Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 3. června 2009

Nevyžádané informace -

co teď s tím?

Stalo se asi před měsícem ve spřátelené firmě:

V jedné kanceláři tam spolu sedí tři ouřednice už 18 let. Jsou přibližně stejně staré, mají rodiny, každá dvě děti, dnes již odrostlé.
Práce kterou dělají je důležitá, jsou na sobě závislé, jakmile jedna udělá chybu, rozhodí práci té druhé, musejí se na sebe absolutně spolehnout a je důležité, aby se uměly navzájem zastoupit, když má některá dovolenou nebo onemocní.
Léta to fungovalo bez chyb, drobnosti v komunikaci se samozřejmě občas vyskytly, ale obvykle jen následovalo obrácení očí v sloup, společně se zasmály a jelo se dál.
S tím je nyní konec.
Paní A. šla uvařit do kuchyňky kávu a měla ji asi hotovou dříve, než si ty dvě zbylé myslely a když byla u pootevřených dveří kanceláře, slyšela, jak se o někom velmi ošklivě baví. Káva pálila, tak ji položila na chodbě na kopírku a vracela se ještě do ledničky pro smetánku (bílou, Kamio :-))) a hovoru nevěnovala pozornost. Jen k ní ještě dolehlo, že ta nějaká je zlá, panovačná, protivná, úplně blbá... a pak jí  došlo, že se ty dvě baví o ní.  
Vstoupila s kávou do kanceláře, hovor utichl a po zbytek dne zase "pohoda" a falešné úsměvy.
Byla z toho v šoku.
Jak se tak může někdo přetvařovat, proč? Už nezvládala se s nimi bavit a protože je v kanceláři ona ta nejdůležitější, začalo se to odrážet i na kvalitě práce, když těm dvěma slepicím dá jen technlogické minimum informací, co je její povinnost a dále nevysvětlí, co mají dělat, jsou ony v koncích.
Trpí tím všichni, v kanceláři je dusno, A.dělá je to, co musí a jinak si hledí svého a ohlíží se po jiném místě.
Já mám A. ráda. Je upřímná a to, co ony považovaly za "zlou", to já považuji za normální otevřenou komunikaci, nesdílím jejich názor, že člověk je hodný, když se druhému licoměrně usmívá do obličeje a za zády by na něm nenechal nit slušnou.
Bylo mi líto toho, co teď prožívá, nemá to tam na těch 16ti metrech čtvrečních jednoduché.

Jak by mě mohlo napadnout, že se to za pár dní stane mně!
S lidmi obvykle žádné konflikty nemívám, chovám se ke všem slušně a stejné očekávám od nich.
Pokud mě někdo nemá rád, buďme každý na svém písečku, vždyť není nikde psáno, že se musíme stýkat a kazit si navzájem den.
Jenže pak se stane, že se oklikou dozvím, jak mě někdo, s kým jsem vycházela bez jakýchkoliv problémů "bytostně nesnáší", jak mě všude pomlouval a cokoliv jsem kde řekla, cupoval na haldu odpadků.
Já vím, žárlivost je mrcha a měla bych se na to vykašlat, říkám si to 100x denně, ale nejde mi to. Je to poprvé, co jsem se s něčím takovým setkala, neumím s tím zacházet, mám z toho v sobě pocit hořkosti a nedokážu se toho zbavit.
Jak se k dotyčné teď chovat?
Ignorovat?
Asi...ale stejně, je mi z toho už tři dny zle, zejména, když si vzpomenu na její licoměrné rádoby "přátelské" chování.

52 komentářů:

  1. barmankohlavu vzhůru. S tímnhle se vyrovnává těžko, taky mě nejvíc v životě vytočilo, když jsem zjistila, že mě můj kdysi nejlepší kamarád pomlouvá u známých a tvrdí jim, že jsem lhářka. Dotyčné krysy je nejlépe vymazat ze života - sejde z očí, sejde z mysli. I když mně se ještě dlouho po tom šoku zdávaly sny, že tomu haj*** rozbíjím pěstí obličej... já, která mám k fyzickému násilí bytostný odpor.

