Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 4. května 2008

Hra na vadí - nevadí

...jenže mně to vadí.Vždycky jsem si myslela, že s tím, jak něco obejít, zneužít a všude najít skulinku pro svůj prospěch, jsou Češi světovými jedničkami.
Teď to ale vypadá, že nás Američani vysoce přetrumfli.
Stalo se tam masívním jevem zneužívání spotřebitelského zákona o povoleném vrácení zboží bez udání důvodu do třiceti dnů od koupě.
Není nic jednoduššího, než si před velkým sportovním mistrovstvím v čemkoliv koupit hříšně drahou velkoplošnou televizi, užít si svého oblíbeného sportu a po skončení turnaje ji vrátit, dostat zpět peníze a díky, příště zas...
Obchodníci se prý brání jak mohou, ale v podstatě moc nemohou.
U nás je to trochu složitější v tom, že zboží lze vrátit jen při koupi přes internet nebo jiný zásilkový prodej a to ve lhůtě do 14ti dnů, ale věřím, že to možná nejednoho koumáka napadne, když se nám tak pěkně blíží olympiáda, či fotbalové Euro.
Zatím to tady problém není, ale pokud by se to rozmohlo, ani u nás nemají obchodníci žádnou ochranu.
Už se mi nedávno někdo chlubil, jak jede na exotickou dovolenou a "půjčí" si na 10 dnů z internetového obchodu špičkový foťák...  mám z toho nepříjemný pocit, vždyť je to normální podvod.
Na jednu stranu má tenhle systém chránit běžného zákazníka, třeba před zavádějící reklamou, kterou si nemá jak ověřit, když zboží fyzicky nevidí a na druhou stranu už jsou nachystaní tací, kteří si z toho vytěží pro sebe takový švindl.
Já vím, je to, jako když na sebe pokřikují předseda spolku majitelů domů s předsedou spolku na ochranu nájemníků, ale v tuhle chvíli se mi zdá, že podvodní zákazníci jsou přece jen ve větší výhodě.

25 komentářů:

  1. Pro kůže hroší......naštěstí neznám příliš lidí, kteří by na něco takového měli žaludek...

    OdpovědětVymazat
  2. No vida,zdá se, že my Češi nejsme zas až tak špatní. Často si jenom namlouváme, jak je to jinde lepší, čistší, krásnější ... A když vycestujeme, zas takový rozdíl to není.A vychcánky najdeš všude.

    OdpovědětVymazat
  3. buteo,nic jiného bych nečekala.Galahade, mně by to nestálo už jen za to otravování se s tím. Gombo, jen jestli s tím nezačal nějaký emigrant :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Báro,nebuď taková pesimistická, když je venku tak krásné jaro!

    OdpovědětVymazat
  5. Gombo,nejsem, to možná tak vypadá, ale jinak jsem v pohodě. Zrovna tak jako ty.

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím,vadí, vadí, vadí .....Asi jsem ....(trubka), mě by taková věc ani nenapadla!

    OdpovědětVymazat
  7. No být v takové situaci obchodníkem, tak mohu za půl roku krám zrušit. To je ale zase pěkná zhovadilost. Z té ciziny tady pochytíme samé blbosti, že se s normálním přístupem k ničemu nebude moci počítat. Snad to tady neprojde, je to jenom jinak pojatá vyčůranost, správně po česky.

    OdpovědětVymazat
  8. Ono to v té Americe není tak jednoduché... Například v největším obchodě BestBuy, který prodává i přes internet, můžeš sice zboží vrátit, ale pokud to nebude kvlli závadě, tak si nechají myslím nějaká procenta z ceny, takže něco tratíš. Ale záleží na obchodu. Když jsem si kupoval notebook, tak jsem vzhledem k tomu, že jsem nebyl Američan byl samozřejmě hned v podězření, že jim ho za měsíc vrátím... tak jsem je uklidnil, že to fakt nehodlám (smile).

    OdpovědětVymazat
  9. Tohle vymyslel každopádně nějaký manažer České pošty podle hesla \"Když se dva hádají, třetí se v úkrytu směje a kapsa mu bytní\":)

    OdpovědětVymazat
  10. Olísku,tak mně teď jen nezbývá než doufat, že jsem někoho neinspirovala.Elizo, já před pár lety obchodovala s elektronikou, tak možná i proto mě to tak napružilo.sunfreedom, vypůjčit si noťas, to už by bylo úplně zhovadilé. Ano, o těch procentech jsem také četla, dokonce prý jsou ta procenta vyšší v době konání šampionátů, ale oporu v zákoně to nemá.Kamio, ty máš něco proti ČP? *úsměv od ucha k uchu*

    OdpovědětVymazat
  11. teeeda!ja koukam, asi jsem fakt naivni trubice :-), tohle by me taky nenapadlo. des.ad CP - mam zazitek z poslednich dnu -poslala jsem rano z nasi posty doporuceny dopis. odpoledne, po mem navratu domu, jsem ho mela u sousedu. (adresa odesilatele i adresata byla spravna, ja odesilatel....). jesteze po me nechteli pak znovu zaplatit podani. ale toho casu, toho casu....

    OdpovědětVymazat
  12. Já myslím, že na tohle si prodejci všeobecně naběhli sami těmi slogany \" když se Vám to nebude líbit, můžete to vrátit \" bez ohledu na to čeho všeho se to týká, snaha prodat asi rozhodně počítá s tím, že nejméně 50% lidí jsou vyc................................... hcáni, na druhé straně dalších 50% toho co by se neprodalo se prodá. Nelíbí- ale je to tak.

