Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

sobota 2. února 2008

Nebudu do něj píchat

ani po něm malovat.

Moje mamka je natolik pěkná od přírody, že ji nikdy ani nenapadlo, aby se nějak malovala, věšela na sebe různé šmuky, kromě jednoho prstýnku s blankytně modrým kamenem, který dostala od taťky, když si ji namlouval.
Já takové štěstí neměla. Alespoň jsem to tak jako malá viděla.
Ve snaze trochu vylepšit karty rozdané matkou přírodou, s chutí jsem chodila po drogériích přehrabovat se v různých malovátkách, zkoušet páté přes deváté, žádná bižutérie mi neušla. Nesmírně jsem trpěla tím, že nemám v uších dírky na náušnice a klipsy tak strašně po půl dne nošení bolely!
Ve čtrnácti jsem rezolutně napochodovala před rodinnou radu s jediným požadavkem:"Chci nechat udělat dírky do uší!!!"
Mamka na mě překvapeně koukla a její udivený tón slyším dodnes:"To bych nikdy neřekla, že chceš takovou blbost."
A byl šlus.
Sakra.
Uplynuly dva roky a přiblížila se nejdůležitější událost v životě dospívající malé fifleny.
Taneční.
V šestnácti už jsem se nikoho ptát nehodlala, vyptala jsem se na ušním co a jak, dle instrukcí sestry jsem si vypůjčila od kamarádky její dětské zlaté náušnice, na 24 hodin před zákrokem je šoupla do lihu a v den D se dostavila na ORL.
Pan doktor vzal velkou tlustou jehlu, natáhl mi lalůček a s vervou bodl.
Jaúúúú! Křuplo to a bolest jako kráva mě zaplavila od hlavy až k patě.
Zatla jsem zuby a natočila se na druhou stranu.
Jaúúúú!
Kdybych měla tři uši, tak bych z té ordinace zdrhla stejně jen se dvěma dírkami.
Hrůza.
Bolelo to dva dny, ale já byla po odeznění počátečního utrpení šťastná jako blecha.
Pitomé dětské náušnice jsem obratem vyhodila z uší a dala si tam krásné stříbrné, co už jsem si dopředu koupila a vůbec mi nedošlo, jakou dělám kravinu, když dírky nejsou zahojené.
Uši mi to neodpustily. Okamžitě vše zhnisalo a můj vstup do tanečních byl ve znamení oteklých, červených a bolavých uší, o náušnicích nemohlo být ani řeči.
Trochu to zachránily dlouhé vlasy, ale bolest to byla pořádná.
Já vím, dobře mi tak, ale dnes už to nebolí.
Aby má budoucí dcera nedopadla podobně, už tehdy jsem se rozhodla, že jí nechám propíchnout uši hned po narození, jako se to dříve normálně dělalo.
Jenže zrovna k nám na koupání přišla sestra, která řekla:"Uši nepíchám." A já byla v nahraná. Co teď?
Poslední roky socialismu a rozbujelé vztahy různých užitečných "známostí" rozpohybovaly kolotoč "něco za něco", až jsem najednou stála s miminkem u primářky ušního oddělení jedné fakultní nemocnice, která Alex ty uši píchla za sehnání kola Favorit, které jsem sehnala za pravidelné dodávky pardubického perníku vedoucímu v jízdních kolech.
Paní primářka byla nemehlo a Alex udělala jednu dírku minimálně o půl centimetru výš než druhou dírku.
Byla jsem naštvaná, přímo vzteklá, ale nic se s tím už dělat nedalo.
Jak Alex dorůstala, objevila se nastřelovací pistole a móda mít plné ucho všeho možného, což jsem Alex dopřála, jak chěla, maje známého zlatníka, nebyl to žádný problém.
Když už vypadala jako ementál a mohla machrovat před všemi spolužačkami, jejich přestiž se měřila počtem náušnic v jednom uchu,  přestalo ji to bavit a dnes je většina těch dírek zase zarostlých, i když při bedlivém hledání bych je ještě identifikovala.
Minulý týden jsem si byla u milého zlatníka objednat něco nového pěkného a on mě překvapil otázkou:"Tak kdy to nastřelíme?"
"Co?"
"No, nějakou zlatou perličku.." kývnul směrem ke Štěpánkovi.
"Ale vždyť víš, že mám kluka, ne?"
Začal se smát:"Podívej se na mě." Nastrčil mi před oko maličký diamant v lalůčku.

...no, poslala jsem ho do háje, ale je pravda, že mě jako obvykle rozesmál.
Žádné naušnice, žádné kérky... alespoň ne v prvním roce života *veselý smějík*.


    


   

19 komentářů:

  1. já byla mámě moc vděčná, že mě nenechali propíchnout jjako mimino. Mohla jsem se sama rozhodnout - dírku do ucha si neudělat :-)Add klipsy: ..a je jich tak zoufale malý výběr!

