Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 4. září 2012

Od včerejška předškolákem



Kromě toho roku, kdy se narodil, to byly naše první prázdniny, které jsem trávili opravdu jen spolu, já a mrňousek, žádné hlídací služby a zneužívání dobrovolníků, jak loni a roky předtím.
A šlo nám to báječně. S občasnou, časově omezenou výpomocí, jsem zvládla odfláknout veškerou nutnou práci a zbylo dost času na hraní, průzkumné výpravy do lesa, koupání a všelijaké kratší výlety.
Matýskovi přišly prázdniny krátké, hodně silně se mu do školky nechtělo.
V neděli večer jsme se na druhý den pečlivě připravili a já musela zodpovědět hromadu otázek na téma "jaké to tam letos bude." Není nic hloupějšího, než povídat o něčem, o čem vůbec nic nevím. Naštěstí Matesovi moje mlhavé odpovědi stačily, nejvíc měl strach, aby se mu nezměnily paní učitelky, hlavně ta jedna, jeho oblíbená, malá Maruška. S Velkou Maruškou (to je ta druhá) to má trochu složitější, protože ta občas ztrácí nervy, ale je na ni zvyklý, takže už se navzájem nepřekvapují.
"Doufám, že se tam nebudeme učit to, co loni, to by mě nebavilo, to už všechno vím," děl mladý mudrc a já musela slíbit, že pančelky mají jistě nachystánu spoustu nových věcí, písniček a her.
Ufff, zůstala mu stejná značka, stejná třída, dorazilo několik nových dětí, kámoši vesměs zůstali. Skvělá bilance, vlastně to vypadalo, že jsme tady byli naposledy před pár dny, že ani žádné prázdniny nebyly, loňské slzy se neopakovaly a to bylo fajn.
Akorát teď důležitě obědvá u "velkého" stolu", což je stoleček o málo větší než ty ostatní a jedí tam předškoláci.
"A jíte příborem?" byla moje první otázka, když mi líčil oběd.
"Samozřejmě," řekl  Pán vidličky a nože s takovým despektem, jako kdyby mluvil s nějakým dementem, co si snad myslí, že v jeho věku se ještě jí lžičkou.
Tak hlavně, aby ti to vydrželo, hošánku, pomyslela jsem si vesele, ale mám radost, protože mě loni hodně naštvalo, když jsem ho od nejútlejšího věku učila používat příbor a oni mu pak vrazili do ruky lžíci.

Celková bilance - dobrý.

Akorát nesmím prozradit paní učitelce, že při poobědovém odpočinku jen leží, má zavřené oči a SCHVÁLNĚ  nespí.





 

21 komentářů:

  1. Cha, fandím Matesovi, já taky SCHVÁLNĚ neprospala celou školkovskou docházku :-)

    Jinak Lucka taky zahajuje předškoláckou třídu, akorát o dva dny později, tak se značkou to vidím bledě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já mu velmi rozumím, spaní jsem ve školce nenáviděla. Pokusím se ho brát častěji po o, pokud mi to práce dovolí.

      Lucince ať to dobře dopadne! Jsem ráda, že ses ozvala ;-)

      Vymazat
    2. No, neboj, jak se "rozmluvím", tak se tu budu ozývat častěji, nejen nakukovat :-)

      U nás dobrý, hlavně díky Lucčině povaze, místo jahůdky má šášu. Vzala to s klidem Angličana. Když si představím, co by vyváděl Tom, kdyby neměl kočku... ;-)

      Víš co je na tom školko-spaní srandovní? Jak já jim teď ten odpolední odpočinek závidím!!! Kdyby nás v práci nutili si po obědě 20-30 minut dáchnout, byla bych teď první v řadě ;-)

      Vymazat
    3. Školkospaní - mám krásně promyšlený podnikatelský nápad, jak bych provozovala relaxačně spací denní podnik pro zájemce z řad všemožných podnikatelů i zaměstnanců, kteří potřebují jen na 30 - 40 minut vypnout a nemají kde. Já bych to kolikrát tak ocenila, co bych za to dala, před mateřskou, při návratu z práce. Někde sebou chvíli praštit, abych pak mohla zase naskočit do kolotoče doma!

      Vymazat
    4. Osobně si myslím, že to je nápad velice dobrý! Mi by to nevadilo ani po mateřské, bylo-li by k tomu přidruženo i to hlídání. :-)
      Nebo představ si takový spací koutek třeba pro manžely odložené v šoping centrech...

      Vymazat
    5. Jo, tak nějak by to mělo fungovat. Jenže já mám strach, aby se to časem nezvrhlo. Dneska si přijde chlapík odpočinout sám, zitra taky, ale pak ho napadne, že by si sebou občas mohl vzít sekretářku a průšvih je na světě.

