Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 6. června 2017

Jste svatební fotograf?

Tak tohle je pro vás. A pokud se vás to netýká, tak to je jen dobře.


Doba je taková, že si hodně lidí začalo myslet, že když si koupí fotoaparát, pár objektivů, stativ a na netu shlédnou on-line kurz fotografování, budou z nich profíci a mohou se vrhnout do fotobyznysu.

Zkusí nabídnout službu mezi nenáročnými kamarády, vyjde to jednou, dvakrát a šup, už má reference, dá to na svůj web a vzhůru k výšinám.

Po páté svatbě zvedá cenu, protože si dobře přečetl v e-booku zdarma, že když chce za svou práci balík, je to známka toho, že je fakt dobrej.

A jedeme ve spirále.

Když je "fakt dobrej", musí to dát na vědomí všem. Šaty dělají člověk, to víme. Jsou-li jsou všichni svatebčané ve společenském, je na místě, prudce se odlišit. Jak jinak, než vytahaným krátkým tričkem, kalhotami pod pupkem a sandály na suchý zip? Umělec, ne?
Je to celodenní nasazení, stále ve střehu, nesmí se promeškat jediný okamžik.

Nejí, nepije, fotí!

Všude je ho plno, má přece za úkol zdokumentovat všechny hosty, tak proč by s teleobjektivem nelezl všem do obličeje, vždyť je na to najatý.

Uvědomuje si, že peníz, o který si řekl, je sakra velký, proto nemůže ani ani na okamžik vydechnout.
Svatebčané, chcete vidět, jak si nevěsta a ženich vyměňují prstýnky? Houby uvidíte! Koukáte na záda a pruh špeku mezi tričkem a kalhotami obětavého fotografa, který to vidí přes optiku fotoaparátu za vás a vy to pak uvidíte na videu.

Chcete vidět první manželský polibek? Houby uvidíte. Protože koukáte...
Polední slunce pere do všech přítomných, ale jen hosté se musí pařit v obleku, fotograf se sem nepřišel bavit a proto má právo na převlečení do slušivých károvaných kraťasů, které fasoval na minulé akci, kde fotil sjezd klaunů.

Nemůže mít na sobě žádné oblečení, které by se mohlo zničit, protože pak by se nemohl válet v prachu cesty a snímat první vykročení manželského páru do společného života.

Při obědě je třeba vyfotit, jak všem chutná, hlavně zase detaily, možná ho platí i místní zubař za špionáž, zda kolegové z jiných okresů trhají preventivně osmičky.
A odpolední zábava? Ta je na to, aby se udělalo co nejvíce žertovných momentek. Na co by se jinak celý život vzpomínalo?
Pózuje se jako o život, ženich i nevěsta už sotva pletou únavou nohama, ale jaképak sedání, když teď je zrovna nejlepší světlo a je třeba toho využít.

Nechce se vám poslouchat pokyny fotografa? Pak je jednoduchá pomoc, v rohu svatebního areálu je samoobslužný fotokoutek i se stylovým pozadím; paruk a žertovných předmětů je zde plný koš, vybere si každý.
Ufff, všichni už ho mají plné zuby, nikdo nepochybuje o tom, že si své peníze opravdu zasloužil.

Jen my starší, pamatujeme, jak to bývalo, když byl fotograf vhodně oblečený, věděl, že ho nesmí být skoro vidět, při obřadu, sem tam v podřepu, přeběhl nenápadně zleva doprava a pak udělal skupinku s rodinou, skupinku s kamarády a zmizel.
Do týdne dodal balíček fotografií, na které se někdo jednou podíval, v lepším případě je vlepil do alba a to album se vytáhlo nejdříve tak za dvacet let, až se chtěli děti pobavit na úkor rodičů.
Doba se změnila, ne, nemám ze své svatby hromadné selfie, ani fotku z dronu, jak stojí svatebčané poskládaní do tvaru srdce a mávají, či vypouštějí holubice.

Ale také jsem nebyla dva dny vytočená na uzurpátora, který řídil celou svatbu podle toho, jak zrovna svítilo slunce a jaký šílený nápad se mu vylíhl v hlavě.

Naštěstí jsem zažila i opravdové profesionály a těm patří můj obdiv. Pro ty bych měla také jednu radu. Nikdy nedávejte novomanželům své dílo jen na flashce se slovy: "Tady to máte, nechte si udělat fotky, které budete sami chtít."

Udělejte jim alespoň 10 "papírových" fotek, ať mají co ukázat, když flashku do týdne ztratí.


15 komentářů:

  1. Myslím, že ženích ani nevesta ťa na svoju ďalšiu svadbu už nepozvú. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lépe by udělali, kdyby si pozvali jiného maniaka :-)

      Vymazat
  2. Vidím, že naše generace ani nemusí jít skákat na gumě z mostu pro trošku adrenalinu. Stačí zajít na svatbičku

    OdpovědětVymazat
  3. Jenom krátce, neb na téma focení bych byl schopen napsat vlastní článek. :-)

    Nesouhlasím hned s první větou. Bohužel, dnes je fotograf každý, kdo má do řiti díru a hlavně, kdo má ajfoun. Víš, že se dnes zcela vážně a "profi" dělaj výcvaky telefonem? Když si někdo nakoupí ty objektivy, tak to je furt ještě ta lepší verze. :-)

    Co se týče focení na svatbě, ona je to do jisté míry otázka (vkusu?) svatebčanů. Jaký si to udělaj, takový to maj. My měli svatbu jednoduchou, prostou, fotil nás správce kapličky, kterýmu jsem vrazil do ruky můj foťák, takže krásně zapadl do celého "klání". Byla to pohoda a sranda. Zbytek jsem si pak už docvakal sám. A těch pár lidí, kteří byli na obřadu přítomni na něj dodnes určitě nezapomnělo! :-) I ty fotky, neprofesionální, mají svoji atmosféru.

