Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

čtvrtek 24. března 2011

Nula plus nula se rovná sedm,

to je přece jasné!

Kolik stojí sčítání lidí domů a bytů?
Klidně bych jim to sečetla a stačila by mi za to půlka těch peněz.
Vzala bych si minulé výsledky, k nim bych tu připočetla, tu odečetla nějaká sympaticky vypadající čísla a věřím, že by to bylo v pohodě, všichni by byli spokojení a já v balíku.
Po dnešním telefonátu na Českou poštu jsem nabyla nezlomného dojmu, že celý ten humbuk kolem onoho počítání stejně bude plný zmatků a kvalifikovaných odhadů. Akorát se na tom podílí mnohem větší množství nasraných lidí, stráví tím stovky hodin a stejně nakonec nevědí, která bije.
Mám jakési trvalé bydliště a bydlím jinde.
Neřešitelná situace.
Do trvalého bydliště mi sčítací archy dorazily v pohodě, po telefonátu kamsi na centrálu mi bylo vysvětleno, že tam si je brát nemusím, že sčítací komisař si mě najde v mém současném bytě a tam to vyplním za sebe a za mrňouse, Alex si to vyplní zase ve svém pronájmu v Pardubicích.
Cha cha!
Ve schránce momentálního bydliště jsem našla oznámení, kdy si nás přijde přepočítat nějaká paní Růžena. Bohužel, termín se zcela shodoval s časem, který jsme trávili na dětském karnevalu 70 km jinde.
Nevadí, za dveřmi (ne ve schránce!) jsem našla druhý termín, který mi vyhovoval, vše se mi zdálo OK.
Komplikovat se to začalo, když ve druhém termínu nikdo nepřišel, ač jsem doma čekala jako trubka, místo, abych šla s mrňousem ven, když tam bylo tak krásně.
Dost jsme z toho znervózněla a zavolala kamarádce, která dělá na poště, co mám dělat.
"Ona to asi nestihla, neboj, určitě přijde zítra," děla klidně informovaná osoba a tak já tvrdla doma i následující odpoledne.
No, nebudu napínat, zas nikdo nepřišel.


Inu, zavolala jsem na poštu oficiálně, žádné "přes kámošku" a chtěla to nějak řešit.


Paní se mi hezky věnovala, to zase jo, ale to co, mi sdělila, to nechápu doteď.
Vůbec ji nezajímalo o který okrsek se jedná, kde má v terénu takového lajdáka.
Ba naopak.
Já jsem z toho vyšla jako otěžující aktivní potížista, vždyť je to přece jasné, když tam nebyl nikdo doma, tak to znamená, že byt je neobývaný a to se pak nic vyplňovat nemusí, to si sčítací komisař sečte sám.
Na otázku, jak se pozná přes zavřené dveře, že byt je neobývaný jsem dostala nečekaně polopatickou odpověď, že to se přece komisař zeptá u sousedů.
Ale byt není neobývaný, když tam bydlím!
"Nemáte tam trvalé bydliště," řekla trpělivě paní, ale proč mi tedy Růžena dala lístek s termínem své druhé návštěvy? To mi vysvětlit neuměla.
"Už nemusíte nic dělat, ten byt je sečtený," zopakovala, když jsem pořád nechápavě dorážela. "A vy se sečtěte ve svém trvalém bydlišti, ale jestli chcete, tak se můžete pro archy zastavit tady na poště."
No, to jsem z toho jelen.
"Proč se mám zastavovat pro archy, když mě komisař už sečetl, jak říkáte, pak to tam bude dvakrát," nechápu.
"Nebude to dvakrát, to se potom spáruje."
.... týýý vole!
 
A to ani nemluvím o Alex, kterou nenavštívil nikdo, taky kdo by k ní chodil, když obývá neobývaný byt, že?
Milý ČSÚ, dovolím si zde nahlásit, že v tom neobývaném bytě jich bydlí PĚT!


Přeji přesné výsledky!


