Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 24. června 2015

Stále rozkvetlá...

... mám ráda, když mi doma pořád něco kvete...

Když před lety vypukla ohromná móda "orchidej za každým oknem", vcelku jednoduše jsem odolala. Hlavně proto, že jsem z nějakého důvodu usoudila, že péče o tyto krásky je mimo moje schopnosti. Pralesní podmínky jim doma vytvořit nedokážu a nést je po půlroce od zakoupení chcíplé do popelnice, se mi zdálo smutné.
V dětství uchvácena Flosovými Lovci orchidejí, ráda jsem chodila do olomouckých skleníků na výstavy, obdivovala exotickou krásu a tahle platonika mi na dlouho stačila.
Jenže... v okamžiku, kdy jsme se nastěhovali do nového domečku, měla každá druhá kolaudační návštěva nutkání donést mi nějakou kytku a doma se během měsíce, kromě jiných, sešly 3 orchideje, ani jsem nemrkla.
Tak honem - načíst na netu, jak o ně pečovat, aby mi alespoň chvilku vydržely a trochu nadhledu, abych je nezabila ani přílišnou péčí.
Tou dobou jsem byla na kafi u kamarádky a koukám jako blázen - na širokých parapetech její půdní nástavby měla úžasně kvetoucí orchideje a podle množství vzdušných kořenů bylo vidět, že to nejsou žádné mladice včera koupené v akci v Baumaxu.
"Co s tím děláš?" zeptala jsem se okouzleně a dostalo se mi odpovědi, že je jednou, dvakrát dá na půl hodiny do kýblu s odstátou vodou, nechá je pořádně napít a sem tam orosí listy. To se mi zdálo zvládnutelné a začala se o své krasavice starat stejně. Stačí respektovat jejich předchozí existenci v pralese - občas pořádný slejvák a pak sucho.
Na květiny v celém domě používám vodu ze sušičky a evidentně to svědčí i orchidejím. Původní květy odkvetly, mezitím se ke mně dostal článek, kterak je lepší nestříhat zbylý šlahoun, že mnohdy znovu obrazí, což se několikrát stalo už i mně.
Za ty dva roky, co mi tady holky rostou, už vykvetly několikrát. Stádečko se mi rozšířilo na pět rostlin a na "baru" mezi kuchyní a obývákem se mi zahustily v malou džungličku, která slouží i prakticky. Třeba když se chci při vaření odstřihnout od dění v obýváku a naopak.
Přibývá i vzdušných kořenů, šlahouny s květy vyrůstají tak průběžně, že pořád něco kvete a další level je prý nová rostlinka vyrůstající z některého z kořenů.
Tak jsem zvědavá...  

13 komentářů:

  1. Ha! Vidím, že taky zase píšeš. To je prima. - Orchideje? Taky jsem jich pár umořila. A to jim nosím mech z lesa, zkouším je dát tu či onde, vyschnout, zalít...... furt vypadají jako těsně před umřením. Říkáš jednou dvakrát do kýble - ale propána jednou dvakrát za jak dlouho?????? To je to, oč tu běží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, dneska mám nějaký počítačový den :). Ale blogy čtu, i když na svůj moc nepíšu.
      Namáčím je asi tak jednou za pět dnů. Horší než sucho pro ně je, když stojí dlouho ve vodě. Když se mi nechce blbnout s kbelíkem, tak jim dám vodu do misek, něco si nacucnou a zbytek za chvíli vyleju.

      Vymazat
  2. Krásné! Přesně stejně o ně pečují kolegyně v práci a jak mají ten svůj parapet v kanclu pěkně rozkvetlý. Akorát nás ostatní štve, že se jednou za týden s tou jejich zahradou setkáváme v kuchyňce, kde je nechávají odstát ve vodě. Ne tedy v kýblu, ale lijou to taky do misky, ve které je květináč.
    Já mám doma dva kaktusy, sukulent a potos. Víc toho nějak nezvládám, ani já ani náš být ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Pár kaktusů už jsem svou péčí zahubila, pořád mám pocit, že jsou moc na suchu, takže se jim vyhýbám, i když se mi některé moc líbí. Ony se mi ty kytky doma vytřídí vždycky tak nějak samy. Ještě chci ibišek a pak už stop stav :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že nebydlíš asi někde vedle, bych ti dala ibišků ...... Mám doma jeden čtyřicetiletej strom a ten stříhám jednou až dvakrát do roka, aby se tu dalo ještě bydlet, takže je odnoží ..... plná kancelář i chodba, až paní uklízečka nadává. Jinak mohu doporučit ficusy - hlavně benjaminy - mám dva do stropu a dva malé. Draceny 4 - asi 80cm, zamioculcasy 4 (ty vydrží snad všechno), nějaké filodendrony cca 1m do výšky na tyči) Potos se pne po tyči do 1,5m a asi 3 anturie, které skoro pořád kvetou. Maličké rostliny nepočítám. Vše v bytě o 60m čtvrečních, ale kytek není nikdy dost. Ještě by se jich sem pár pěkných velkých vešlo. :-)

      Vymazat
    2. Jj, kytek není nikdy dost! Dracénám se u mě též daří, benjamínkům také, ale zamioculcas mi chcípl už druhý. Nechápu, co se mu nelí... Odnože ibišků bych brala, koupit kytku v hobbymarketu totiž považuji za poslední zoufalou možnost, jak se k se k ní dostat :)

      Vymazat
  4. Jediná kytka, která u mě vydrží :) A to jsem fígl s kýblema neznala...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď v těch horkách koupu, rosím a stejně opadávají... ale asi také musí mít nějakou přestávku k nabrání nových sil.

      Vymazat
  5. ahoj, júúúúú, tie sú krásne! majú sa u teba dobre.
    ale myslím, že to nie je len o vode. treba aj vhodné svetlo, myslím. u nás sa im bohužiaľ akosik nedarí....
    ten koník vľavo je veľmi peknučký!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj SV, všichni je mají na parapetu, ale u mě to nejde, tak jsou na "baru" uprostřed místnosti a jsou spokojené. Vlhkosti mají kolem 45%, jako je v celém domě. Koníka mám ráda, hlídá mi kytičky, aby se nepraly :)

      Vymazat
  6. Ahoj Báro. Prohlašuju, že toto je zcela náhodný výskyt.:) aTeo alias Chucper

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Teo, tvá náhodně výskytná návštěva mile rozčeřila zdejší stojaté vody lajdácky psaného blogu :)
      Už dávno si myslím, že nejspíš chodím já častěji k tobě než ty ke mně :D

      Vymazat
  7. Fialky se mi podařilo zničit asi před 5 roky, a že jich bylo. Najednou uhnily. A orchideje neměli dobrou péči v letošních vedrech. Zůstala jediná z asi 10 hlavého stáda. Tak ať se ti daří. Také do té vody v kýblu dej hnojivo na orchideje.

    OdpovědětVymazat