    OdpovědětVymazat
  2. Báro přeháníš:-)3 dny ne, teprv 2!:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zarlivost ci zavist užírá sve vlastni nositele, tak se od toho zkus odizolovat a cas uz udela sve. Mas prece jine starosti. Maximalne muzes dementovat klamne informace, tam, kde ti na tom zalezi. Pro me je to dobra zprava, ze je ti CO/KOHO zavidet:-)Tak at je to fakt zavidenihodne!;-)

    OdpovědětVymazat
  4. S jednou dvojicí mám nevyrovnané účtya oni vědí, že já vím a dlouho čekali, že přestanu s nimi komunikovat. Já naopak, jsem přátelský a chovám se, jako by nikdy ty tři hloupé chyby neudělali. No a život jde dál, ale ten občasný otazník v jejich očích, to je jedna báseň. Nikdy se nebudu mstít, ale už k vůli tomu nejistému otazníku je to hned veselejší na Vidlákově.

    OdpovědětVymazat
  5. jé, dokážu si představit, jak ti je. ale veř, že ty jsi ta lepší.
    btw, jak často se s tou osobou musíš vídat?

    OdpovědětVymazat
  6. squire,tohle jsou ty zkoušky, kdy si nás život obrušuje, abychom na stará kolena byli jako třpytící se moudrý diamant. Jenže pak už nám to nebude nic platné :-))))

    Mod, máš pravdu jako vždy...2.

    Bosorko, čas vyléčí vše a co nevyléčí čas, to vytáhne hlína, říká se tady u nás.

    Buteo, v tomhle jsme asi podobné povahy, ale já mám na volbu, zda se stýkat či vyhnout. Viděla bych to asi tak - zbytečně nevyhledávat.

    OdpovědětVymazat
  7. dewberry,jen tak, jak na ni budu náhodně narážet. Snad to nebude často.

    OdpovědětVymazat
  8. Tuhle vadu ženských kolektivů znám moc dobře... Nic nebylo horší než holčičí privát na vejšce. Od té doby vím, že když si spokojeně myslím, že se v kolektivu nedrbe, tak se drbe o mě :D

    OdpovědětVymazat
  9. jojo, znám a sama nejsem také čistá. mezi vlky jsem i já vlkem, přiznávám. jsou chvíle, kdy se za své poklesky hluboce stydím. proto jsem ráda sama a setkávání s dobrými a bezprostředními lidmi mne oživuje a vyzdvihuje. život je holt černobílý ...

    OdpovědětVymazat
  10. Od jisté doby je mi jasné, že každé místo ve Vesmíru může vypadat ze tří stran úplně jinak. A že ten, kdo se v danou chvíli cítí jako hrdina bez morální poskvrny, je z druhé strany očividně \"ten špatný\". Není to dlouho, četl jsem hezkou myšlenku: \"Nesuď, protože neznáš cestu, kterou ten druhý musel projít\". Takže jde vždy o perspektivu a o mé \"líbí\" nebo \"nelíbí\" k oné perspektivě přilípnuté...


    A jinak: Joo, zelené kafe, díky za připomenutí;-) A kašli na to, la vita bella:)

    OdpovědětVymazat
  11. Kam.pokaždé platí, v každém Vesmíru, že pokud máš vůči někomu nějakou výhradu, nebo už je něco jinak, máš to říct tomu, koho se to týká, tak to dělají slušní lidé v každém slušném Vesmíru.

    OdpovědětVymazat
  12. No... mně tohle všechno přijde jako psychobalast. Chyba asi bude v tom očekávání, že se k tobě budou všichni chovat \"slušně\". Ale slušnost v tomto pojetí není nic jiného, než konvencemi přihnuté pokrytectví. Buď vděčná každému, kdo se včas odkope...

    OdpovědětVymazat
  13. Kdysi jsem podobný problém vyřešil odchodem. Bylo to po pěti letech práce v dobrý partě lidí. Asi čtyři chlapi a tři holky. Dobrý to bylo přesně do chvíle, kdy zaměstnavatel v rámci zvyšování výkonnosti zavedl knihu docházek a k tomu úkolové listy, kam se napsala zakázka, za jak dlouho má být hotová a kolik za to kdo dostane - pokud se nestihne, tak stejná částka se z výplaty dotyčného odečítá. A začal zmatek. Nejdřív jsme spolu drželi dál, často si vypomáhali, když někdo nestíhal, ale pak z jednoho z nás udělali \"policajtem\" a bylo všechno pryč. Raději jsem odešel a udržel tak vztahy podobný těm dřívějším, ale na trochu delším řetězu :-)

    OdpovědětVymazat
  14. no... přesně jak píše aTeo, \"na dřeň\" to šlo až když jsme dostali motivaci škodit. Dokud jsme si byli všichni rovni, nebyl problém. Taky jsem si říkal, že jsem nakonec rád, jak se nakonec museli všichni odkopat, ušetří to spoustu času. A zkazí falešný naděje.

