Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

čtvrtek 1. listopadu 2012

Dvě pozvánky na akce do Brna

a maximální zážitky z dneška.

Tak tady jsou ty pozvánky, aby mi zas někdo nenadával, že se to nedozvěděl včas.
http://www.bvv.cz/mineraly-brno/mineraly-brno-2012/profil-veletrhu/

http://www.bvv.cz/pronajmy/aktuality/sberatelsky-veletrh/

A teď k tomu hlavnímu:


Dnes jsem se těžce zamilovala. Ale počkat, to jsem skočila rovnou do prostředka, musím od začátku...
Ráno jsem, netušíc, jak významný den to bude, vyrazila s Kapitánem a Mladší do Brna na veletrh Gaudeamus. Vzhledem k tomu, že to byla moje třetí návštěva zde (a asi ne poslední, jak děti dorůstají), věděla jsem do čeho jedeme a že už mě asi nic nepřekvapí.
OMYL!!!
Mladší si vyřizovala svoje a my jsme jí dělali takové ty ocásky, co mají za úkol upozorňovat na zajímavé fakulty ("Hele, tamhle se ještě jdi podívat.") a pamatovat si různé termíny dnů otevřených dveří na školách, které se ocitnou v užším výběru.
Těšila jsem se na prezentaci technických škol, zejména obory zabývající se informatikou lákají budoucí studenty na různé robotické hračky a to baví i mě, která k nim už určitě studovat nepůjde.
Když už někde musím trávit čas, snažím se tam pro sebe najít něco zajímavého, abych si to užila i trochu aktivně a ne jen jako nosič letáčků.
Maximálně jsem se pokochala modely a expozicí Vyšší školy módního designu z Prahy, ale to bylo houby proti tomu, co na nás čekalo u stolků ČVUT!!!
Že nejsem bůhvíjaký technik, to jsem o sobě práskla už dávno, ale protože jsem pořád mezi nějakou obráběcí technikou, přece jen, trochu to člověka poznamená.
No a tady najednou vidím nějakou divnou krabici a prý 3D tiskárna. Pokrčím rameny a jdu dál, ale pak to se mnou škublo, asi mám delší vedení a vrátilo mě to k té divné krabici zpět.
Jak 3D?
Vůbec nechápu.
Jak se dá tisknout ve třech rozměrech? To se tam dá něco trojrozměrného a ta tiskárna to potiskne nebo jak?
To už jsem měla hlavu vraženou do toho kastlu  civěla na černý různě členitý čtvereček po kterém jezdila "jehla" a asi něco vrtala.
Vrtala???
To je blbost, tak co se to tam vlastně děje?
Doteď jsem znala jen jeden proces. Řezbář vezme kus dřeva, nůž a vyřeže třeba malého panáčka. Zámečník si upne do soustruhu železo (mosaz, měď, silon...) a opracuje to do potřebného tvaru, vyhodí kbelík špon a zbyde mu krásný kus nějakého výrobku.
Totéž udělá, má-li frézku jedno jestli horizontku či vertikální... jednoduše jsem zvyklá, že se vždy obrobí nějaký kus materiálu.
A najednou je vše jinak.
Není nic a pak, vrstvička po vrstvičce, před mým zrakem roste trojrozměrný objekt jaký si jen lze představit. Užasle na to koukám, hlava mi podvědomě kopíruje pohyb jehly, mladý muž obsluhující tiskárnu ožívá, protože chápe, že přišel někdo, komu je možné popovídat o něčem, pro co on sám je zapálený zřejmě už hodně dlouhou dobu.
A tak povídá a povídá, já střídavě žasnu a kladu doplňující dotazy a on opět vysvětluje, probíráme potřebný software a mně před očima defiluje maximum situací, kdy je možné takovouto skvělou věc použít a vytisknut si třeba prasklou drobnou plastovou autosoučástku a klik, myšlení přeskakuje na modeláře, co by bylo možné... Všechno to, kde se nevyplatí dělat formu, ale vrátí se čas, který je potřebný na vymodelování zadání pro kouzelnou tiskárnu.
Mám toho plnou hlavu, navenek sice komunikuji jakoby nic, ale uvnitř mi rachuje 1000 nápadů. Jistě, ve finále jeden marnější než druhý, na AutoCadu neumím, netuším, kde shánět zakázky, ale z hlavy mi to stejně nejde. Ona totiž jak samotná tiskárna, tak materiál do ní jsou ekonomicky nečekaně dostupné. Čekala jsem statisíce, ale náklady jsou jen v desetitisících, velmi příjemné překvapení.
Inu láska na první pohled.
Ona asi dlouho nevydrží, jak už to u takových lásek bývá, ale v tuhle chvíli se mi o ní asi bude pár nocí zdát a třeba mě napadne něco schůdného, jak tuhle fantastickou technologii využít pro nevídané věci :-)  
Trochu škoda, že si nepotrpím na šperky z plastu...    

