Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

čtvrtek 26. července 2012

Skrytý svět uvnitř

Výzva, které jsem neodolala.

Když  si tak chodívám číst k sousedům na WP, trochu jim závidím tu titulní stránku a všelijaké zábavičky, zejména však Weekly Photo Challenge. Je to jen taková platonika, na to, abych se zaregistrovala, jsem moc líná, ale stejně si pak alespoň zapřemýším, která z mých fotek by vyhověla tématu nebo se pokouším i něco nového vyfotit. 
Já se totiž, moji milý čtenáři, totiž snažím dostat ve focení z kategorie "fotící matka" do kategorie "začínající amatér."
Tudíž jsem se pustila do studia teorie (Ondřeji Neffe, díky!) a do studia svého vlastního foťáku. Představte si, že jsem tak po letech objevila i vestavěný ND filtr a mohu tak daleko lépe uspokojit svoji vášeň pro focení lesních zurčících potůčků.

Ale zpátky k věci.

Na tento týden máme téma INSIDE.

To nešlo ignorovat. Protože to, co se zvenku už možná trochu začíná tvářit jako náš domeček, je uvnitř tak nečekané, že kdo projde domovními dveřmi, určitě zkoprní více, než ta paní, co si roztrhla buchtu :-)








                                               INSIDE






37 komentářů:

  1. Ježyš, to je hrozně velké, to mě vyděsilo:o))
    Netuším za jak dlouho bych došla z jedné strany na druhou! Tuhle, když byl Filip v nemocnici, pustila jsem se do úklidu patra a trvalo mi od úterka do neděle, než jsem došla za roh a pak až do středy, než jsem došla na konec:o))
    Minulý týden jsem se rozhodla zmenšit o polovinu pražský byt, protože kam přijedu, tam uklízím zbytečné stovky metrů2.

    Mod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mod, moje předchozí bydliště bylo určitě ještě větší. A dobře si pamatuji, že když jsem trochu úklid pohonila každý den půl hoďky, bylo to v pohodě, ale jak jsem se na to třeba měsíc vykašlala, tak mě pak mohlo šlahnout vzteky, když jsem musela uklízet celý den. Tady to vypadá na fotkách větší, než to je, navíc nás tam bude 5-6 a to bychom na 50m2 nedali :-)
      Uvidíme, určitě si párkrát zanadávám při vytírání podlah. Ale páč není v místě žádné fitko, tak zaplať bůh za trochu pohybu.
      Tady v tom paneláku je to obdoba chovu slepic v klecích, akorát pro lidi.

      Vymazat
  2. Tak denně půl hodiny zametám jen chlupy:o)), navíc cca od září do května jsou všude nánosy prachu z topení. Filip mě nechce do svých komnat pouštět, takto jsem využila jeho skoro 10ti denního pobytu v nemocnici.
    5-6 vás tam, s ohledem na věk dětí, nebude dlouho, to spíš 9 až 12, případně 15 a v tom případě se opravuju " to je hrozně malééé" :o))

    Mod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, vidíš sama, jak je to relativní malé/velké. Odhadni všechny situace, když je dům ještě na papíře...ufff.
      Se zvířaty je to jiné, když jsem měla chovnou stanici perských koček, tak jsem uklízela celé dny, v podstatě jsem skoro nic jiného nedělala. Já se docela děsím krbu v obýváku, s tím zkušenost nemám, ale dobře vím, jak to vypadalo v kotelně, když se topilo dřevem. Teď bude kotelna v obýváku...to bude sadomaso!

      Vymazat
  3. Týýýjo, mně se to líbí z "autsajdu" - a to mně se hned tak nějaká novostavba nelíbí!! Tahle přímo láká k představám. Zajímalo by mě, jak to bude sestavené uvnitř, jaké místnosti kde atd.
    Hezký!

    A taky mě děsně zajímá, jak si paní roztrhla buchtu???! :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liško, těší mě, že se ti to líbí, pomalu to začíná dostávat tvář. Na to, jak jsem nikdy nechtěla novostavbu, ale nějaký dům s historií, začínám být spokojená. Určitě dojde i na detaily, průběžně sepisuji, jak se stavba vyvíjí a pilně fotíme.