    OdpovědětVymazat
  2. Já myslel, že propíchnout člověka je trestné. V případě děcka jde o okolnost zvláště zavrženíhodnou... ;-P

    OdpovědětVymazat
  3. Naše Aužinka je sice holčička, ale uši má taky zatím vcelku. Když se narodila, řekla sem, ať jí ty uši nechaj, aby si to mohla jednou rozhodnout sama a oni mne kupodivu poprvé a naposled poslechli:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Baru...zečtyřprocentnit si sviště naušnicí tak záhy...Ale daleko víc mě překvapuje, že Teo nikterak vtipně neokomentoval tu zmíněnou kérku...*posměch*

    OdpovědětVymazat
  5. Tvůj příběh......je super (cizí \"neštěstí\" potěší, hihi), připomněl mi, jak jsem se vždycky hrozně bála o dceru, a když jsem s ní měla jít na očkování, jímala mě nad tím nebožátkem hrůza. A to až do tý doby, než ten parchant jednou přišel domů a v každým ušním lalůčku měla vedle náušnic propíchnutý ještě dvě díry. Ječela jsem jako Viktorka, a parchant za rok nato přišel s propíchnutým obočím a v tý díře zastrčený cosi kovovýho (naštěstí decentního). Ječela jsem. A rok nato - náhodou jsem se jí zadívala na břicho na těsně upnutej svetr a zaujal mě podivnej výstupek u pupíku. Ano, zase, tentokrát malá kovová ještěrka. A pak to bylo ještě propíchnutí jazyka. A když už jsem ječet přestala, vylezla z puberty a.... všechno to vyndala. Má snad jen šroubek v jazyku, ale radši nekoukám, přednášek o slinných žlázách už jsem dělala až moc - zbytečně. :-))Za půl roku na to

    OdpovědětVymazat
  6. Naposledy snad tetovali lidi bez jejich souhlasu nacisti v koncentrákách! Nepředpokládám, že by se našel tak pitomý rodič, aby svým rozhodnutím trvale poznamenal vlastní dítě tetováním. Byť by sám měl vykérkovaný mozek a nastřelené svědomí...

    OdpovědětVymazat
  7. Ten půlrok už tam nepatří - překlep :-))

    OdpovědětVymazat
  8. Teo......hlavně se nerozčiluj...

    OdpovědětVymazat
  9. Taky jsem zastáncem toho, aby se dcerka rozhodla sama...

    OdpovědětVymazat
  10. paja-ostrovanka3. února 2008 v 10:14

    byla jsem na tom podobne jako ty,a sve dceri sjem je ale taky propichnout nenechala. nejak na to nemam nervy...

    OdpovědětVymazat
  11. ono to fakt zaroste? Ale kdy? Já nenosím náušnice už asi 10 let, ale dírky furt mám... Ale já jsem mimoň, já nenosím náušnice, náramky, hodinky, nic (teda oblečení jo!), nemaluju se, nelakuju, šediny nebarvím... jsem se rozhodla že zestárnu důstojně (akorát, že dělám kraviny a muž se mě furt ptá, kolik mi je, tak se mi to asi stejně nepodaří)

    OdpovědětVymazat
  12. http://www.mirka_langerova.bloguje.cz...

    OdpovědětVymazat
  13. Mirkouši jsou rozhodně materiál odlišný od materiálu obličejového:-), možná je to tím, že ucho je chrupavka:-)) no a díra v chrupavce nezaroste, zatímco v běžné svalovině zřejmě ano, takže otvory po pearcinzích v obličejové části časem zaniknou, vím to nastopro, byť ne z úplně vlastní zkušenosti:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Billy, Teo, Mod,konzultovala jsem to s dcerou a ona je ráda, že dírky má, takže moje logika, aby ve věku dospívání nezakusila stejně bolestivý zážitek jako já se snad neminula účinkem.Galahade, neboj, náušnička zatím nehrozí, nejsem magor. Snad.

    OdpovědětVymazat
  15. Teo,já, jako známý odpůrce tetování laškuji tímto způsobem právě proto, že je to o mně známo, jaký vztah k tetování mám.Jsou lidé, ke kterým mi to tak nějak patří a pokud to má úroveň, líbí se mi to. Ale většina těch ostatních je spíš k politování či k smíchu. Pokud jednou Štěpánek přijde s něčím takovým, bude to muset hodně dobře obhájit, aby prošel.Ali, na uších to zarůstá tak divně, vždy zůstane malý podkožní uzlík na chrupavce a je to k nalezení i po letech, ale náušnice už postrčit nejde.Asi čím mladší ucho, tím lépe to zaroste.Mirko, pamatuji se na ten tvůj článek, ač jsem tam tehdy komentář, myslím, nedala, dost jsem o tom přemýšlela.

    OdpovědětVymazat
  16. no, tak mě nechali nastřelit náušky až někdy v osmi devíti letech tuším... co vím přesně je, že to bylo v Emerice, kde jsme byli na prázdninách u B + D :)

    OdpovědětVymazat
  17. Jo v Emerice? Tam se teda střílí kde co :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Kde co ani ne......spíš kde kdo...*mrk*

    OdpovědětVymazat
  19. Galahade, kde kdo a kde čím...pak tam přijede Ještěrka a je porostřelna taktéž. *střelený mrk*

    OdpovědětVymazat