Užijte si jako já: TISKNU 3D 

21 komentářů:

  1. A to jsem ještě ani nerozjela myšlenky ve spojení s přenosným 3D scanerem!!!

    OdpovědětVymazat
  2. No, vôbec sa tvojej zamilovanosti nečudujem, je to krásna hračka! ;-)

    A vďaka za pozvánky, na ten Zberateľský veľtrh by som aj zašiel, ale aj keď si to zverejnila včas, ten víkend žiaľ nemôžem. :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já nevím, jestli se dostanu, víkendů do vánoc už je málo a jestli chceme brzy bydlet, nebude čas na rozprátle!

      Vymazat
    2. Lojzo: Mé zkušenosti se sběratelskými veletrhy nejsou příliš dobré. V Praze se každoročně koná veletrh Sběratel a mám obavu, že to bude v Brně podobné: Hodně lidí a dost vysoké ceny. Ale možná se mýlím...

      Vymazat
    3. Ne, Jago, máš pravdu. I sběratelství ovládli předkupníci a dobře je to živí. Už kolikrát jsem nekoupila něco, že i když jsem to moc chtěla, mám meze za které nejdu, ať si to vydřiduch raději střelí do špic. Na druhou stranu se vždycky objeví někdo, u koho se nakoupit dá :). Moje pravidelné účasti na Sběrateli v Praze jsou spíše o tom, že tam má člověk domluvené konkrétní věci s jinými kolegy a kvůli tomu tam hlavně jede.

      Vymazat
  3. Poprvé jsem tisk ve 3D viděla před pár lety v jedné ostravské GIS firmě v rámci exkurze z geoinformatiky. Tiskli tenkrát 3D modely budov a bylo to opravdu hodně zajímavý, hleděli jsme na to jak husy do flašky. A dokonce nám nechaly vytištěné modýlky i osahat.
    Na katedře fyziky jsem taky poprvé naživo viděla holografickou projekci. Při takových ukázkách si člověk připadá jako ve sci-fi filmu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kapitán to rozvinul k dokonalosti a vytvořil vizi, kterak na pozemek přijede obří konstrukce 3D tiskarny, cívky se speciálním materiálem a vytiskneš si barák. :-D

      Vymazat
    2. To by bylo docela praktické :)

      Vymazat
  4. Vzpomínám ja po sametu byla nějaká technická výstava v Holešovicích. Viděla jsem tam něco jako DVD , a hned jsem si řekla ( už podle té ceny), tak toto je už pro mne nedostupná záležitost, na takovou úroveň se já nikdy už nedoškrábu. Teď už na tom ani až tak často nehrajeme.

    OdpovědětVymazat
  5. Jako malou mě bral dědeček čas od času do Technického muzea. Vždycky tam byla nějaké expozice technologií budoucnosti. Moc mi tenkrát učarovala reprodukce "Kvatro" - jakési rozšířené stereo do 4 reprobeden a pak lampy z optických vláken, co jsou dnes v každém shopu Vše za 30. Jo, čas letí a jsem ráda, že tuhle dobu mohu prožívat!!!

    OdpovědětVymazat
  6. A co projekt RepRap?
    http://reprap.org/wiki/RepRap/cs
    http://www.reprap.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. RepRap je skvělý, jako přítelkyně aktivního linuxáka to musíme probrat u večeře!

      Vymazat
  7. K tej 3D tlačiarni - raz sa pomocou takýchto vecičiek budú možno stavať (či tlačiť?) lunárne základne.
    http://www.esa.int/Our_Activities/Technology/Building_a_lunar_base_with_3D_printing

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úžasné!!! Obdivuji, že jsi to našel a žasám, jak rád píše přítel Buteo :)

      Vymazat
    2. A ešte raz k tejto téme - tentokrát video v češtine (s ďalšími podrobnosťami ;-) ): http://www.stream.cz/dobyvanivesmiru/791207-72-dil-dobyvani-vesmiru-upeceme-si-zakladnu

      Vymazat
  8. Četla jsem, naše weby jsou celkem rychlé v přebíraní novinek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A 3D-pero si už videla? ;-)
      http://www.kickstarter.com/projects/1351910088/3doodler-the-worlds-first-3d-printing-pen

      Vymazat
    2. Neviděla! Díky za ten odkaz, je to velmi hravé :).
      Dovolila bych si dát odkaz na G+ aby to nezapadlo.

      Vymazat
  9. Nedá mi to...
    "Zítra začíná soutěž, kterou vyhlásila společnost DIYRockets (chce do kosmonautiky zavést model open source): jejím vítězem se stane ten, kdo na 3D tiskárně zvládne vytisknout nejlepší raketový motor. Tomu říkám skutečná (a zajímavá!) technologická výzva!" - píše na svojom blogu kozmonautický komentátor a nadšenec Tomáš Přibyl. Nechceš sa zúčastniť? ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Ty jo, to je výzva! Byla jsem se na stránkách http://www.openspaceuniversity.org/ podívat, jedno kliknutí a hnedka přihlašovací formulář! Ovšem teď jsme doma zahlceni teorií absolutního vlnění (jednotka - neostříhaná ovce v rozbouřeném oceánu, vysílající na KV), tak nevím, jestli by na to byl čas.

    OdpovědětVymazat