      Ta buchta? Klikni si na odkaz :-)

      Vymazat
  4. Stavba ze dřeva - boží. Se synem sami teď tvoříme střechu jeho nové díly a je to krásná práce. Až dodělám ty kanály, přiložím taky pár obrázků. Budeš mít bezvadné bydlení. My, co poslední roky bydlíme v tom novém dřevěném, je to znát na zdraví i duševní pohodě. To je jiné, než nějaký plesnivý betoňák.
    Doufám, že přidáš další etapu. Jo, ta natržená buchta by mě taky zajímala, to víš, jsem už dost v letech, ale všechno člověk ještě neviděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buteo, nádherně to tam voní! Je to krásné, rozhodli jsme se i dovnitř pro dřevo (www.forestia.com) a ne pro sádrokarton.

      Buchta - http://dailypost.wordpress.com/2012/07/20/weekly-photo-challenge-inside/

      Vymazat
  5. Tak já jsem spokojená v našem buchtovém nenatrženém domě, kde je pořád krásný chládek a teplo začne být až počátkem září, když je hodně horké léto. Tedy v přízemí, ta nová dřevěná přístavba v patře je jak pec:-/
    Malé/velké, tak Adam měl do letošního roku ( teď tam máme podnájemníky) svoje prostory 2+1 v přístavbě, a za poslední 3-4 roky tam ani nepách, baví je to v naší společné kuchyni( což moc nebaví mě :o) ) a na noc se odstěhujou do mého pokoje nahoře. Každopádně nejdůležitější je, aby byl véééélký ten společný prostor, protože když se nakupí 4 rodiny dohromady, je to mazec:o))

    Mod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mod, véééliký obytný prostor byl základní požadavek, ale hodně jsme probírali to (dnes tolik módní) spojení "kuchyňoobývák", kvůli různým kuchyňským pachům a činnostem s obývákem neslučitelných. Snad jsme to vymysleli optimálně, to ukáže až denní praxe. Tvůj veliký společný stůl, to byla od začátku meta, kam jsme se chtěli dostat :-)

      Vymazat
    2. To jsme řešili taky, znám dost lidí, kteří jsou proti, ale nakonec vyhrála spojená varianta, i když bude úplně jasné, kde končí kuchyně a začíná obývák:)
      Bylo to jenom z praktických důvodů - možnosti dohlížet na děti.
      Na velký stůl se taky těším:) Ten Tvůj článek mám stále v paměti;)

      Vymazat
    3. U nás to bude asi podobně, ale veliká Otázka je, jak to dopadne s televizorem. Oba máme odpor k obývákům, kde je velká placka na zdi středobodem všeho, cosi jako moderní oltář, ke kterému je natočená sedačka i všechna křesla...brrr. Hodně z duše mi promluvil Lobo http://lobo.blokuje.cz/velka-televizni-anabaze

      Vymazat
  6. Baráček, jooooooooooooo, no docela slušně velký. Gratuluji. Ale stejně po čase zjistíš, že už zase nemáš místo. Báro chci technickou !! Krb jsme měli . Přijeli jsme , zatopili a když jsme po dvou dnech odjíždělo, tak bylo příjemně vytopeno. Ale jinak občas smrad, hrozně prachu, netáhlo to, a hřálo to tak kolem tří metrů, kdo byl dál tak jektal zimou. Rozhodla jsem a udělala. Asi před šesti roky, že krb půjde z domu. Koupila jsem nádherná krbová kamna Has and sohn!! Nemohu si je vynachválit. Teplo v celém poschodí a ne jenom v tom pokoji do dvou hodin, i když předtím tam bylo třeba na nule. Smrad a čoud je pěkně zavřený za skleněným okýnkem!! Super, super!! Dcera si koupila do krbu krbovou vložku se skleněnými dvířky, ale nic nepomohlo, je to stejně blbé jako původní krb. Krbová kamna určitě prošmejdi, dokud je čas. a jsou jak příjemná, tak i krásná!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elizo, mluvím o krbu, ale asi se jedná o krbová kamna :-)
      Topný systém, pro který jsme se rozhodli je popsaný zde:
      http://www.zilvar.cz/cms+AKU-vytapeni@80