    OdpovědětVymazat
  15. Taky mámjeden výživný z posledního zaměstnání, a chvíli jsem z toho byla docela smutná, ale dnes mi to už spíš vyluzuje na tváři lehký úsměv, a ten hkuboký v srdci žal, ten už někam vyprchal.

    OdpovědětVymazat
  16. zuzi,vás je v práci asi \"hodně bab\", žejo? Pak se není čemu divit, to tak asi je všude.

    Kamio, každý olej jednou vyplave na vodu a bude jasno!
    P.S. Zelený kafe byla opravdu originální sranda, proto jsem si vzpomněla :-)).

    Teo, časem se tohoto psychobalastu určitě zbavím, někdy mám pocit, že vy muži to umíte rychleji, to je výhoda.
    Žasnu, že ses ještě stihl stavit, když máš teď takové mediální fofry :-))

    Jirko*, kdepak vytáhnout jednoho člověka z kolektivu, aby dělal policajta! To je počátek rozkladu.
    Pokud je kam odejít, je to nejlepší řešení.

    Mod, kdo se s něčím takovým nesetkal, že? Jde jen o to, jak se s tím pak porovnáš.

    OdpovědětVymazat
  17. Kamio,dneska jsem se probudila do nového dne a naprogramovala se na tvoje \"žádné chmury\". Funguje to ;-).
    Já na to kašluuuuuuuuuuuuu, protože jsem nad věcí! :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Máš to ověřené?A Báro, máš to ověřené? Že ti kamarádka řekla, jak tě jiná kamarádka pomlouvá, ještě neznamená, že to tak je. Pokud to není stoprocentní, nepodnikal bych žádné protiopatření, aby teprve pak z toho něco nebylo. Vždyky jsem pracoval ve smíšených kolektivech, takže vím, jak \"baby\" dovedou pomlouvat i ty své nejbližší (to chlapi jaksi neumějí), ale nikdy to nebylo jen černé, nebo jen bílé...

    OdpovědětVymazat
  19. Báro,esli Tě to potěší, tak my Tě máme opravdu rádi! A myslíme to upřímně! :-D

    OdpovědětVymazat
  20. Kutile,ono to do sebe všechno hezky zapadlo, takže není co ověřovat, byl to poslední kousek do puzzle. Ale ani tak nebudu nic podnikat, prvotní šok vyprchal a nebudu mít moc práce se jí vyhnout.
    Teď mě docela mrzí, jak jsem smázla svůj tříletý blog, bylo tam i pár superkutilských článků, to by ses pobavil. Ale třeba něco přibyde i tady.

    OdpovědětVymazat
  21. Vojto,tak tomu říkám komentář do pranice :-D.
    Eštěže se nejmenuješ Standa. To víš, že mě to těší! Mnohem více, než nové číslo MJ plného aukcí.

    OdpovědětVymazat
  22. Ježyš, nechybí tu nějaké komentáře??

    OdpovědětVymazat
  23. Můj počítač má Alzheimera:-)), občas někam příjde a má všeho jen půlku:-)

    OdpovědětVymazat
  24. Báro,sím, za to já ale nemůžu! Už nemám ani sílu na dohady. Aukce zkrátka budou, páč se prý čtenářstvu líbí. Sice jsem na nikoho takového ještě nenarazil, každý na ně jen nadává, leč to já nezměním. Napiš šéfredaktorovi... A vůbec, celá druhá půlka jsou \"varani\" - tak si nestěžuj! :-D :-P

    Jojo, je to děs... :-(

    Pardon za OT

    OdpovědětVymazat
  25. Mod,myslím, že nechybí nic. Zatřes se svým starým. Počítačem :-).

    Vojto, moc jsem chtěla na Helfštýnský okruh, ale nakonec z toho sešlo. Ovšem teď v sobotu bude Ecce Homo a příští sobota už je též jasná. Jupííí!
    Šéfredaktorovi psát nebudu.

