Hrdého Budžese.

Měla jsem celý den docela náročný. Začalo to zubařem a mojí šestkou vlevo dole už předminulý týden. Najednou o sobě začala dávat vědět. No jistě, nebylo to nic jiného, než následek mojí dvouleté přestávky v pravidelných prventivních prohlídkách.
Zubaře dělím na Zachránce a Trhače. Můj zlatý pan doktor je Zachránce a to i tehdy, když hraje se zkaženým zubem hodně nerovný boj. Šla jsem k němu, že ho rovnou poprosím, aby zub vytrhl, ale než jsem stihla něco říct, už jsem byla vražená v křesle a v zubu mi létala vrtačka. Ach jo, pak následovalo čištění kanálků a objednání na včerejšek.
Znovu mi dočistil kanálky, pečlivě je vyplnil, zrentgenoval, bolelo to jako kráva, ale dobře mi tak, měla jsem za ním jít mnohem dřív.
Sestřička mě potom zkasírovala a mě bolela pusa celý den za všechny prachy.

Odpoledne jsme se šli podívat po čase k rodičům, babička byla nějaká nemocná, tak týden nechtěla, abychom tam chodili a přinesli si domů její kašel.
Není nic nevhodnějšího, než jít na návštěvu s bolavým zubem.
Poskládala jsem se u nich na židli a doufala, že veškerou konverzaci obstará Mates, jako vždycky, ale moc mi to tentokrát nevyšlo.
"Co je ti?" přiletěla první špionážní otázka.
Vysvětlila jsem mamince, jak to mám s tím zubem, že je to citlivé a bolavé, ale má to za den až dva přejít a bude dobře, a myslela jsem, že to mám za sebou a seděla jsem potichu  dál.
Za deset minut:"Nejsi nemocná?"
"Ne, to ten zub."
"Jestli se ti chce spát, tak si běž lehnout do ložnice," ohodnotila maminka moje sezení se zavřenýma očima.
"Ne, to je dobrý, to je z toho zubu."
Za dalších deset minut: "Ty se na mě zlobíš, že nic neříkáš?"
Nééééééé
Tak jsme radši šli domů, že přijdeme jindy.

Večer jsem to už nedala a vzala si prášek, no a když zabral, bylo mi tak dobře, že Utěskoč.
Nakonec jsem splácala i nějakou tu večeři a zkusila jsem si také vzít, bylo to ten den moje první jídlo.

Dneska už je dobře, dokonce jsem pojala smělou myšlenku, že si na ten zub nechám dát korunku, protože je teď bez nervu a asi brzy zešedne, jak už to mrtvé zuby tak dělají a zkřehne, takže problémy s ním by asi nekončily.

Teď mi sem na koberec vlídně dopadají sluneční paprsky, nepřestanu blahořečit knize o Feng-šuej, že mi poradila dát si psací stůl zády ke zdi a sedím směrem do pokoje a k oknu. Pracuje se mi mnohem příjemněji, je to samozřejmě jen o pocitech, ale když už dělám občas práci, do které se mi moc nechce, ať jsem aspoň dobře naladěná.
V nejbližším čase mě čeká akce "úklid pracovního stolu".
Chaos na mém stole je hodně proměnlivý, neleží tam rok staré hromádky a hromady, ale každou chvíli tam mám roztaženou nějakou jinou papírovou práci a tak je uklizeno vždycky jen pár hodin, pokud vůbec.
Teď momentálně jsem obložená koupelnovými katalogy a píšu instrukce instalatérům, je to šílené.
Proč musí existoval 1000 vodovodních baterií? Nestačilo by jich pět? Motám se tady v tom jako moucha v medu, snažím se vybrat něco hezkého, ale ne drahého, nesmí to ovšem být ani nějaký levný šunt. S Kapitánem jsme přes týden nominovali nějaké kousky do užšího výběru, teď zjišťujeme ceny a hledáme slevy, zkouším velkoobchod, internet, je to zábava na několik hodin.

Asi nejlepší čas teď hned vypnout noťas, pustit si jakékoliv uchulibé CD a uklidit ten stůl.


   



35 komentářů:

  1. Vodovodní baterie, to je něco, co by mělo být úředně zakázáno.
    Ať koupíš jaké chceš, buď nějakým způsobem nefungují (potřebují menší tlak, potřebují větší tlak) nebo se rozbíjejí, nebo ucpávají nebo aspoň kapou, případně se oloupe chrom, nebo aspoň zešedne. prostě stojí za hovno. A je úplně jedno, jestli za ni dáš 500,- nebo 5000,-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ti teda pěkně děkuji, hodně jsi mi to usnadnil :-)))

      Vymazat
    2. Rádo se stalo:-)
      Ale vážně je to mizérie, ale třeba budeš mít šťastnou ruku.