      Vymazat
    2. Báro tak ta tvoje varianta je přesně ta , co má dcera. Bydlí v novém domě cca 4 roky, a za tu dobu v nich topili celkem asi 5x, a to hned první rok, od té doby ne. Nejsou spokojeni. Říkám ti jenom svůj postřeh. Mají ten průduch vyveden nahoru do ložnice, ale tam byl pak takový čoud, že tam nemohli ten den vůbec spát. A i když jim to budovala ta výrobní firma, a po dvou letech předělávala, tak prostě v tom netopí, páč nejsou spokojeni, a při otevření dvířek to strašně čoudí dovnitř. Zvyšovali kvůli tomu i komín, ale nepomohlo to. Já mám tato kamna :
      http://www.topenilevne.cz/produkt-9819/grand-max-plus-11-vym-doprava-zdarma.html
      a naprostá spokojenost. Dokonce si můžeš rozvést teplo v radiátorech až do 4 ks radiátorů. A když se v tom naučíš topit, tak to nečoudí a hřeje skvostně.

      Vymazat
    3. Žádná varianta není stejná. A pokud bych vyhodil nemalé peníze za nějaký topný systém, těžko bych se smířil s variantou "nefunguje". Možná, že ta potíž je někde jinde. Kamna mohou kouřit třebas proto, že v místnosti je jiný nucený odtah. To je totiž chyba zejména u propojených obýváků s jídelnami a kuchyněmi a blbě navrženou digestoří která komín přetáhne. Nebo také rekuperační ventilátory, tak oblíbené v této době "zelených" a "úsporných" domů. Neříkám, že my jsme na tom lépe, pravdu ukáže až praktický provoz, ale paní dcera by se měla zamyslet spolu s dodavatelem na komplexnějším posouzení tahových problémů. :-) A já o tom něco vím, dělám ve firmě kde máme takový "kamna", že je "falešné" přisávání na denním pořádku.

      Vymazat
    4. Díky za radu. Dělala jí to firma = specializovaná. Jiná opět spec. to opravovala, a zase jiná posuzovala. Stálo to spoustu peněz a nic lepšího ani jedna nevymyslela. Tak prostě přestali topit. Mají to už jako doplněk k interiéru.

      Vymazat
  7. Tomu já říkám grunt!
    Krbová kamna máme v obýváku taky, naštěstí nikoiv jako lavní topný systém:-) Zkrátka počítej trochu s bordelem, ani né tak z topení, spíš z nošení dříví a popela. (pokud tedy nebudete mít přikládání zezadu, z technické místnosti, jako to má kamarád)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krb bohužel nemůže být jako hlavní topný systém, nejsme na hradě. :-( Temperování bude elektrickými rohožemi.

      Vymazat
    2. Sejra, vím, jak dovede dřevo nadělat, ale to je daň za "teplo ze dřeva". Jedno bez druhého nejde. Přikládání zezadu je super, nám se to nepodařilo na projektu tak poskládat, aby to šlo.

      Vymazat
    3. Ach, já to pochopil jako hlavní topný systém. To pak jo:-) Ten zmíněný kamarád to má jako hlavní topný systém a jen díky přikládání z dílny, nebo co to je za cimru, má v obýváku pořádek.
      Jinak já mám dříví rád, takže nějaká pilina nebo kus dřeva v obýváku mě nijak nerozhodí:-)

      Vymazat
    4. Sejra, právě proto, že to dřevo máme rádi, tak si z toho až tolik moc nedělám.

