Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pátek 18. září 2009

Proč se zde zjevuji méně

a v mé čtečce je k dnešku 308 nepřečtených položek.

Bojujte proti podzimní depresi.
Jak?
Najděte si někoho, kdo je na tom ještě hůř!
Já sama bych takovou hovadinu asi nevymyslela, za to může moje bývalá kolegyně Majka.
Ona byla normálně pořádná a bydlela ve velkém vícegeneračním domě ještě se dvěma starými tetičkami svého manžela. Tetičky, zazobané staré panny, učitelky v důchodě, byly chorobně pořádné, času měly spoustu a dům byl psaný na ně.
Pro Majku smrtelná kombinace.
Nikdy nebyla v očích tetiček dost vyšůrovaná společná chodba, naleštěné zábradlí a zametená příjezdová cesta.
Laboratorně sterilní pravoúhlá zahrádka vždy skrývala nějakou malinkou hlavičku klíčícího nepatřičného plevele a varovně zdvižený ukazováček některé z tetiček se Majce zjevoval i ve snech.
Majka se mohla zbláznit a nikdy to neměla dost dobré, aby měla nárok si na chvíli sednout a vzít do ruky třeba knížku.
Pamatuji si, jak ráda jezdívala k nám na zahradu, na odpočinek, aby psychicky pookřála.
Proč?
No protože náš půlmetrový pěťour a metrové kopřivy kolem náhodně zrytých záhonků nechávaly všechny v pohodě, však se to na podzim vypleje, proč se zbytečně stresovat :-).
Ano měla jsem zcela jiný pohled na svět ze své zahrady o 5000 metrech čtverečních, než tetičky na ten jejich pozemek o velikosti kapesníku.
A to právě Majka potřebovala.
Pamatuji si dodnes její výrok, který pravidelně opakovala, pokaždé, když odjížděla po prima stráveném odpoledni:
"Mně je u vás tak dobře, to je tak strašná zahrada, že když pak přijedu domů, mám radost z té svojí, kerou bych normálně nenáviděla."

Tak! A tady je ta pointa!
Máte depresi?
Nestíháte?
Tady je můj nynější denní program:
Destruktor má 2 roky a 2 měsíce, věk, kdy péče o takové dítě stačí vyplnit program celého dne tak, aby se člověk do večera nezastavil.
K tomu maminka po mozkové mrtvici, o kterou se odteď staral obětavý tatínek. Jenže tak už to není. Táta onemocněl, je po dvou operacích, třetí včera unikl jen o chloupek, střídavě leží v nemocnici (jako třeba dnes) a střídavě leží doma (jako třeba včera).
Péče o oba mé ležící drahoušky by zabrala normálnímu člověku minimálně půl dne, ne-li celý. Jsem jedináček, takže sourozenec, se kterým bych se mohla prostřídat, není.
Minulý týden začala na baru podzimní sezóna. Provoz září - prosinec musí vydělat na živobytí na celý rok. Vše tedy vyžaduje více než plné nasazení denně do 22, 23 hodin.
Nebudu zde ventilovat ještě další mé aktivity, kamarádi vědí.
Jsem na vše sama a dochází mi síly.
Ale nenaříkám, nepíšu to sem proto, aby mě někdo litoval, píšu to sem proto, aby si třeba někdo, kdo má pocit, že už nestíhá, mohl říct, že jsou na tom někteří třeba ještě hůř.
Děkuji Alex, která skvěle pomůže, pokud je zrovna doma, děkuji chůvě a její rodině, kteří pomohou, pokud mají zrovna čas.
V ostatním čase bojuji jak se dá, s psychickou dopomocí přátel na telefonu, děkuji i jim!
Vlastně všechno je fajn.
Tahle situace se dá popsat i úplně jinak.
Mám skvěle živé zdravé dítě, bezva rodiče, kteří neztrácejí smysl pro humor a zaplacené práce tolik, že slovo krize je něco, o čem jsem v životě neslyšela.
Skenice je stále ještě poloplná!
  
 

31 komentářů:

  1. Ahoj Báro! Děkuju Ti za lekci a povzbuzení.... ostatní nechám nevysloveno. Přeju Ti stálý přísun čerstvé energie! A hodně lásky kolem sebe. zuzi

    OdpovědětVymazat
  2. A ještě k tomutakové krásné číslo na počítadle, aspoň pro mně: 055055. Tak ať je Báro tvoje sklenice vždycky aspoň napůl plná. ;o)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, Báro, vůbec mě netěší, že si nemáme co závidět. Pevné nervy hodně síly.. a napíšu..

