Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 19. března 2008

Cesta slova

Pár řádek z dějin umění.To je BRAJGL!
Při tomhle výkřiku asi většinu lidí napadne, že někdo vstoupil do pěkné vřavy a zmatku, ne-li přímo doprostředka nějaké divoké opilecké bitky. Opravdu málokdo si vybaví, že by takové překvapené zvolání mohlo znamenat i to, že mám v obýváku na stěně obraz od holandského mistra malíře.
A přitom právě tenhle malíř se svým viděním světa zasloužil, o pár set let později, i o vznik slova, které se stalo synonymem pro výtržnosti, nepořádky a kravál k tomu.
To bylo tak.
V šestnáctém století žil ve Vlámsku slavný malíř Pieter Breughel, zakladatel malířské dynastie Breughelů, kdy neméně slavní byli i jeho synové Pieter a Jan a v další generaci malovali vnukové Pieter, Jan, Ambrosius a Jan Baptista.
Pro následné zmatení historiků umění a všech, kdo se o vlámské malířství zajímají je to opravdu skvělá výchozí situace.
Aby se to až tolik nepletlo, označili si odborníci jednotlivé malíře ještě přídomky, které je charakterizovaly podle nejčastěji zpracovávaných témat.
Největším malířem byl Pieter I., zvaný Selský, pro jeho zálibu v námětech z vlámského venkova. Ovšem nejen tančící sedláci a hrající si děti jsou pro něj typické, druhá polovina jeho díla je daleko zásadnější. Pranýřuje ve svých obrazech mravní bídu tehdejšího světa, závist, nenávist, obžerství, lakomství a další neřesti.
Díla jako Triumf smrti, Vraždění neviňátek, Nesení kříže hovoří za vše už svými názvy.
V tomto našel zalíbení i syn, Pieter II., který již nešel pod povrch dění jako jeho otec a zůstal jen při pohledu z venku, nezajímala ho propastnost a tajemná rozpornost lidského bytí, ale jen rozmáchlá divoká gesta, ruch, zmatek a vřava. Ohnivé jazyky, šlehající do noční tmy, pekelné výjevy a používání ostrých barev mu vyneslo přízvisko Pekelník. A tady už se dostáváme blízko ke vzniku onoho synonyma.
Vlámské Brueghel, vyslovované "brechel" hodně svádělo k německé výslovnosti "brojgl".
Výslovnost "brajgl" používali studenti pražské malířské akademie od počátku devadestátých let předminulého století.
(No, to je hrůza, to takhle napsat, zkrátka mám na mysli od roku 1890.)
Ignát Herrmann pak krásně v jednom svém fejetonu popsal, jak se zrodila obdoba označení pro různé výtržnosti, když studenti, majíce před očima divoké výjevy z obrazů malíře Pekelníka, začali jeho jméno používat ve smyslu:"Panečku, to byl hotový Brajgl."
A postupem času se jen velké "B" změnilo na malé.

20 komentářů:

  1. A čo je dnes Deň flámskych majstrov? Najprv aTeo, teraz ty... (výraz zneistený)

    OdpovědětVymazat
  2. Báro,tak tohle perfektní postřeh! A nemá náhodou ten Brojgl něco společného s brojlerem? Doufejme, že ne, protože to by už v tom pak byl úplný brajgl, řečený sajgon!

    OdpovědětVymazat
  3. Lojzo,taková malá náhoda, ale kdyby se to využilo pro dobro věci, tak já to klidně budu slavit raději, než-li Josefa.Kamio, on v tom Sajgonu taky musel být pořádný Brajgl.

    OdpovědětVymazat
  4. No jo, Brajglové a taky nějakej Hieronymus byli neuvěřitelně marnotratní. Z většiny jejich obrazů se dá \"vyříznout\" řada výjevů, které by i samostatně byly klenotem výtvarného umění. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, já tomu říkám \"nabité\" obrazy, pokaždé si tam člověk všimne něčeho nového. Proto mě také vždy rozesměje, když je v programu poznávacího zájezdu vstup do dvou galerií a jsou na to celé TŘI hodiny!

    OdpovědětVymazat
  6. To je brajgl, co? Triumf smrti:http://jdem.cz/absd6

    OdpovědětVymazat
  7. Teo,díky za ten odkaz. To je přesně ono.

    OdpovědětVymazat
  8. Musí být pak zajímavé poslouchat studenty, kteří se sejdou po zkoušce z Dějin výtvarného umění v hospodě. Lítají pak zajímavé obraty, které nezasvěcený člověk nemůže pochopit... no a po několika hodinách takové zábavy přijde na oné studenty Jackson Pollock, výjev z hospody začne připomínat Brojgla a někteří se začnou chovat jako Van Gogh.