      Vymazat
  8. Konečně to sem někdo nastrkal. Kdyby to bylo na mě tak to tu není asi nikdy. :-) Jen ti musím Barunko očistit čočku na objektivu. Jsou tam nějaké fleky. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tobě je ta krásné fotka s tím kostelem. Ovšem to je úplně inverzní Challenge :-)))
      Fleky jsem viděla a děsím se, jak dlouho tam jsou, když jsem fotky nestahovala ani nepamatuji, na displeji je nevidíš :-(

      Vymazat
  9. Pěkný Karlštejn! ;-) My příští týdem začínáme stavět lešení a balit domeček do polystyrenu. Ufff...

    ND filtr v kompaktu? K čemu je Ti to dobrý? To je spíš jen takový marketinkový trik. Něco jako ISO 1200... Teda, nic proti, ale Neff je takový Chrobák Vrecúško, to bych asi hledal insiraci jinde. I když, pravda, tuhle jsem chtěl koupit knihu se základy fotografování Péťě a po půl hodině přehrabování u Škody jsem vše zavrhnul a začal ji raději vyučovat sám. :-)

    Budeš mít nějakou fotogalerii? (Proboha, jen ne Rajče!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My zrovna do polystyrénu balíme, chlapi to dělají velmi precizně, na rozdíl od jiných z nich mám hodně dobrý pocit.

      Ad ND filtr, tohle píšou v recenzi:
      Velmi užitečnou a zajímavou vlastností Canonu G10 je vestavěný ND (neutrální šedý) filtr, který lze aktivovat přes zrychlené funkční menu. Jedná se opravdu o fyzicky přítomný ND filtr, který je vestavěný v objektivu. Při jeho aktivaci se v objektivu viditelně zobrazí ND filtr, který ztmaví i náhled na displeji.
      Víš, Neff mi vysvětlil Polopatě základní věci, další rady mám též doma u Kapitána a v návodu k Zoneru. Co se týká galerie, Rajče se fakt neosvědčilo, momentálně zkoušíme Zoneramu. Nebo bys něco poradil?

      Vymazat
    2. Nám to bude dělat Péti bratranec, co má na to firmu, takže provedení a hlavně cena by také měla být na "dobrý pocit" :-) Doufám, že tomu tak skutečně bude...

      Já vím, co je ND filtr, jen jsem se ptal, jak ho u kompaktu konkrétně využíváš, když si ho s takovou radostí objevila. ;-)

      G10? Škoda, že nemáš o číslo větší. U tohohle typu, stejně jako předchozího, podlehl Canon komerčnímu tlaku a podle vietnamského hesla "čím víc pruhů, tím víc Adidas" do něj narval 15 megový čip, čímž jinak výborný profi-kompakt dost zazdil. U jedenáctky a dvanáctky se už uklidnili, došlo jim, že takovýhle foťák si nekupujou "Homolkovi", takže už je v něm "jen" 10 mega... Halelujá!

      Zonerama možná, i když já k ní zrovna moc nepřilnul. Dokonce tam snad mám, jakožto legální vlastník licence Zoner Photo Studia, nějaké zvýhodněné podmínky.

      Před lety mne u jednoho kamaráda zaujal smugmug a když jsem si chtěl zřídit vlastní galerii, prošel jsem co se dalo, až nakonec také skončil v USA. Fakt mi přišel nejlepší. Těch 40 USD ročně mne nezabije a když Tě k nim získám jako novýho zájemce, budem mít oba slevu! :-D Co Ty na to? ;-)
      Trocha spamu pro inspiraci: http://sardel.smugmug.com/

      Ad Neff, mám na něj svůj názor, ale když Ti vyhovuje...

      Vymazat
    3. Já vím, že víš, co je ND filtr, ale dala jsem tady ten kousek z recenze proto, že tam říkají, že je tam opravdu fyzicky přítomen. Chci zkusit jeho funkci na tu tekoucí vodu a vůbec prozkoumat, co se s ním dá dělat. Na G10 se dá nasadit i polarizační filtr (též mám).
      S G10 podobná smůla jako předtím se Soňákem. Jen co jsem ho pořídila, do 3 měsíců byl nový model na světě. Mrzelo mě to, ale co už... Stejně ho nepoužívám na plné rozlišení, co bych s těmi šílenými fotkami pak dělala?

