Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 26. ledna 2011

Dáš dobro, dostaneš dobro...

...dáš zlo, dostaneš zlo.


Alespoň já na to věřím, i když většinou to není hned.

Christabel napsala velmi výstižný článek o Poraženém muži a já jsem si při jeho čtení uvědomila jak různě mají lidé posunuté svoje hranice toho, co je ještě morální a co už ne.
Pracovně jsem se musela setkávat jednu dobu s člověkem, který si pro své podnikání vybral činnost mimořádně lidumilnou - likvidaci firem. které se dostanou do potíží.
I když jsem ho pracovně měla "na své straně", stejně jsem z něj vždycky měla husí kůži. Při kontaktu s ním jsem v sobě vždy cítila takové vnitřní ježení, že od tohoto chlapa raději dál.
Jsme malé město a řeči se vedou. Slýchávala jsem na jeho adresu různé neuvěřitelné historky, jak zacvičil s tímhle a podvedl támhle toho, že dokáže zapřít do očí něco, co prokazatelně den předtím řekl... no nic hezkého to nebylo.
Před rokem mi říkal kamarád, že jdou tomuhle člověku dělat zahradní úpravy kolem jeho novostavby.
"Dej si na něj bacha, všechno ať máš písemně nebo spláčeš nad výdělkem," byla moje reakce a čas plynul.
Kamarád udělal písemnou cenovou nabídku, součástí zakázky byla i malá fontánka na druhém konci zahrady. Při ústních domluvách mu bylo potvrzeno, že přívod vody je od paty domu natažen až k onomu místu, které je označeno zapíchnutou tyčkou.
Chlapi všechno nachystali a začali hledat ten přívod vody. Nenašli ho, ptali se pana domácího a ten řekl, ať ho neotravují drobnostmi, hlavně ať fontánka funguje.
Byl tedy udělán výkop, položeny trubky, vodička tekla a všichni byl spokojeni. Až do chvíle, než kamarád vystavil fakturu.
"Jaké vícepráce na přívodu vody???!!!" hulákal majitel, "zaplatím jen to, co je v cenové nabídce, ani o korunu víc."
"Ale vždyť jste nám řekl, že potrubí je natažené, tak proto není v nabídce. Jenže žádné potrubí tam nebylo, tak jsme ho museli dodělat," bránil se kamarád.


A teď to přijde.
Co by udělal normální člověk v téhle situaci? No, zaplatil by fakturu a ani by nepípl.


Co udělá hajzl člověk bez skrupulí?


"To je váš problém, neměl jste mi věřit."


Faktura byla uhrazena asi po roce, jen v částce cenové nabídky.

No, nechtěla bych vidět jeho karmu....


 


 

20 komentářů:

  1. Slušnost za slušnost, mno nevím holka, já ti mám dojem, že u většiny lidí to nefunguje a pokud člověk nevyzařuje i nutnost, mít z něj respekt, slušnosti za slušnost se nedočká....

    OdpovědětVymazat
  2. Mod,tohle zrovna není o tom, že \"pošlu blba do háje\". Ale samozřejmě ten respekt tam být musí i kdyby jen v rovině běžného mezilidského jednání.

    OdpovědětVymazat
  3. NO, to je teda fakt prevít! Neskutečné... A bohužel není jediný :-/

    OdpovědětVymazat
  4. Jasně vychcaný týpek.Jenomže já si myslím, že ta firma prostě udělala chybu, že to s ním všechno nesepsala. Ke všemu, když jsi toho kámoše upozornila, že tento zákazník asi nebude tak docela košer...

    OdpovědětVymazat
  5. Nomi,takových je, to je fakt! Hlavně, že sami se sebou jsou spokojení.

    Ano, Oby, udělali chybu. Ale 50% procent jejich práce je domouváno ústně za pochodu v průběhu prací... a doteď to fungovalo. Už to vypadalo, že tu fakturu nedostanou zaplacenou vůbec, platba přišla znenadání teď před koncem roku.

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem čím dál tím víc přesvědčena o tom, že slušné lidi je třeba si hýčkat, i pokud jde o firmy. Mám třeba takového pana Hrušku, co mi stavěl u Vltavy kotelnu a po 2 letech se o ni pak začal taky starat pokud jde o provoz. Každý rok ho musím upomíbat, aby si udělal fakturu za rok zpátky:-))

    OdpovědětVymazat
  7. Báro,jak píše Oby, ta firma byla varována, měli si dávat větší pozor. Tohle jsou ty nejhorší spory, začne se pracovat se smlouvou a rozpočtem, pak se ústně dohodne tohle a ještě něco navíc, nakonec není půlka provedených prací smluvně podložená a když se investorovi nechce platit, má dodavatel velký problém.
    Ale to nic nemění na tom, že dotyčný je opravdu bez skrupulí a setkání s ním musí být šok - takové chování poctivý člověk prostě nečeká:( Ono mu to ale nebude procházet věčně, určitě taky narazí na někoho, kdo ho porovná.