      Vymazat
    3. Dost bylo vyřešit, zda páky či kohoutky a na zdi nebo na umývadle. Teď jsem ve stavu, kdy si myslím, že je nejlepší jít do obchodu a nechat si něco doporučit. Třeba se povede a když ne, budou na blogu veselé instalatérské historky :-)

      Vymazat
  2. Hrdý Budžes! Minulý týden jsem si ho zopáknul hned dvakrát :-) Při příležitosti názorového konfliktu, tedy vysvětlování, že ten dotyčný je se základním vzděláním silně na chvostu společnosti, když ho ještě neviděl a nasměrovával jsem ho tam, kde zmíněnou divadelní perlu může zhlédnout :-) Teď jsem si vzpomněl na spolužáka, který se až ve svých... zhruba 35 letech s překvapením dozvěděl, že ve fotbalové hymně "Zelená je tráva", skutečně zpívá "...a ten míč kulatý, věc je záludná", což celou tu dobu v dobré víře zaměňoval za "...a ten míč kulatý, Jensen záludná" :-)) Netuším, jak si vysvětlovat smysl té věty, možná konstruktivní kritika na špatnou mezinárodní úroveň české kopané, ale vzhledem k tomu, že taky patří k těm, co ve fotbale žádný smysl nehledají, tak ho těžko mohl nalézt, že.

    Ten stůl "zády ke zdi" není špatný nápad... co postel v místnosti? Myslím ne u stěny. Jsem na prahu kosmetických úprav mého zařízení - sice už na něm přešlapuju zhruba 5 let, ale jsem tam :-) Přemýšlím o posteli s orientací hlavy k oknu, mezi kterým a tou hlavou bude pracovní stůl "čelem" do místnosti, vlastně do postele (s oddělením nízkou skříňkou).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Divadelní adaptace Hrdého Budžese má u mě jedno velké prvenství. Dokoukala jsem ho s nadšením do konce i v televizi, což v mém případě netelevizního člověka je opravdu unikum :-).
      Do divadla jsem na něj šla dvakrát. Takové přízně se u mně dočkala už jen Tarja, na které jsem byla též dvakrát :-)

      Já osobně se na posteli "do místnosti" moc dobře necítím. Teď ji mám u zdi, hlavou od okna. Když jsem spala hlavou k oknu též jsem se cítila divně, tak jsem se otočila. Ten můj obýváček je speciální místo, kde se mi podařilo udělat zóny pracovna, dětský pokoj, obývák, ten večer změněný na ložnici.
      Všude to píšou, že je lepší mít od pracovního stolu výhled do místnosti místo do zdi.

      Vymazat
  3. "Utěskoč" mi připomnělo starý článek od Rudolfa Křesťana (looneycz.blogspot.cz/2010/04/popleteniny-spol.html). Utěskoč je něco jako měkoň ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, klasický měkoň. Ten článek u tebe je dobrý a jsi první, komu se podařil do komentu dát funkční klikací odkaz :-)

      Vymazat
    2. :-) Měkoň mi zas pro změnu připomněl Boryše. Jak ten jeden horolezec v nepříznivé chvíli pořád opakuje "Kdyby tu byl Boryš. Kdyby tu byl Boryš." na dotaz, co to má pořád s tím Boryšem... "Přece, Boryš umí po skalinách..."

      Vymazat
    3. Hm, tak čtu komentáře dál - a Boryšů se tu sešlo povícero :-)

      Vymazat
    4. Ahoj Nomi, to je to šílené vlákno na odpovědi, svým způsobem to má logiku, ale někdy to může zapříčinit nepřehlednost.
      A Boryš si zaslouží být ve více komentářích, je to přece též významný Čech :-)))

      Vymazat
    5. Boryš mě nikdy nenapadl, ale z písničky Beskyde Beskyde, kdo po tobě ide? si pamatuju, že se bratranec ptával, kdo je to ten "kybača" (zpívá se tam: černoký bača, ovečky zatáča).(ren.)

      Vymazat
    6. Jo, Kybača nebo též Okybača nám tady chyběl do sbírky písničkových hrdinů, díky, žes ho připoměla!

      Vymazat
    7. Fakt je, že mě to taky dlouho trvalo to rozluštit :-) (ren.)

      Vymazat
    8. Hlavně, že jsi to nakonec rozluštila :-)

      Vymazat
  4. Budžese jsem viděla porůznu už asi 5x ( krom jiného i na PC) Super výkon pro jednoho herce. Také jsem si teď stahovala Duška a jeho Čtyři dohody a poté i Pátou dohodu. Na PC lze najít na You too. Ten stůl máš dle Feng... mít vždy zády ke zdi, abys viděla na nepřítele čelem, a ne abys stále měla strach, že ti stojí v zádech!! Pomáhá to soustředění. A přes postel ti nemá jít přes hlavu průvan, to znamená, že nemáš ležet tak, aby otvor ( okno) a dveře pouštěly energii tobě přes postel, hlavně ne přes hlavu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na toho Duška se určitě podívám, díky za tip. Teď nemám postel moc dobře danou, ale v malém prostoru už jiná možnost nebyla. Aspoň důsledně na noc dveře zavírám.

      Vymazat
  5. Utěskoč a chutěskoč... No, priznám sa, že v tom veľký rozdiel nevidím, je to takmer rovnako (ne)zrozumiteľné. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za tím "chutě" má být mezera. To máš jako s tím horolezcem Boryšem - Boryš umí po skalinách.