    OdpovědětVymazat
  26. [16] Já na mediální poprasky hážu bobek. :p Ale souvisí to s tématem. Jedna půlka chválí, druhá půlka haní, třetí půlce jsem lhostejnej. Asi je to tak v pořádku. Mám se snad hroutit z toho, když mi někdo napíče v mailu, že jsem zkurvená modrá svině? Vlastně dávám vždycky přednost tý druhý půlce před třetí. A s onou instantní slušností se to má podobně jako třeba s obalovou technikou. U zboží i u lidí. Na vrchu činči, vespod svinči. Někdy ale naopak. Takže se vyplatí za všech okolností dát přednost obsahu před formou. Pokud už nejsou v souladu, jako že zpravidla nebývají. ;)

    OdpovědětVymazat
  27. A co nadhled typu: Za Crohna/Alzheimera/atp bys tu nenavistivou nevymenila, ze? Te se vyhnes, Crohn te nepusti ze spárů.. A hned je lip:-)

    OdpovědětVymazat
  28. Teo,určitě dávám přednost obsahu před formou a ať si sáhne do svědomí každý, kdo tohle říká, ale chová se jinak.
    Mě na tom tížilo jedno: Proč se tedy chovala ke mě tak zbytečně přátelsky, vždyť nemusela!!! To by mi opravdu byla sympatičtější, kdyby mě poslala do háje.

    Bosorko, vždycky najdu něco horšího, z čehu mohu mít radost, že mě nepostihlo, to bych nikam nedošla.

    OdpovědětVymazat
  29. 28Proč? Záleží na tom? Je to snad tvůj problém? Prostě pro slepičí kvoč... Lidi jsou často jiní, než se jeví. A taky nejsou konstantní v čase. Prostě se vyvíjejí, stárnou, blbnou, bohatnou, chudnou. Někoho si vezmeš za manžela a za pár let zjistíš, že máš doma někoho jinýho. A on třeba taky. Trápíš se hovadinama. Jediná možnost je vytěsnit ze sebe ten psychobalast a psychoxindl. A netýrat sama sebe za (někdy domnělé) poklesky jiných.

    OdpovědětVymazat
  30. Teo,když nad tím tak uvažuju, mi to leželo v hlavě dva, tři dny, ale ona musela být bez sebe docela dlouhou dobu. Ne, není to můj problém, ona má problém :-).
    Prodavač informací, které ostatní nemají čas si zjistit, ve volném čase grafik a teď ještě skvělý psychoterapeut... dík, jdu dělat jahodový koláč, moji milí si zítra rádi dají. Škoda, že nejsi blíž, dostal bys půlku :-))

    OdpovědětVymazat
  31. Teo,a opovaž se mi napsat, že jahodový koláč nesnáší hned v řadě za vanilkovou zmzlinou, to bys mě dojal :-p

    OdpovědětVymazat
  32. Jahodovej můžu. A k psycho-cokolivům mám nepřekonatelný odpor. Včetně psychoterapeutů. Ti vydělávaj na tom, že člověci se kromě 90% špinavý vody skládají ještě z nějaký zpovykaný hmoty, co si vsugeruje nejrůznější mindráky. A pak je idiotsky řeší, v horším případě o nich bloguje. :p

    OdpovědětVymazat
  33. Teo,i přes svůj nepřekonatelný odpor k psych-cokolivům to umíš dobře rozebrat a když se na to člověk takhle podívá, je to hned lepší. Pak si ještě přečtu, jak si moje oblíbená Renata Francová koupila nový gauč a už to funguje :-))
    http://francova.blog.idnes.cz...tml

    OdpovědětVymazat
  34. Jeee Baro,tak jahodovy kolac bych si dala HNED! miluju JAHODY!!! nejlepe na kila--tak tri az pet :-))
    S nevyzadanoü Informaci to mam tak,asi jako kdyz slapnu do neceho osklivyho.Mam vztek,ze mam hnuj na botach,ale pak ho smeju a boty jsou zase cisty.Zapomenu na to!
    Jen mi byvalo lito,ze nestojim druhe strane za kritiku.Ze to zbabele troubi dokola,misto,abych jim stala za to\" jses takova a makova\" .
    Tak dost bylo máku,jdu na Jahody :-)

    OdpovědětVymazat
  35. Nevyžívám seve zdůrazňování rozdílů mezi muži a ženami, ale tyhle vztahy v ženských pracovních kolektivech, to je nejspíš fenomén reálný, ne jen z oblasti mýtů...:-/

    OdpovědětVymazat
  36. Cheo,je to jak píšeš a koláč není, miska jahod zmizela dřív, než jsem navážila mouku :-))

    jm, asi jo, ale trochu to popírá ryze pavlačové hádání pánů v parlamentu. Ty jejich úrážky a invektivy a bohapusté pomluvy přetrumfnou všechno, co jsem doposud slyšela.

