Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 7. srpna 2013

Králík

vzpomněla jsem si, když jsem četla milý článek nejen O ZAJÍCOVI


Abych vás, milí čtenáři, uvedla do obrazu:
Je nás 10 nových domků na konci vesnice, 5 a 5 na každé straně ulice, za námi už je jen rozsáhlá pastvina, pak les a rybník. Když jsme kupovali pozemek, každý ze sousedních domů nich byl v nějakém stupni rozestavěnosti, někteří už bydleli, některým stála hrubá stavba... různě.
Oproti ostatním máme tedy asi tříletý handicap, takže zatímco někteří už řeší anglické trávníky, nám ještě ryje v budoucí zahrádce bagr a vymýšlíme trasy svodů od okapů a drenáže.
Soused vpravo svým trávníkem žije. Z mého pohledu ho má pěkný, ale okolní domorodci mají stále výhrady a uvádějí ho chudáka do různých pochyb a komplikují mu život všelijakými pH, puklinkami ve vyschlé zemině, výškou nože sekačky... jako kdyby nestačilo, že je travička zelená a okolí domu vypadá úhledně.
A tuhle jednou brzy ráno se tak motáme před naším vchodem venku, všude ještě klid a ticho, když tu koukám, u souseda je zrovna inspektor trávníků a probíhá intenzivní degustace.
Hopkal si tam hnědobílý králíček a jak se krmil, tak se krmil.
Usmála jsem se, evidentně si vybral nejlepší trávníček, soused může být spokojený, škoda, že je na dovolené a nevidí, že prošel tou nejpřísnější kontrolou opravdového odborníka.
Běžela jsem pro foťák, abych mu ten vítězný okamžik zdokumentovala, ale nevyšlo to. Jak není fotograf ve střehu hned, obvykle už další šance nepřichází. Tu mou šanci pokazil velký pes na procházce se svým pánem. Králík ho uviděl první a nám se naskytla neuvěřitelná podívaná, jak se malý hlodavec úplně rozplácl, sklopil uši a jak jen to šlo, splynul s trávníkem tak, že si ho velký pes nevšiml.
Ne tak ovšem naše Kimba. Ta králíka prohnala, třímetrové skoky nám předvedl chlapík, aby si zachránil kožíšek. Nevěřil, že by mu Kimba nic neudělala.
Skončil u souseda ve sklepě a my zatím odhadovali, čí asi bude.
"Ahóóój, nechybí vám králík?" houknul Kapitán v tu chvíli na nejpravděpodobnějšího majitele, zrovna se vyštrachal z domu jako my.
"No jo, to bude náš..."
A tak se šlo na chytací výpravu.
Dále to znám už jen z doslechu, musela jsem odjet. Králíček si ještě chvíli užíval svobody někde zahrabaný v tom sklepě, ale když jsem se vrátila, už byl zase doma, ve své bedně a psal certifikát na kvalitní trávník.

kratičký okamžik, kdy se králík zase narovnal a za 2 vteřiny už zdrhal před Kimbou


náš aktuální trávník, bagříček je nejlepší!




20 komentářů:

  1. Ještě že nám sousedi nevidí na náš opampeliškovaný a osedmikráskovaný trávník na zahradě. Stačí ta džungle, co máme před vchodem. Ale alibisticky tomu říkám permakultura a na Ph a trávníková hnojiva kašlu :-)
    Nicméně králičí historka mě pobavila :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám pampelišky a sedmikrásky ráda a také jetelíček a nijak jim u nás v růstu bránit nebudeme. Ať žije permakulturní zahrádka, Kapitán zrovna aktuálně řeší pítka a domečky pro broučky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včelky samotářky... to je úžasné! Díky za rozšíření obzorů - o domečcích pro broučky jsem neměla ani potuchy. :-) K nám - ač bydlíme v Praze - chodívají místo králíčků utečenců divocí zajíci. Legrační paradox. Tak ať se (nejen) v nové zahrádce daří!

      Vymazat
    2. Zajíci v Praze! Pěkné! :-) COž mi připomnělo, jak jsem před pár dny potkala srnku uprostřed lázní Teplice n/B před jedním opravovaným lázeňským domem, koukala se stejně překvapeně jako já :-)

      Vymazat
    3. pri inspiraci http://snezles.blogspot.cz/2012/03/co-je-to-hmyzi-hotel.html
      Dita

      Vymazat
    4. Dito, díky za ten typ! To je blog, který budu muset pročíst článek po článku, má tam moc zajímavé věci.

      Vymazat
  3. Hezké:) Stříhání sedmikrásek asi nikdy nepochopím:)
    Nejsem ten typ na pěstění trávníku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chris, zahrada je na pohodu a když máš děti, tak hlavně na hraní,to je jasné! :-)

      Vymazat
  4. Jak tak koukám na ten spásaný trávník, tak mám dojem, že úspěšně odolává trávníkové nauce (tj. nic moc). Ovšem pěstitelé trávníků jsou zvláštní sekta a není radno se mezi ně montovat.
    BTW: Králík není hlodavec. Patří mezi zajícovité, což se moc neví. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tým, že verejnosť sa spolieha na prírodovedecké informácie z Dívky na koštěti, kde králik medzi hlodavce patrí. ;-) (mimochodom, tiež som si to doteraz myslel)

      Vymazat
    2. Jago, mám to jako lojzo: Saxana - paní učitelka - králík hlodavec!
      takže dík za info :-)

      Vymazat
  5. Na tom bagříčku je taky králík! Akorát nepoznám, jestli to je... aha, to bude asi Bobek, že?! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...taky vám ten trávník pěkně okusuje :-)

      Vymazat
    2. Jirko*, těší mě, jak mám pozorné čtenáře, ano, má na tom bobku Bobka, místní děti ho mají moc rády, hlavně kluci.

      Vymazat
  6. domečky pro bručky? 8 -) júúúú, no to je superr! zlatý chlap, ten tvoj Kapitán! ;-)
    trávniky vytváram v našej záhrade takto: je to zelené?, je, fajn, tak to pokosíme a bude to trávnik! a púpavy vítam! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SV, jsem zvědavá, jak se mi bude dařit s pohodovou zahrádkou, ale letos to bude asi jen základní vymodelování terénu. Jinými slovy, když zaprší, mění se Matýsek a Kimba v kouli bahna. Už se těší na jakoukoliv trávu!

      Vymazat
  7. To je moc pěkný článek. Tráva je nejlepší jako louka, žádný golfový sestřih a trubičky se zavlažováním. :-) Člověk by si to měl podle mě užívat, a ne zahradě otročit.

    Králík je roztomilý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zavlažování podzemními rozvody jsem zamítla hned na začátku. V minulém životě jsem se naotročila na zahradě (je něco, co má 5000m2 ještě vůbec zahrada?) dost, teď si to chci užívat s radostí :-)

      Vymazat
  8. Zajíc obecný žije v lese, žije v lese, žije v lese...

    a jak žijete vy? Co nového?

    OdpovědětVymazat
  9. Když tak koukám na ten bagr a hroudy, které za ním zůstávají, přeju vám elán a svaly ;)

    OdpovědětVymazat