      Vymazat
    2. Lojzo, to je takový překladatelský oříšek, volně by se to dalo přeložit asi jako "kolik třešní, tolik višní" (c)

      Vymazat
    3. Jago, vždycky jsem raději zpívala Boryš umí :-)

      Vymazat
    4. Boryš jasněžeumí! však aj Jánošík bol horolezec. aj karabín mal dvojo! ;-)
      utěskoč je veselé slovko. som si to prekladala, že niekto má utiecť skokom ;-)
      my sme v škôle hovorievali, že sučkaučka ;-)
      ad batérie: veru, to je na šľaktrafenie. my sme dostali krásnu novú zmiešavaciu batériu. drahá yakzwer bola. a myslíte, že fungovala? houby!
      ad feng šui: to si šikovná, mať všetko v jednej izbe! veci treba mať poskladané tak, aby sa tam človek cítil dobre a je to ;-)

      Vymazat
    5. Tak sučkaučka překvapila zase mě!
      Já se teď v pidibytě cítím velmi dobře! A domeček má taky dobrý náběh, krásně to tam voní dřevem a prý se to neztratí ani po přidání vnitřních izolací. Moje právnička má též dřevostavbu, už tam bydlí několik let a říkala, že to tam voní pořád stejně hezky.

      Vymazat
    6. to vieš, chcieť po 5 ročných deťoch, aby sa párali so slovami súdružka učiteľka, keď na svete je toľko iných dôležitejších vecí! ;-)
      drevený domeček! júúúúú! to bude krása! v domčeku drevenom dobre bývať dá sa ;-)
      zubisko hnusné boľavé je už dúfam ok? (to mňa keď bolia zuby, tak zaliezam, ak sa len trochu dá, a vyvesujem červenú vlajku zákaz kontaktu ;-)
      čo Kimbuška?

      Vymazat
    7. Zub je v pohodě, tak já též :-). Příští týden mi akorát obrousí zubní kámen, ale to je brnkačka.
      Kimba je zatím ve střídavé péči a já si ji natrvalo vezmu v prosinci, už je to domluvené a jsem za to ráda! Ona prostě nedává stavy, kdy je sama. Jak lidské!

      Vymazat
    8. Kimba šup k vám do domečku na Vianoce! dobré správy!

      Vymazat
  6. A čím jsou starší, tím jsou horší, ještě vloni se mi podařilo úplně bez problémů vysvětlit, že správně je to
    "Kolíbala bába čerta"
    a ne
    "Líbala bába čerta", no i když....
    ovšem letos není už ochotna připustit, že chyba by mohla být na jejím vysílači, prostě se urazí a hotovo:o))

    Mod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mates ještě urážení moc nepoužívá, ale vzteklé výjevy mu jdou moc dobře. Nejhorší ze všeho je chtít rozveselit uražené dítě.
      A správně díš, bába byla ráda, že se čert nechal :-)

      Vymazat
  7. U baterií záleží, jaký mají vnitřek. Jestli keramický či plastový kartuš. Plastové šunty se snáze rozbijí, kapou.. Tak nějak mi to zkušenější vyprávěli. Proto ty nejlevnější raději ne. Mám otočnou s pojistkou proti opaření a je pořád v cajku. Teplota se nemusí nařizovat. Vypadá taknějaktak: http://koupelnove-baterie.heureka.cz/nadia-rubinetterie-aquamat-2660-1-0-sprchova-baterie/ Bos.

    OdpovědětVymazat
  8. Protože jsem nemohla odpověď na tvoji odpověď, tak to píšu sem. Funkční odkaz se mi podařilo přidat pomocí html tagů (http://www.jakpsatweb.cz/html/odkazy.html).

    A díky za odkaz u mě na blogu, u překlepů jsem se fakt pobavila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak vidíš, dnes ráno, v 10:17 jsem to na několikátý pokus zvládla. Měla jsem představu, že použiji tagy stejně jako se dával odkaz do článku na Bloguje, ale někde jsem dělala chybu. Pak se to najednou povedlo. Tady jsou na odkazy do článku udělátka, tak nechápu, proč to není i pro komentáře, na Bloguje to byla samozřejmost.

      Překlepy - když si vzpomenu na "ohony/pohony", tak se rozesměju ještě dnes :-D. To byl trapas!

      Vymazat
    2. Ano ano, já si všimla, ale pro jistotu jsem to sem napsala, kdybys náhodou k tomu došla jinou cestou.
      Taky se dost divím, že tady ty komentáře automaticky neumí naformátovat adresu, když je tam http:// To asi proto, aby měli co zlepšovat do příště :)

      Vymazat
  9. a hele, to mne nenapadlo, že by tu mohly být povolené tagy! Tož, schválně, zkusíme to trochu sofistikovaně:

    Fotogalerie

    "Vaše HTML nelze přijmout: Atribut není v tagu povolen"

    Hmmm, tak sofistikovaně to nejde, tak snad aspoň s názvem odkazu...
    (Když tak tenhle koment Baruš smaž)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebudu nic mazat, jen ať si na něj klikne kdo chce, tvoje galerie za to stojí :-)
      Aspoň, že to jde takto!

      Vymazat