    OdpovědětVymazat
  13. pardonty tečky se mi tam vloudily:-)

    OdpovědětVymazat
  14. ahoj baro, co si od tebe kdo pujcil? ;))Ja se musim priznat ze s vyse uvedenymy \'rules\' jsem \'more than happy\' protoze stane se ze si koupis boty ve svym cisle, zkusis si je, jsou ok, pak je ale mas na noze cely den a trpis a zalozis je nekam a uz nenosis. Tady je muzu prinyst zpatky a pokud mam uctenku nikdo nerekne ani \'n\' a vratej mi prachy, v Cechach by to zrejme slo na testy a zdlouhave by se resilo jestli mam narok nebo ne a jak moc jsem je onosila. Nedavno jsem melina kalhoty za vetsi velikost (ani jsem je totiz nemela cas zkouset) a pro malyho boty, kus za kus. Znam lidi co nemaj prachy na spolecensky saty a \'pujcej\' si model na jednu noc (ples, party atp) a pred svatbou jsme o tom taky uvazovali, ale asi bych umrela strachem ze je poleju cervenym vinem ;-))))))) Takze jo, ale odsudpocud ...

    OdpovědětVymazat
  15. Kočkolaň,já zase občas hodím do schránky neofrankované dopisy, (obvykle to bývá úřední pošta) a odpoledne je to také v mojí schránce. Už mě poznají i podle písma... no, spěchající chaotik.Mod, já to vítám, že opravdu se vždy nemusím strefit s výběrem a pak mám možnost to vrátit či vyměnit, ale vzít, použít a vrátit mi přijde fakt nevkusné.spoon, nepadnoucí boty jsou OK, ale \"půjčit\" si šaty to je chucpe jako hrom! Stačí mi si představit, že to měl někdo na sobě celý večer a já za to mám teď dát plnou cenu, no fuj. Tohle jsme zažily s Alex v olomouckém Orsay, kde některé věci při zkoušení zcela evidentně smrděly kouřem a byly kolem krku od make-upu (asi půjčovna pro slečny prodavačky). Brrr...

    OdpovědětVymazat
  16. Mod.,[13] Usnula jsi na klávesnici, na tečce? ;-DBáro, ne, proti ČP nic nemám, snad jen že když sem tam má přijít nějaký balík, tak musíš vědět od odesilatele podací číslo a pod tím podacím číslem si jej vyzvednout na poště a teprve druhý den na ten již vydaný balík dostaneš do schránky oznámenku...

    OdpovědětVymazat
  17. Kamio,a ono to má být nějak jinak?

    OdpovědětVymazat
  18. Já tedy mám opačný problém - protože nikdy jsem neuplatnila - nepodařilo se mi uplatnit, ani zcela oprávněný požadavek na vrácení zboží. Třeba když se odlepila podrážka po týdnu nošení. Když jde o botu za cca dva tisíce a navíc zimní a navíc dětskou, odneseš to raději do správky k ševci vedle, který to zalátuje, protože další dva tisíce na botky nemáš a to dítě nebohé nemůže chodit v teniskách ten měsíc nebo jak dlouho trvá to přezkoumání.

    OdpovědětVymazat
  19. Báro,no já myslel, že oznámenka přijde nejpozději druhý den po doručení balíku na poštu. Ale když na poště leží balík týden a oznámenka nikde... takže odpověď zní: Ano:)

    OdpovědětVymazat
  20. jenio,boty, to je můj klasický problém. Popsala jsi ho přesně!Kamio, o tobě je známo, že čteš hodně sci-fi, ale nepřenášej to do normálního života :-)

    OdpovědětVymazat
  21. No počkejte, já nemyslela vracet věci protože jsou poškozené! já myslela takové to \"sežerte to a když vám to nebude chutnat, vrátíme vám peníze!\" no to mi teda příjde hodně divné:-))))Kam. no:-)))))))))

    OdpovědětVymazat
  22. J8 se teda musím přiznat, že si nezkouším oblečení v obchodech, ale až doma a když to není vono, tak ho vrátím, ovšem musí být s cedulkama, že jo!Jednou se mi stalo se zimní bundou, že mi klient řekl, že je mi malá, což mě rozesmutnilo, ale pak mě rozveselilo, když mi řekl, že v bočním švu pod rukávem mám cedulku, no tak jsem šla tu bundu po týdnu vyměnit za větší:-)))))))

    OdpovědětVymazat
  23. Mod,to s tou bundou nemá chybu! já si oblečení hodně vozím z cest a to už na výměny není a v obchodě jsem hodně nerozhodná, nejlépe, když je se mnou \"poradce\" to mám ráda!

    OdpovědětVymazat
  24. úvěrová společnost, která mi poskytuje půjčku ve výši 5 000 000,00 USD, když ostatní investoři půjčky zanedbali moji nabídku, ale pan benjamin lee mi poskytl úspěšnou půjčku. Jsou přímo zapojeni do financování půjček a projektů z hlediska investic. poskytují finanční řešení společnostem a jednotlivcům, kteří hledají přístup k fondům kapitálových trhů, mohou vám pomoci financovat váš projekt nebo rozšířit vaše podnikání .. e-mailový kontakt :::: také 247officedept@gmail.com nebo napište na číslo whatsapp na + 1- ( 989-394-3740)

    OdpovědětVymazat