    OdpovědětVymazat
  4. presne tak, zalezi na uhlu pohledu.Napada me pointa typu \'a proto je dobre mit hodne deti, protoze se o nas jednou postaraj\' (africani vedej co delaj) ale nechci vyznit jako cynik :)) Baro to bude dobry, vydrz!

    OdpovědětVymazat
  5. I já se připojuji a držím palce, neumím si představit, že taková situace se dá nějak rozumně zvládnout... a tak \"poloplná\" je to správné motto. Vlastně pro celý život...

    OdpovědětVymazat
  6. Právě jsme asi na nějaké stejné pozici našich hvězd.Měla bych asi šest mých \" nej\", které právě také řeším, a tudíž nestíhám, nesnídám, nesvačím, prostě to snad nestačím, ale pevně věřím. A dokud člověk doufá, tak ....
    Tak jak tobě, ( tak v skrytu duše i sobě), přeji pevné nervy a hodně sil....

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Báro, ne že bych měla času nazbyt, mám stále co dělat, ale hnedka bych ti s něčím pomohla, kdyby to šlo:)

    Péče o rodiče musí být hodně náročná. Funguje u vás nějaká pečovatelská služba, kterou by šlo využít?

    Přeju hodně energie!

    OdpovědětVymazat
  8. Chrisono asi záleží, jestli maminka pobírá příspěvek na bezmocnost, myslím toho tuším4. stupně, protože pokud ano,tak pro ni nějaká pečovatelská služba těžko něco udělá:-/

    OdpovědětVymazat
  9. Bároto je těžký, například těžko najdu někoho, kdo by měl doma víc chlupů než já, tak kde se mám potěšit?!:-))

    Jinak přeju pevné nervy, spoustu fyzických sil a ještě víc těch psychických!

    OdpovědětVymazat
  10. Dělej to jako já,přečti si několik prvních vět a hned komentuj. Dál už je stejně jenom slovní šlichta. ;) Takže... zaznamenal jsem zmínku o podzimní depresi. To teď bude zase bloggerský evergreen nebo spíš \"everbrown\". Přitom podzim je tak osvěžující po dusném a upoceném létě. Ale to už je asi hódně vo něčom jiným. :p

    OdpovědětVymazat
  11. lepší poloplná než poloprázdná ,-)

    OdpovědětVymazat
  12. Báro, držím ti palce, ať to zvládneš!

    OdpovědětVymazat
  13. Báro, co napsat víc... Všichni to tady už hodili - drž se a držím palce!

    OdpovědětVymazat
  14. Baro,pritom vsem si najdi chvilinku sama na sebe,pokud to bude mozne...
    DRzim palecky cele rodine :-*
    Cheo

    OdpovědětVymazat
  15. S tímhle přístupem to prostě n e m ů ž e dopadnout špatně :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Taky máš motivaci to vse zvladnout, tak hodne sil..

    OdpovědětVymazat
  17. Děkuji vám všem,jsem moc ráda, že vás mám!
    Mám spoustu motivace to zvládat, jen mi ji nesmí ubírat ti, kterým ji věnuji. Ale já vím, že svět z nemocničního lůžka se jeví rozdílně, než z každého jiného místa.
    Chris, rodiče zatím pečovatelskou službu striktně odmítají, vždyť přece nic moc nepotřebují... jen trochu uklidit, občas vyprat, trochu vyžehlit, sem tam na nákup, vařím doma, tak do hrnce přidám jen trochu víc ... :-)))
    Pohoda, ne?

    OdpovědětVymazat
  18. Mě se vždycky (když jsme doma byli v takové situaci jako ty) hrozně líbili různí příbuzní, kteří si celý rok nevzpomněli a pak se najednou ozvali a hrozně si stěžovali, proč je jako nenavštívíme a co pořád děláme.

    OdpovědětVymazat
  19. Báro, to o čem tu Modona mluvila, je \"příspěvek na péči\". Je rozdělen na 4 stupně závislosti (2000, 4000, 8000, 11000 Kč). Má sloužit k tomu, aby si potřební lidé kteří mají nárok na příspěvek za tyto peníze nakupovali služby - donášku nákupu, pedikúra do domu, úklid apod.
    Vyřizovala jsem to pro své prarodiče a je to přesně jak ty píšeš - \"my nic nepotřebujeme, my si vše uděláme\" ale přitom si nákup nedonesou, jídlo neuvaří (ohřát to zvládají) apod.

    Postup je takový, že na magistrátu města (nebo co vy máte) se na sociálním odboru zeptáš na příspěvek na vyřízení péče. Paní ti podá příslušný papír který vyplníš (a rodiče podepíší, každý zvlášť - protože každý má nárok na svůj příspěvek dle stupně \"nemohoucnosti\"). Potom provede paní ze sociálky šetření doma u rodičů (jednoduchý dotazník o tom, kolik toho zvládají sami nebo s cizí pomocí), pak část posoudí jejich praktický lékař a celé to schalují posudkoví lékaři z úřadu práce.