:-i


 

26 komentářů:

  1. Laura, ta z Palerma24. března 2011 v 16:48

    Anoano, tak nějak jsem si to představovala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekny termin napsali v mem pripade - v prislusne kolonce stalo: \"do 20:00\". Pak uz jen jmeno komisare, nic vic. Ale zastihli me o vikendu, tak jsem na tom lip, nrz hodne znamych, kteri stali frontu na poste a ted lici celkem ponizujici zazitky. Tech chyb je uz opravdu hodne, ale jsem presvedceny, ze ta hlavni jobovka nas teprve ceka - zverejneni fomularu na internetu o pulnoci 26.3., kdy budou naraz vsichni internetovi vyplnovaci (vcetne me) chtit dostat svym povinnostem vuci statu a pritom pujde o zkousku nervoveho systemu obyvatelstva, coz je mozna hlavnim cilem, kamuflovanym prostym scitanim lidu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. netřeba se cpát na netový formulář hned o půlnoci ;-) portál bude aktivní do 14/4 tuším, jde jen o to, vyplnit stav K 26.3.
    ***
    jinak si o sčítání myslím asi totéž, co všichni ostatní (ne)zainteresovaní, přestože jsme zainteresovaní všichni :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Lauro,jako vždy - přesné součty nepřesných čísel.

    Jirko*, určitě se najdou mraky lidí, kteří se tam budou cpát v první minutě. Určitě se toho nehodlám zúčastnit! :-)

    Gombo, díky!!! Jsi první, kdo mi řekl to nejdůležitější - DOKDY se to vlastně musí vyplněné odevzdat/odeslat. Nikde jsem tuhle informaci nemohla najít.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak dnes jsem sehnal poštovní známky až ve třetí trafice. Zdánlivě nesouvisející téma mi bylo navozeno správným směrem prodavačkou, která jen kroutila hlavou a ukazovala na prázdné archy s poznámkou o frontách na poštách kvůli sčítání lidu. Ještěže už mám koupený ty mandarinky :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Báro, s čsú mám své bohaté zkušenosti - mj. viz http://www.horalka.bloguje.cz...php ..
    Asi tak: mně papíry došly na Josefka, naše paní doručovatelka je hodná a mám ji ráda.. Když jsem do papírů doma pozrela, vím, že je vyplňovat a odevzdávat nikomu NEBUDU!!! Aby tenhle stát potřeboval ke sčítání lidu rodná čísla a všechny ostatní osobní údaje? A proč? Aby se zas našlo pár k..ev prodejných, které za drobný úplatek budou naše údaje poskytovat dál - různě trapným dealerům všeho možného i nemožného.. při kvalitě \"odpovědných\" v tomto státě nikomu nic vykládat nebudu. je jim po tom h..no. A to, co píšeš, mě v tom utvrzuje.. evidentně si to bez větších potíží domyslí za nás.. i bez nás.

    OdpovědětVymazat
  7. Právě jsem to vyplňovalI v mém věku nevidím žádnou složitost. K remcalům jenom, že tento národ bude mít připomínky vždy a ke všemu, aniž by bádal, k čemu to je. Přiznám, že jsem přišel jenom na pár věcí, co by mohly být pro řízení státu potřebné a neví, jak jinak doplnit stávající db, kterou líní a nekvalitní úředníci dosud neumí plně využít nebo pro samé surfování na netu, na to nemají čas. Ještě, že si nevydupali jako lékaři.
    Zarazilo mě, že jsem přišel jen na několik dat, proti kterých uvedení už se vážně protestuje a rodná čísla to rozhodně nejsou.
    Své rodné číslo, co mi v minulém tisíciletí jednou a v tomto podruhé ukradli auto i s doklady nějak neutajuji. Představa, že dealeři jsou tak primitivní a polezou uplácet statistiky - ach jo.
    K autorčiným problémům - furt říkám, že vše je v lidech. Mě to poslali přes sousedku, na nic jsem se neptal a tak ňama probléma.

    OdpovědětVymazat
  8. Ad Buteo: jsem ráda za Váš komentář, přinutil mě zamyslet se.. ano, asi vypadám jako blbec.
    Fakt je, že jsem poslední roky absolvovala s úředníky příliš mnoho na to, abych na další byrokracii hleděla v pohodě a odstupem.. byla jsem otevřeně vyzývána k úplatku, bylo mi děláno \"tytyty\" pro věci, co jsem měla v pořádku; otravovali mě lidi, kteří kontakt na mě dostali na stavebním odboru (a kdyby jen to, i projekt jim ochotný pan úředník poskytl.. ještě se přišli podívat na objekt v realitě), zrovna tak se ke mně vnutil dealer - \"pan úředník dal typa\".. rovněž nezapomenu na pojišťováka, který mi hodinu po návratu z porodnice (odkud měl kontakt, jak jsem později zjistila) nutil hrozně důležité pojištění mrněte.. jsem ve stadiu přemýšlení, jestli by stačilo \"jen\" zrušit živnost a nevyplňovat dotazníky.. už možná blbec jsem :-)