      Vymazat
    6. Ve školce jsem snad nikdy neusnula a za povídání "se sousedem" v poobědové pauze mě jednou i s lehátkem šoupnula pančelka do umývárny. Naštěstí z toho nemám žádné trauma a ukecaná jsem dodnes :-D
      Co bych ale za spaní po obědě (SPO, či též espéóčko) dala dneska. Až ten podnik otevřeš, tak bych ráda permanentku!

      Vymazat
    7. Looney, spaní ve školce bylo utrpení. Beru Matesa po o, jak jen to jde.
      Permanentku si značím, pokud bych to otvírala, bylo by to určitě v Olm, chce to trochu větší město, než je ta naše díra :-)

      Vymazat
  2. Přiznávám, že jsem taky začínal jako Matýsek. Školka byl asi poslední stupeň kde se mi to líbilo a zvláště doktorovic Anička.
    Probůh Báro, ten čas letí. Nedávno jsi nám sdělila tajemství, že se čekáš a dnes máš předškoláka a zítra budeš popisovat zážitky z maturiťáku a tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matýsek tam měl loni modrookou Zuzku, ale ta se mu přes prázdniny odstěhovala, tak letos nevím.
      Musím říct, že mě to také šokovalo, jak to letí! Dokonce je to už tak dlouho, že když si čtu své staré deníkové zápisky z roku 2007 a 2008, připomínám si věci na které bych jinak už dávno zapomněla! Chvála blogu!!!

      Vymazat
  3. Ano ano... evidentně si, včetně Matesa, všichni uvědomujete, jak je školka důležitá pro další lidský vývoj. Mé stěžejní znalosti, například, korunuje nezlomné zjištění, že nůž, stejně jako lžíce, je vždycky a zásadně u okna!! Tento fakt mi nedává zapomenout na interiér jídelny, což si čas od času, coby přeučovaný levák, nutně vybavuji :-)

    Příjemný vstup do nového roku přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, ty jsi jako naše Alex. Ta umí vpravo a vlevo, jen když má na levé ruce hodinky. Jak je sundá, je v koncích. Zvlášť humorné, když ji naviguji v autě :)

      Vymazat
  4. Taky přeju, ať se mu tam líbí a ať je léto stejně dlouhé, jako loni! Přiznám se, že jednou jsem ve školce po obědě usnul. Jinak jsem ale nespal, ba občas jsem se posadil a něco vykřikl, a soudružka učitelka říkala mamince, že jsem blázen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henry, díky, léto vypadá zatím jako by nemělo končit a moc si to užívám na dlouhých procházkách s pejskem.
      Soudružka učitelka si zcela evidentně spletla povolání, s tímhle přístupem by se spíš hodila někam do konzumu krájet salám a rovnat rohlíky.

      Vymazat
  5. Nás za týden taky čekají pejsci, na týden. Teď jsme se s maminkou smáli vzpomínajíce na to, jak byli u nás na Silvestra předloni zaujati chlebíčky: http://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/167304_10150164808994167_6484370_n.jpg , http://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/164055_10150164809054167_7425188_n.jpg

    Soudružka učitelka byla hodná. Víšco, možná viděla do budoucnosti.

    OdpovědětVymazat
  6. To může pančelka říct o každém a spletla by se jen vzácně :-)

    Najednou se skoro roztrhl pytel se zájemci o Kimbu, ještě budu dělat aukci :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. fuj skôlkospanie, ble, ešte dnes sa mi z toho dělá špatně...a z teroristického prístupu našich učiteliek mám následky dodnes....
    ale dnes je veľa vecí inak, tak prajem malému princovi len krásne škôkozážitky! ;-)

    a Kimbe, aby ostala u vás ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. aha vidíš, dnes je pančelka. my sme mali sučku učku ;-) hehe.

    OdpovědětVymazat
  9. Čaky už dostala dvě jedničky, když jsem se včera ptala za co, pravila, že " Za normální věci!" , tak jsem se radši dál nevyptávala, abych nevypadala jak blb:o)
    Taky se ukázalo, že ji Adam zapomněl přihlásit na TO ZVLÁŠTNÍ PSANÍ, tak ji tam učitelka přeřadila za nějakého chlapečka, který bude první třídu absolvovat ve Francii:o)

    Mod.

    OdpovědětVymazat
  10. Čaky je šykovná(c), to víme dávno :). Moc bych chtěla, aby se Mates učil nové písmo, ale nevím, co se bude dát čekat od naší budoucí školy. :(

    OdpovědětVymazat