    OdpovědětVymazat
  9. Máš v tom brajgl.Nenapsala jsi přídomky těch ostatních Brajglů :(

    OdpovědětVymazat
  10. Čagi,poslouchat jakékoliv \"specialisty\" při jejich profesním hovoru je zážitek. Já s toho užívám opravdu často a to si jistě dovedeš dobře představit, že?Gombo, to je vidět, jak má doma někdo pohodičku a rejpe si do druhých. Už abys šel do práce.*mrk*Pieter I. Selský, Pieter II. Pekelník a pak už vím jen jednoho, Pekelníkův bratr Jan měl přídomek Květinový nebo Sametový. Víc nevím.

    OdpovědětVymazat
  11. Ty voso, nechtěl bych, aby mi někdo říkal \"Sametový Brajgl\" :-o

    OdpovědětVymazat
  12. Kamio,raději Pekelník? /rozverný mrk/

    OdpovědětVymazat
  13. Báro,raději \"Kamio\":)

    OdpovědětVymazat
  14. Projezdit co nejvícZa hříšné penizky Interrailu, jsem si dovolil, mimo koukání na krajinu, seznamování se a komunikaci s obyčejnými lidmi ve vlaku a ve službách měst,všeobecného poznávání hlavně technických vymožeností a tak,jsem občas zavadil o kulturu, co se nedá vynechat. Dva Petrové a dva Honzové Brueghelovi mi neunikli. Kdyby měl jeden rychlý cestovatel zhlédnout podstatnou část kvalitních obrazů V Bruselu nebo Antwerpách, tak jedině systémem německé tchýně mé dcery, co se tam prostě nastěhovala do pronajatého bytu na dva měsíce. Taky nejsou všechny tchýně /německé/ tak umění chtivé. Jedna sousedka má pronajatou vilku na Kanárech a druhá dokonce jezdí na celou zimu na Copacabana. Já mít ten důchod /2500E/. Tak se uhnízdím na Jižní Moravě a všechny vás tam po jedné zvu na klobásku a dobrý pokec u povídavého vinka. To by se tvořily příběhy. Z těch čtyř chlapců Brueghelovic mě osobně nejvíc oslovil nejmladší Jan, mladší. Já jsem totiž zatížený na krajinky. Taky se snad dožil ze všech 4 asi nejvíc, ale tím nejsem si jist a trapně vše googlit se mi nechce. Řada slavných jejich obrazů se nachází v muzeu poblíž Place Royal s dost dlouhým názvem a pro zájemce to mám někde napsané. Tam jsem náhodou byl, ale při mém věku jsem si tam zapamatoval jenom Nanebevzetí Panny Marie od Rubense /to víš, věřící se nezapřou/. Ještě jsem objevil zmínku v poznámách z cesty po mých oblíbených Bruggách, které jsem si ale ,prohlížel pouze z venčí a tak ani nevím, v kterému mussé něco mají. Vidím, že tak nějak pomalu vyplavuje napovrch má cestovatelská zaměřenost. Řeknete dámy, ale o nějakém evropském významném průplavu nebo historii slezení světových kopců, tak něco viděl a něco rád přidám a občas i s foto. S ptáky jsedem ale v pozoru pořád

    OdpovědětVymazat
  15. oprava..jsem ..Prostě ty ubožáky, co dali na propagandu a přiletěli dřív, sleduji, jenom, že pro ty hmyzožravé /neumí se krmit lojem jako sýkory/, nějak moc neumím.

    OdpovědětVymazat
  16. buteo: nevymlouvej se, prece nepotrebujes 2500 eur k tomu, abys nas /pocitam se k nim, nevadi?/ mohla pozvat na jizni moravu na klobasku a vino???????? zas tak draho na jizni morave neni!! hezke cestovani!

    OdpovědětVymazat
  17. A víte o tom, že jméno toho pána se správně vyslovuje \"Brechel\"?

    OdpovědětVymazat
  18. Sorry, objevil jsem Ameriku. Mám v tom brechel.

    OdpovědětVymazat
  19. Buteo,já vždy žasnu, jak při té rychlosti cestování ještě stihneš nasát tolik údajů a zážitků. Nadchl mě model tchýně tvé dcery, to by bylo něco pro mě! Jééé!Jago, v tom má brechel kde kdo. Pájo, souhlasím s tebou a ještě dodávám, že ke klobásce a vínu není nutné bydlet na jihu Moravy, určitě se tyhle komodity vyskytují i na severu Čech. Tak, Buteo, a máš to. *úsměv*

    OdpovědětVymazat
  20. Baru......onehdá mi kamarád vyprávěl o jedné uzenářské mekce stojící u silnice nevím odkud, ani kam. Jediným poznávacím znamením tak budiž skutečnost, že stojí u sjezdu k Lidickému pomníku. Tam Vám maj klobáááskyyyyy /slint/Jen místo vína bych si k nim s dovolením dal chleba, křen a pivo...

    OdpovědětVymazat