    OdpovědětVymazat
  8. Nejobvyklejší situace: dáš dobro a dostaneš zlo... říká se přece pro dobrotu na žebrotu, nikoli na dobrotu. :p A to ani nemá smysl pokoušet se o výklad těchhle abstraktních pojmů. Ale jenom primitivní příklad: peníze mohou představovat \"dobro\", ale i \"zlo\"... viz. hamižný Cyril atp.

    OdpovědětVymazat
  9. Pokud jsme u toho, co kdo dá a co dostane, myslím, že žádná rovnice neplatí.
    To by bylo moc jednoduché...

    OdpovědětVymazat
  10. takove lidi obchazim obloukem... mam z nich husinu. papir potrebuji jen na to abych si pamatovala co a kde jsem rekla ci slibila.
    elektrikare, zednika i vodare mame dlouha leta. furt stejne a verime si.
    moc na to neverim ze takovi lide nekdy narazi. spise bych rekla ze se jendou budou citit ukrivdeni, kdyz se jim lide zacnou vyhybat.

    OdpovědětVymazat
  11. Chrisno Helenka Vondráčková by šla s tou ústní smlouvou k soudu:-))
    Všechno na co není smlouva je vysloveně věc osobního vkusu. Mí právníci tomu říkají \" ten tvůj červený kříž\", ale mě teda cizí peníze nebaví, jednak proto, že mě nebaví, druhak proto, že sem ještě nenarazila na takovou sumu, aby mi stálo zato kvůli ní lhát nebo podvádět a třeťak nestojím o to, aby mě někdo kvůli 20,30,50,100 tisícům někde podřezal.
    No ale možná, kdyby šlo o takový barák nejmíň za 50 mega, byl by ze mne zlý Cyril:-))

    OdpovědětVymazat
  12. MOd, ale proc je barak za 50 mega natolik dulezity aby clovek zhajzlovatel a hodil za hlavu vse na co kdy veril. znamena to ze lze prodat ci koupit vlastni charakter? prece si tenposrany barak sebou do hrobu neveme :o/

    OdpovědětVymazat
  13. Mod,to se mi hodně líbí na vlastní firmě, že mám jakousi možnost vybrat si lidi, se kterými spolupracuji. I když ani to neplatí stoprocentně :-). Ale ty milé si hýčkám též!

    Chris, to je přesně o tom, že takové jednání vůbec nečekáš. A pak jen žasneš, co je možné. I když vás, právníky, už asi překvapí opravdu málo co :-).
    9/ jistě, není to rovnice platná, ale kilikrát jsem byla svědkem, jak někdo to zlo přímo generuje.

    Teo, nechtěla jsem ani tak řešit dobro a zlo, ten nadpis je zjednodušením takové mojí víry :-)
    Spíš je to jen malý příklad toho, jak jinde mají hranice běžné lidské slušnosti někteří lidé.

    ratko, možná takový člověk nechápe, že je výrazně za hranicí. Vždyť \"podle sebe soudím tebe\" že jo? :-)

    Mod, já mám k penězům takový volný vztah. Když je mám tak je utratím a když je nemám, tak je neutratím. Za víc mi nestojí to řešit. A protože se k sumám o desítkách milionů nedostávám, asi se nedokážu vcítit do té správné míry posedlosti.

    ratko, vždyť to je přece terno být nejbohatší na hřbitově, ne? :-DDD

    OdpovědětVymazat
  14. \"já mám k penězům takový volný vztah. Když je mám tak je utratím a když je nemám, tak je neutratím. Za víc mi nestojí to řešit.\"

    ja to mám tak nejak podobne ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. dáš dobro, dostaneš dobro. aj keď väčšinou z úplne inej strany.

    OdpovědětVymazat
  16. \"To je váš problém, neměl jste mi věřit.\" náhodou, sympatický chlapík ;-) takto otvorene povedať \"som kompletný hajzel\" to dokáže málokto.

    OdpovědětVymazat
  17. SV./16/ tys tomu dala úžasnou pointu! No jasně, takhle se odkopat jednou větou, to opravdu není pro každého :-)))

    OdpovědětVymazat
  18. Něco podobnéhoV jisté firmě je pracoviště,na kterém pracují tři lidé.Každý si musí svůj sektor na fajront perfektně uklidit.Byl pátek,dva se na ůklid vybodli,a ještě před skončením směny zmizeli.Ten třetí kolega uklidil své i to jejich.Následně dostal postih od nadřízeného,že ůklid nebyl dostatečný.Těm dvěma se nestalo nic.

    OdpovědětVymazat
  19. Chipmunku,aby to mělo pořádné grády, měli ještě ti dva bordeláři vynadat tomu jednomu, že to uklidil blbě :-DDD
    Koukala jsem u tebe na Malou Fatru. Moc hezké!

    OdpovědětVymazat
  20. Malá FatraNa Fatře je kouzelně,a ještě když vyjde počasí,nemá to chybu.A Velký Kriváň je téměř magické místo,tedy na vrcholku.A v Těrchové je krásné ubytování...*

    OdpovědětVymazat