    OdpovědětVymazat
  37. Já byla dneska v zahradnictví a paní mi dala asi 3 kila jahod:-) Prodat mi je nechtěla, že je mají pro sebe.

    OdpovědětVymazat
  38. Mod,to byla hodná paní zahradnice! My si chodíme sbírat na jedno samosbírací pole. Není to drahé a platíš jen co odnášíš v misce domů a ne to, co sníš při trhání :-)). Ale ono se toho moc nesní, protože je to špinavé, smáli jsme se, že to špiní schválně.

    OdpovědětVymazat
  39. Hodná no jo, a jmenuje se Božena:-), je to tady kousek od nás, cestou z města, a tak jsem se tam stavila cestou z města, protože jsem potřebovala ještě jednu závěsnou surfinii a nechtělo se mi za ni dávat ve městě 290. Božena měla perfektně upravené vlasy a byla hezky nalíčená a já si připadala jako Popelka:-)

    OdpovědětVymazat
  40. Taky tam měla strom obsypaný třešněma, ještě budu muset zajet pro voskovky, až budou zrát třešně:-)))

    OdpovědětVymazat
  41. Dostala jsem totiž od Filipa krásný veliký starý kamenný žlab:-), ne kytky ne na třešně!

    OdpovědětVymazat
  42. Mod,už 20 let mám ve stodole krásné kamenné oryto, má dva metry a celkou tu dobu se těším, jak ho osázím kytkami. Už se asi nedočkám, ale vždycky se mi to velmi líbilo. Paní Božena je taková, jako jsem zvyklá tady na lidi okolo, teď vždycky taky něco doneseme, protože to dostane mrňousek.

    OdpovědětVymazat
  43. nojo, nevyzadane informace obcas cloveka rozhodej. Nerika se nadarmo \'blahoslaveni chudi duchem...\' coz by se volne mohlo prenest na \'blahoslaveni nevedouci\' (no dobre je to pritazeny za vlasy ale vis jak to myslim). Proste si to neber osobne a nejlepe si to neber vubec (ja jsem na to expert takze mi muzes verit LOL)

    OdpovědětVymazat
  44. Báro 20 let? Já už v něm mám kytky po 2 dnech:-))

    OdpovědětVymazat
  45. Nevyžádané informace mažu jako spam;-)

    OdpovědětVymazat
  46. spoon,ty sis prošla také zajímavými situacemi, tak dobře víš. Blahslavení nevědoucí...jo.

    Mod, To bys musela vidět, tady je každé vysvětlování složité. Asi tam ty kytky nebudou nikdy.

    Galahade, i když smažu, stejně už vím. Ale chápu, jak to myslíš a děláš dobře.

    OdpovědětVymazat
  47. Vědomí samo o sobě je neškodný, pokud mu nevěnuješ zbytečnou pozornost.;-)

    OdpovědětVymazat
  48. 47kurnik, to bych musela být budhista :-))). A vůbec, momentálně jsem ve fázi, kdy sháním hezký demižónek ;-)

    OdpovědětVymazat
  49. Tyto jevy, řekl bych, asi patří do povahy české. Asi je to normální. Teď jsem ve firmě opět postoupil o další schůdek,a taky se dá čekat možný exkrement z něčích ůst. Aby byl na to člověk připravený, lidi jsou různě prapodivní.

    OdpovědětVymazat
  50. Chipmunku,to jsou lidi... a ráda slyším, že se ti daří v práci, třeba ti to vynese zase nějakou pěknou pracovní cestu do zajímavé ciziny.

    OdpovědětVymazat
  51. Demižonek?skleněný? mám:-) dám!

    OdpovědětVymazat
  52. Mod,to budeš hodná! Já ho Galahadovi naplním slivovocí, aby tu změnu stavu s Haribo dobře ustáli :-)

    OdpovědětVymazat