Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 4. března 2015

Únor

Lepší takto, nežli vůbec

9.2.2015
Jeden článek v lednu, jeden v únoru... takhle jsem si to na začátku roku nepředstavovala, ale loni jsem také měla jiné plány a napsat 3 články za rok mi tedy čest nedělá. A přitom v duchu pořád něco sepisuji! A fotím. Také v duchu.
Někdy mám sto chutí zeptat se napříč blogy, jak se to některé blogerky dělají s tím obrovským přílivem fotek každý den, jak to třídí, archivují, udržují si v tom přehled... Mám pocit, že čím více se snažím, tím víc se mi původně zamýšlený systém bortí.

11.2.2015
Všední rána.
Kapitán vstává před pátou a kolem 5:25 mizí z domu. Můj dobrý úmysl vstávat s ním se nedaří, jsem zkrátka už zase sova. Vstávám ztěžka mezi šestou a půl sedmou, vypravím mrňouska do školy a pokud nejedu za někam prací, pak teprve sedám k snídani já.
Pixla s rozpustnou kávou mi občas sdělí, s jakou vervou a odhodláním odcházel Kapitán do práce. Zase jsem dnes nemohla po něm to víčko vůbec odšroubovat. Kapitán má velkou sílu. Asi ho čeká těžký den.  


20.2.2015
Kapitánův firemní ples.
Můj první, ač lístky jsme měli koupené už několikrát, spolu jsme šli poprvé. Oba na stejné akci, ale každý to vnímáme jinak. Pro Kapitána obnošená vesta, já se bavím. Divné drahé jídlo? No to jsme věděli, proto jsme se navečeřeli doma. Upadající úroveň? Ach jak vysoko čněl program nad vesnickými plesy, jejichž pořádání jsem byla kdysi povinně účastna!  Orchestr hrající převážně swing?  Trochu oříšek, každý se natřásá jak umí, někdo dává najevo, že k jeho univerzálnímu tanečnímu kroku mohou hrát cokoliv a z míry ho to nevyvede... prcháme. Příležitost dát si kávu a počkat na druhou kapelu. Přemýšlím, proč vidíme ples každý tak jinak. Vysvětlení jediné. Kromě dvou nejbližších Kapitánových kolegů s manželkami tady neznám jediného člověka a to ani od vidění. Zato Kapitán je tady jako v práci. Kam se podívá, tam nějaký pracovní trabl, toho se za roky nashromáždí... Tak možná proto. Za mě dobrý, i když podávali welcome drink v plastu :)

26.2.2015
Poslední dobou u nás frekventované slovo ÚSTRK. Ne, že bych ho neznala, ale nikdy jsem ho neužívala.
Je to slovo, pro které nemám ve svých vzpomínkách žádnou konkrétní náplň. Asi jsem ve svém dětství potencionální ústrky vnímala jako prkotiny. které nemá cenu si pamatovat. Pro velké podrazy, které by stály za řeč, by byl ústrk eufemismem. Takže nic, dál zůstane pouze slovem pro fňukaly.  

28.2.2015
Fofry, celý den stíhám nějaké termíny a pak honem večeře.
Něco rychlého, hned hotového... "Matýsku, co bys chtěl k večeři?" ptám se alibisticky, protože obvykle řekne bagetu se šunkou a mám vyhráno.

Mates se zamyslí, po obličejíčku se mu rozlije blažený výraz a řekne:"Svíčkovou..."


Takhle se prý na jaře kočičky netrhají


27 komentářů:

  1. Pochopil som správne, že zápis končí, lebo si išla variť sviečkovú? 8-)
    Inak teda s úvodnou vetou absolútne súhlasím - som rád, že aspoň takto. ;-)
    Bol som nedávno vo vašich končinách, aj ma cukalo, že ti zavolám a dohodnem si rande, ale zmobilizoval som zvyšky pevnej vôle a prekonal to. ;-) Aj tak som zabudol názov vašej dedinky, musela by si ma poctivo navigovať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi líto, že jsi nedal na prvotní cukání. Navigace je k nám jednoduchá, zatím všichni dojeli :)
      Svíčková nebyla, ale rozesmálo mě to pěkně, stres spadl a bylo dobře. Dětský pohled na svět si prostřednictvím Matýska velmi užívám.