    No, a po pár měsících jsme zajeli do profesionálního fotoatelieru nacvakat pár studiových fotek. Dopadlo to katastrofálně. Nakonec jsem si od paní profesionální "fotografky" vydržkoval RAWy a fotky zachraňoval na svým PC.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na iPhony se točí i celé filmy :-).
      Víš, že jsem celou tu svatbu měla před očima vaši poetiku na Bolfánku? Z toho na mě dýchal pohodou i ten les kolem.
      Tahle svatba fajn, příprava dala určitě spoustu práce. Jsem moc zvědavá, jestli někdy ty fotky uvidím, jaké budou. Stalo se mi dvakrát, v poslední době, že ty fotografie stejně skončily v šuplíku a nikdy je nikdo neviděl.

      Vymazat
  4. no toto, to čo bolo za debila?! gr.
    sama som mala tú česť byť vo funkcii svadobného fotografa, a fakt je, že som toho moc nezjedla a že som mala svalovicu z rôznych tajomných úkonov a úklonov, ako som sa snažila nenápadne fotiť prirodzené fotografie, ale nikoho som nerušila ani neotravovala. len zopár fotiek spoločných.
    toto keby strašilo na mojej svatbe, tak ho veľmi rýchlo niečím klepnem!
    druhý extrém je fotograf tzv. prudko nenápadný, ktorý sa len tak voľne prechádza a sem tam niečo niekde cvakne - výsledok je žiadna spoločná fotka a polka rodiny urazená, že tento má a onen nemá fotografiu s nevestou - skúsenosť mojej kolegyne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno by mělo být nějak "v normě". Stalo se nám, že máme video z vítání občánků a ze 30 minut záznamu se tam mihneme jen několik sekund. Jinak jsou tam jiní lidé, miminka, záběry na kytky... co už :-(

      Vymazat
    2. Na stužkovej nášho mláďaťa sme mali "tím" kameramana a fotografa. Zatiaľčo fotograf bol vpodstate neviditeľný, kameraman sa správal podobne ako ten Bárin, zavadzal všade. Ale musím priznať, že video i fotky sú skvelé, o dve triedy lepšie než zo stužkových našich krstniat.
      A ten kameraman stíhal kadečo - síce neviem, koľko toho zjedol a či mal svalovicu, ale priamo na tej stužkovej si nabalil jednu z pozvaných hostiek... dnes už sú šťastnými rodičmi. ;-)

      Vymazat
    3. Ten tedy neztrácel čas! Palec nahoru :-)))

      Vymazat
  5. My měli na svatbě fotografy tři, možná čtyři. Všechny z řad přátel. Při obřadu se chovali nenápadně, na svatební hostinu (která byla v podstatě jen oběd v nejužším kruhu rodiny) jsme je netahali a na večerní afterparty to byla vyložená cochcárna... Hele a jsme s Galahadovou spokojený :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze všeho je nejdůležitější ta poslední věta. Že Galahadovi jsou spokojení 😍.

      Vymazat
  6. Jsem moc ráda, že nám na svatbě fotila naše známá Ivi, ač svatby moc ráda nefotí. Nakonec to bylo super, všechno bylo takové přirozené a třeba u jídla a večer už v podstatě nic nefotila, aby se mohla sama bavit.
    Taky nemám ráda, když si člověk nemůže ty okamžiky užít jen proto, že někdo bude mít kopu fotek do šuplíku. V poslední době jsem začala taky míň sama fotit třeba na výletech a snažím se víc se kochat okamžikem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře děláš, s tím kocháním. Stačí sem tam obrázek jako vzpomínka. Kamarád našeho Matýska dostal k 10. narozeninám fotoknihu od narození do současnosti a měl velikou radost. Tak by to asi mělo být, aby ty obrázky k něčemu byly. A nemusí jich být tisíce.

      Vymazat
  7. Ahoj všichni! I, m zde prozkoumat blogy a fórum o nádherné a nejbezpečnější lék na (Herpes Virus). Byl jsem pozitivní na smrtící virus zvaný herpes a já jsem ztratil naději, protože jsem byl ven vrhal a odmítl dokonce i mé přátele skříně. Hledal jsem on-line, abych věděl a vyptával se na lék na Herpes a já jsem četl někoho svědectví o tom, jak byl vyléčen z Herpes, tak jsem se rozhodl kontaktovat stejného bylinkáře, protože vím, že příroda má moc léčit všechno. kontaktoval jsem ho, abych věděl, jak mi může pomoci a on mi řekl, že se nebudu bát, že mě uzdraví přírodními bylinami od Boha! po dvou dnech, kdy ho kontaktoval, mi řekl, že lék je připraven a poslal mi ho přes DHL a po 3 dnech se mi dostal! Použil jsem med, když mě instruoval (Ráno a VEČER) a byl jsem vyléčen! jeho opravdu jako sen, ale jsem tak šťastný! to je důvod, proč jsem se rozhodl také přidat další komentář k Němu tak, že více může být zachráněno stejně jako já! a pokud potřebujete jeho pomoc, můžete mu poslat e-mail na adresu purenaturalhealer@gmail.com nebo whatsapp +2348105150446

    OdpovědětVymazat