    OdpovědětVymazat
  9. SabeŠmejdi byli i budou. V našem neprávním státě se této \"plísni lidské společnosti\" daří poněkud lépe než v některých, kde mají jaksi smysl pro čest a pořádek jaksi v genech.
    Narodil jsem se v první polovině minulého století a tak můžu porovnávat, žel hlavně v cizině. Žiji tedy v této kotlině hodně dlouho, tedy celý život a mám tu smůlu, že mimo tří kratičkých období Naděje na lepší zítřky to zde stojí pořád za až. Smutné je, že posledních 20 let nám to cizí nevnutili, zařídili nám to vlastní co urvali moc a hlavní strůjce ještě Čech převážně miluje.
    Rozhodně ti šmejdi od nejnižší funkce ve společnosti až Tam nestojí za to, aby jsi si za ně nadávala do nelichotivě.
    Když přelítneš můj blog, taky mi prdly nervy a zanadával jsem si na Ně. Nemá to význam a ještě jsem od blogu odehnal řadu bývalých virtuálních známých. Žít pro sebe, příkořím se snažit vyhnout a těšit se s maličkostí, které dokážeš sama ovlivňovat. Koledovat si o pokuty ? Ani náhodou, vždyť jim ani tak nejde, zda máš ÚT v baráku, ale 10 000,-Kč je dobrých. Vždyť zakladatel tohoto systému kdysi přece prohlásil, že peníze nesmrdí.
    Mám výhodu, že jsem v důchodu /ale pracoval jsem v horším podnebí/, krmím své srnky, pozoruji ptáčky a v noci ještě stále odškrtávám Messiery.
    Život je tak krátký, tak proč si ho ještě otravovat pro činnost Šmejdů. Hezký den

    OdpovědětVymazat
  10. Jirko*,dnes už je asi po velkém náporu na servery, nevím, zúčastním se až se vysekám z \"koncebřeznových\" povinností, to už snad bude volno všude, i na poštách :-).

    Sabe, utajovat můžeme co chceme, nejvíc na nás stejně vyzvoní naše děti. Já nikdy ani nechtěla vědět, co všechno na nás ví paní učitelky :-))). Nemám sílu k nějakému opravdu vzdornému postoji, mám pocit, že mi to za to nestojí.

    Buteo, děláš dobře, se svým postojem. Užívat si života, udržovat zdraví a nedávat prostor různým zbytečným zlobám.

    OdpovědětVymazat
  11. Musím je pochválit, nápor ustáli a stále ustávají. Navíc je to celkem pěkně a přehledně zpracované. V odhadech jsem se mýlil.
    Vyplňovat budu taky později, až se vypořádám s finančákem ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. No prostě klasická česká hurá akce, tentokrát za účasti České pošty! Nějak si nevybavuju, že by kdysi s tím byl takový humbuk. Pokud mě paměť neklame (což se v této pro mě napjaté době může lehce stát;-) tak se to vždycky hodilo do schránky a pak odneslo na poštu... nebo na úřad? Kurnik, teď fakt nevím :-))) Ale nepamatuji se, že by se s tím dělaly takové štráchy a přesto podle těch čísel se už deset let jede a nic se neděje;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Kamio,také jsem přemýšlela, jak to bylo minule, ale jediné, co se mi vybavilo bylo, že to probíhalo v klidu a v pohodě. Což se teď říci nedá, ale protože i můj tehdejší život byl v klidu a v pohodě a teď není, možná je to jen subjektivní pocit.

    OdpovědětVymazat
  14. Já už onehdá přemýšlel, na koho půjdu sprostě křičet. To když mi nějaká chytrá hlava lípla na dveře do bytu výhružnej dopis, že jsme opakovaně nebyli k zastižení, když se dostavil sčítací komisař a že nám za případné nesečtení hrozí pokuta.
    První věc je, že v době, kdy se nám líbesbríf na dveřích objevil, se sčítací archy dávno válely v kuchyni na stole. Daleko víc, než křivé nařčení z maření úřední taškařice, mi ale hnul žlučí fakt, že mi nějakej nesoudnej trotl lepí na dveře pozvánku pro tipaře...