      Vymazat
  2. Aha, a zabudol som Alex poďakovať za názorný návod ako nie. ;-) Dúfam, že nabudúce bude fotka, ako áno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím, v případě Alex je tohle ta lepší varianta. Znáš ten kameňák, jak přijde domů ten chlapík, v ruce, zakrvácený balíček a praví manželce: "Natrhal jsem ti kočičky..."

      Vymazat
    2. To jsem slyšel v Policejní akademii...
      "Maňas, co ste to zas přitáh...cáry masa s chlupama...co to je?"
      "Sem vám, náčelníku, natrhal kočičky..."

      ...a těsně na to navazuje interakce s nějakou dámou:
      "Micinko... Lízinko... Dobrý den, páni policajti. Neviděli jste tady kočičky?"
      "Náhodou vi...AU!"
      "Neviděli! Nashledanou..."

      Vymazat
    3. Tady co bydlím, by nějaký kočičí trhač nebyl k zahození...

      Vymazat
  3. "rozpustnou kávou"??? ech... hmmm... eště přidej druhej level - dolče hnusno - a to už nerozdejchám! :-)
    kočička dobrá!
    oprava: kočičky dobrý. ;-)
    jo, a nazdárek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdááár :) rozpustná káva je asi jediný humus, který který se mi vždy vloudí do kuchyně a tomu nějak neumím zabránit... dolče hnusno NE! Roky jsem spokojenou majitelkou kvalitního kávopressoru, jehož značku vůbec nemůžeš znát, protože takový ve tvé nemocnici ještě nikdy nebyl.
      Kočička tě zdraví.

      Vymazat
  4. Lepší ňáka informace než žádná. Jsem rád, že jsi vlastně v pohodě a synátor má dobrý vkus. Taky rád svíčkovou. Je březen, už píšeš ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, už píšu :) Naslibovala jsem nějaké články, tak to musím splnit.

      Vymazat
  5. Březen, na blog vlezem :) Tak to jsem ráda, ze aspoň takto o tobě slyšíme. Pravda, taky mám víc článků v hlavě než na blogu...

    OdpovědětVymazat
  6. No právě. proto třeba obdivuji neskutečnou píli Lucy z Attic24... Je pár akcí, kdy jsem nestihla udělat si poznámky ani sama pro sebe a to mě mrzí. Hlavně z cestování, v tomhle jsi na mnohem líp :)

    OdpovědětVymazat
  7. ad 9.2.
    Příliv fotek je u mě poměrně malej.
    A nedělám s ním nic. Dám je do adresáře 2015. V něm pravděpodobně časem vyrobím asi tři další adresáře, ve kterých budou tři zřetelně ohraničené( malé) skupiny fotek, zpravidla z návštěvy kamarádů. Nebo taky né. A pak to tam všechno leží ... a nic. Něco leží v práci v počítači, něco doma. Jestli se to někdy protne, kdoví. Na CD jsem chtěla fotky vypalovat, ale ještě nikdy nevypalovala.
    Takže to máš všechno určitě v pořádku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liško, mám to teď podobně. Dříve jsem vždy dofotila kartu, přehrála na PC, vypálila na CD, smázla a jela znovu. Teď mám kartu obrovskou, za tři roky jsem ji dofotila jen jednou, celý můj systém vzal za své, protože nevím, kolik se toho na jedno CD vleze... no, zkrátka lama... Ukládá se mi to v noťasu v sekci obrázky podle data, tak alespoň něco, i když občas si to začne dělat jakési svoje složky a pak mi to tak vnese slušný chaos.