    Procedura trvá tak 3 měsíce, ale peníze potom vyplatí zpětně, ode dne podání té první žádosti. Není to takový velký proces jak se možná zdá, tak bych ti doporučovala jim to vyřídit. Ty peníze jim budou chodit pak na účet, event. jim je donese pošta, nebo budou chodit tomu, koho uvedou jako poskytovatele služeb.

    Obdivuju tě za tvůj pohled na svět a optimismus, ale myslím že bys měla aspoň v něčem využít služeb, co se nabízí.

    OdpovědětVymazat
  20. Tady si můžeš stáhnout formuláře: http://www.zlin.eu...pevek-na-peci/

    Jo a nezapomeň na ten souhlas s RČ pro Českou poštu :-) Ale jak jsem psala nahoře, určitě to zkus vyřídit. Já jsem o to šla taky žádat jako vnučka, takže pověř třeba Alex ať ti zajde na úřad.

    Určitě tam u vás bude nějaká organizace, co tyto služby poskytuje a pokud budete takto \"samoplátce\", tak myslím že nebude problém se nějak domluvit. A nebo sehnat nějakou \"paní do domácnosti\" k rodičům.

    OdpovědětVymazat
  21. Ano je to příspěvek na 4. stupeň bezmocnosti, ale já pochybuju, že by ho Báry tatínek neměl vyřízený, on je děsně akční a šikovný chlap:-), teď je ovšem možné, že by měl sámna nějaký nárok!

    OdpovědětVymazat
  22. teda, škoda že jsi tak daleko, dva destrukorky bych občas zvládla :P tak se drž a využij každou pomoc, která se nabídne :)

    OdpovědětVymazat
  23. Sejra,reakcí typu \"co děláš, vždyť jsi na mateřské\", mám kolem sebe dost. Ale většinou se usměju a řeknu, že si to užívám :-))

    rennnie, díky za vysvětlení těch stupňů, taťka si na mamku vyřídil včechno, co může mít člověk, který se stará o někoho, kdo má ZTP/p, ale měl to nějakk krácené, protože je sám důchodce. To, že stále podniká a odvádí šílené sumy na sociální pojištění, v tom nehrálo žádnou roli.

    Mod, taťka by mě hnal, kdybych něco takového řekla, že by měl mít nárok na nějaký příspěvek :-))).
    On je akční i z té postele :-)

    vgen, díky, boučci rozesmáli!

    sedmi, mám zkušenost, že dvě děti jsou v pohodě, také občas hlídáme neteřinku, co má 2 roky a vždy je to lepší, než jedno dítě.

    OdpovědětVymazat
  24. Báro, to si schovám v hlavě do šuplíku a budu s tím mlátit po hlavě věčně se kolem rojící remcaly. Drž se holka, ono se to převalí ;-)

    OdpovědětVymazat
  25. Teď jsem teprve stihla zase přečíst zpět reakce. No opravdu to znám ( mamka po tom veletoči a pádu z tramvaje stále jaksi nechodí a bydlí na opačném konci Prahy ( sama), a manžela kouslo infikované klíště. Už vím jaké to je : Jedna, dvě, klíště jde!!. Ochrnul na celé tělo, byl dva měsíce v paralyzovaném stavu, teď si začíná sedat a šišlavě mluvit ( veliký pokrok!!!), takže dá to zabrat, natož když už tři vnoučata začala chodit do školy, nejmenší do školky, musím občas pro ně, protože jedna dcera je v plném invalidním, a druhá vedle svého zaměstnání chodí na 2. ročník vejšky. Myslím, že už mně nic jiného potkat nemůže. Baruško vydrž, já také držím!! Zatím!!

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj Magrátko,remcalovi bych to vysvětlila hned :-)).

    Elizo, hlavně ať tobě zůstane dobré zdraví, koukám, že to máš také teď tím špatným navrch.
    U nás se to začíná malinko lepšit, ale stejně to ještě bude běh na dlouhou trať. Snad se to trochu zvolní, jak dám malého do školky.
    Drž se též!

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj Báro,taky držím palce, ať to všechno zvládneš, ať je ještě líp, než líp!:-)
    BTW taky se tu objevuju míň, než dřív, ne, že by nebylo o čem psát, ale není čas to psát... trošku mě to mrzí, ale čas je rychlejší, než já;-)

    Opatruj se, lex

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj Lex,jo, jo, čas je rychlejší. Nestíhám a je to škoda, některé zápichy by opravdu stály za zapsání.
    Každopádně moc díky, za držení palců!

    OdpovědětVymazat