    OdpovědětVymazat
  15. galahade,!POZVÁNKA PRO TIPAŘE! to bylo první, co mě napadlo, když jsem se vrátila po víkendu domů a viděla ve dveřích to druhé oznámení...
    Pěkně to vysvětlil Milan u Lexulky, co vlastně říká zákon a že z nám dělají blbce:http://www.lexulka.bloguje.cz...php

    OdpovědětVymazat
  16. Proč se o tom bavíte s poštou?Pošta není Vaším partnerem.
    Za sčítání je zodpovědný ČSÚ, nikoli pošta. Žádnou smlouvou byť sebelépe vysoutěženou (chachacha) nemůže ČSÚ založit žádné Vaše povinnosti vůči poště.
    Mně když začala pošťačka psát nějaké blbosti, že si máme cosi vyzvednou někde v jejich provozovně, napsal jsem mail na ČSÚ a pohrozil jim správní žalobou, když mně řádně nedodají sčítací archy, v čemž spatřuji zlovolný zájem znemožnit mi sčítání a ovlivnit tak jeho výsledky. A šlo to a poťáci byli hned pokorní...
    Začíná to ale u toho přečíst si zákon o sčítání. Má číslo 296/2009 Sb. a je to zajímavé čtení.

    OdpovědětVymazat
  17. A ještě dotaz na pejskaře.Vyplnili jste samostatný sčítací list i pro svého pejska?
    Podle § 2 písm. a) tohoto zákona:
    \"Pro účely tohoto zákona se rozumí sčítáním zvláštní statistické zjišťování, při němž jsou k jednomu rozhodnému okamžiku stanovenému tímto zákonem zjišťovány údaje o fyzických osobách, jejich demografických, sociálních a ekonomických charakteristikách, domácnostech, úrovni bydlení a rozmístění a struktuře bytového fondu na území České republiky,...\"
    Kdo je to \"fyzická osoba\"? To zapomněli definovat. Kdyby si žádné definice nevymýšleli, nešťoural bych se v tom, ale když už do zákona definice dávají (a ty tam rozhodně nepatří, to projev mimořádné pokleslé legislativy), musí definovat všechno. A fyzickou osobu nedefinovali.
    Fyzická osoba není definována v žádné zákoně. Ani v občanském zákoníku, kde by to člověk nejvíce očekával.
    Není-li definice, můžeme si tento pojem vykládat po svém: fyzickou osobou je každý, kdo fyzicky existuje (= je rozprostřen v prostoru) a má osobnost. Osobnost se projevuje vědomím a vůlí. A to pes má: i vědomí, i sebe-vědomí, i vůli. Kočka to má taky. Tedy pes i kočka jsou fyzickými osöbami. Já pro ně formulář vyplním, protože náš pes ani naše kočka dosud nedovršili 18 let a tak to nesmějí vyplňovat sami.

    OdpovědětVymazat
  18. Jsem to dnes vyplnila za vše a za všechny a jsem mooc ráda, že už mi to tu nestraší, tfuj tfuj.

    OdpovědětVymazat
  19. Milane,bohužel jsem teď zahrabaná až po uši ve zcela jiných zákonech, takže tohe vnímám jako něco hodně okrajového, co mě jen obtěžuje, když to neběží jak má.

    K tomu psovi... není náhodou zvíře kdesi definováno jako věc?

    Bosorko, já budu vyplňovat příští týden, až se přinutím jet si pro archy do bývalého bydliště.

    OdpovědětVymazat
  20. Já jsem čekala na poště hodinu na vydání formuláře, aby mi pak paní řekla, že už bylo sečteno. Naprdlo mě to!

    OdpovědětVymazat
  21. olgo,nejhorší na tom je, že pokud tomu tak nebude, problém i pokuta jsou jen naše, ne těch pošťáků!!!

    OdpovědětVymazat
  22. Jeden k tématu: Vážený pane inženýre, vracíme Vám k přepracování Vaše daňové přiznání. V kolonce \"vyživované osoby\" nemůžete uvádět: vláda, parlament, státní a městští úředníci.. Váš daňový správce

    OdpovědětVymazat
  23. Bosorko,dobrý :-))))))))))))))))))

    OdpovědětVymazat
  24. Baro ja bych se rada dala secist ale nemuzu nebot pro on-line formular to po me chce kodktery bych ziskala z papiroveho formulare kdyby mi ho nekdo dorucil na trvale bydliste a nechal ve schrance. On-line bych poctive vyplnila vsechny udaje vc. toho ze se zdrzuji momentalne v zahranici. Uplne stejny system je zde v UK, s tim rozdilem ze formular s kodem nam ve schrance nechali (a ja pak online vyplnila ze jsem z CR a momentalne ziji tady). Hmmm..

    OdpovědětVymazat
  25. spoon,nechápu, pro to schránek nehážou, nadělá to více škody než užitku. Na co jim pak bodou ta zkreslená čísla? Vím - na hloupá rozhodnutí!

    OdpovědětVymazat