      Vymazat
  8. No, Báro, že dáš o sobě konečně po dlouhé době trošku vědět. ;-) Mně se taky moc nedaří psát, a tak ten blog jednou za čas ošidím pár obrázkama. Když mám myšlenku, nejsem u pc a naopak. :-/ Fotky stahuju nejmíň jednou za týden, ale i častěji, podle úrody, do picasy. V lepším případě je rovnou zpracuju, zdařilejší vyexportuju do složky na desktop a je-li čas pověsím něco na blog. V horším případě osekávám, třídím a věším o den o dva později. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, můj problém začal, když jsem změnila foťák a on si každý ten software ty fotky organizoval po svém a to byl malér pro nějakou kontinuitu. Ale jak vidím, chce se tomu věnovat chvilku týdně a nějak by to šlo. Moje největší vzepětí je, že dělám doma nástěnku z vytištěných fotek, ale tu obměňuji tak jednou za čtvrtrok, aby se návštěvy pobavily :)

      Vymazat
    2. Tady se nějak nechytám. Používám tři různé foťáky a obsahy všech podle datumu vyfocení nebo stažení cpu do picasy. No vida, jak jsi šiikovná - domácí fotonástěnky. To já se s bídou vzchopím jednou ročně vytisknout pár kousků na zemědělskou výstavu, a to ještě ne každý rok. ;-)

      Vymazat
    3. Už jsem to také vzdala používat ten foťákový sw, podobně jako ty do Picasa, jsem to začala cpát do Zoneru a tam se to také naštěstí také rovná dle data, ale ve starších fotkách je pěkný zvěřinec... asi už i zůstane :)

      Vymazat
    4. Foťákový SW letěl z počítače po prvním vyzkoušení, navíc fotíme na dva až tři foťáky různých značek. Stačí vyndat z aparátu kartu, strčit ji do počítače, obrázky stáhnout (ve win třeba Průzkumníkem) a nastrkat je do různých adresářů a podadresářů. ZPS má navíc tu výhodu, že umí fotky hromadně přejmenovat a dají se využít textové informace. Vypalovat fotky na CD není zrovna nejlepší, CD vydrží pár let a odejde. Radši fotky zálohuji do druhého počítače a na externí disk. A co je nejdůležitější: Mazat, mazat, mazat...

      Vymazat
    5. Jago, tak nesmazala jsem ještě nic, ale chtěla bych teď externí disk a tam to všechno sesypat. Alex nám svoje fotky dává na iCoude, to je také fajn. Třeba nám ho nevypnou :)

      Vymazat
    6. Data v cloudu - data v čoudu. Jsem hnusně konzervativní a nejradši je mám po ruce v šuplíku.
      A s tím mazáním: Až jsem se divil, když jsem se na své fotky podíval po nějakém čase a zjistil, kolik jich nemusím mít. Pravda, až poté, co jsem začal pociťovat nedostatek místa na disku a bylo nutno uvolnit asi 10 GB, abych ho mohl defragmentovat.

      Vymazat
    7. Jago, podle galerií v Kavárničce vidím, jak hodně fotíš! To se s mými 20 fotkami měsíčně (když je dobrý měsíc) nedá vůbec srovnat. 10 giga! Kde bych to vzala :)

      Vymazat
    8. Opravdu konzervativní člověk by napsal, že je konservativní.
      Milan

      Vymazat
  9. jéé, a tie krásne kočičky pletené, to si urobila sama?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kočičky jsou z měkoučkých froté ponožek (1,5 ponožky = 1 kočička). Šije je kamarádka a přijela s nimi k nám na návštěvu :)))

      Vymazat
  10. ta je šikovnáááá! :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Jakmile "KLUK" pozná a řekne si o svíčkovou, máš na jednu stranu vyhráno, neboť opouští krupicovou kaši, palačinky, kakao a podobné dětské nesmysly, a začíná se stávat chlapem. Horší to bude za chvíli, až mu nebude stačit 12 knedlíků na jednu porci. Tak se mamko začni připravovat )):

    OdpovědětVymazat