      Smugmug se podívám, ale je s tím trochu problém. 40 dolarů mně nezabije, ovšem nesmíš si to říci 10x do roka :-).
      Počítala jsem, co všechno si platím a opravdu to v celkové sumě není málo, chci to spíše omezit.
      Zonerama se mi nabízela jako logické úložiště, když ten program požíváme a platíme.

      Vymazat
    4. I když mně se ta tvoje galerie velmi líbí... kurnik, ještě si to musím více ozkoušet, jak je to na té Zoneramě...

      Vymazat
    5. Baruš, Neff Ti to nějak špatně vysvětlil. :-) Fotit se má vždy na nejvyšší rozlišení. Zmenšit to můžeš vždycky. A při dnešních cenách disků (teda, pokud zrovna není v Japonsku zemětřesení) není nutno řešit velikost souboru. Třeba já u 18 megovýho zrcadla (taky důsledek komerce, i 14 by bohatě stačilo), jelikož fotím do RAWu, posléze konvertuju do TIFFu a ukládám oba formáty, potřebuju na archivaci jedný fotky v půměru 150 mega. A navíc zálohuju na dva nezávislý disky...

      Problém je v samotným rozlišení čipu, ať už ho využiješ či ne. Čím větší rozlišení a čím menší čip, tím větší šum. Proto deseti megový G11 kreslí mnohem líp než patnácti megový G10, i když jinak jsou to prakticky úplně stejný přístroje.

      Jo, a odvolávám těch původních ISO 1200. Díval jsem se na aktuální nabídku kompaktů a ti mladí smělí idioti (c) z marketingových oddělení už do kompaktů hrdě narvali ISO 6400!!! God Save The King!

      Sorry, nějak jsem se rozjel a trochu Ti to tu zamořil OT. :-) Už toho nechávám. Zonerama vs Smugmug, to by bylo zas na další dlouhý odstavec. Porovnej je sama. Na smugmugu si můžeš zřídit čtrnáctidenní bezplatný trial na odzkoušení.

      Vymazat
    6. Vojto, bezva, odpověděl jsi mi zrovna na to, co jsem se chtěla zeptat - formát, uložení, zálohování. Moje focení je z 99% pouhé dokumentování, takže menším rozlišením žádné kulturněestetické tragédie nevznikají. Ale přišel čas, někam to posunout.
      S tou G10 - na to si fakt dobře vzpomínám, jak jsem z toho byla smutná, když tak brzy vyšla G11. Ale už jsem to neřešila, byly jiné problémy. Teď musím umět využít to, co mám a o to se snažím, ráda si přečtu, jak to řeší jiní!

      Vymazat
    7. O tom bysme mohli plkat do nekonečna! :-) Ale to jsme od domečku trochu odbočili, vážně Ti to tu nechci hltit (no, to už jsem stejně udělal) OT.

      Nejde o kulturněestetické tragedie... Nechceš založit tema o focení? ;-)

      Vymazat
    8. Jojo, téma o focení je teď žhavé. Prošla jsem hodně článků o zálohování, zkoumám ty galerie... pokud by se podařilo vyvolat nějako diskusi, tak určitě bude přínosem!

      Vymazat
  10. Páni... takhle velkou dřevostavbu jsem viděl jen v americkým filmu :-)
    Musíte mít odvahu, máte? :-))

    OdpovědětVymazat
  11. Jirko*, ono to fakt není tak veliké, jak to vypadá na fotkách. Ale doteď jsem se nebála, ovšem, když se mě takto zeptá architekt... asi se bát začnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ježiš jenom to ne! architekty nemám rád, většinou :-) pouhý řadový výrobce plánů...

      Vymazat
    2. To je ještě horší!!! Páč řadový "výrobce plánů" je více spjatý s praxí a tím pádem jsem se teprve teď začala bát pořádně :-))))

      Vymazat