Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 14. května 2013

Konec jednoho nadějného pokusu


O tom, jak ráda bych se stala britským vědcem by tento blog mohl dlouho povídat.

Zatím se mi to nepodařilo. I když námětů ke zkoumání je mnoho. A témata bývají zajímavá.

Zůstávám tedy na poli amatérského výzkumníka a protože mě nikdo neplatí, nemusím výsledky svých výzkumů rozepisovat na stovky stran (abych si jako zasloužila ten honorář), postačí jen jednoduché shrnutí několika posledních pozorování.

Takže:

Pečlivé zavření zástěny od sprchového koutu po každém sprchování nevede k odstranění zaschlých mydlinek od minula.

Hromada odkládaných písemností volně proudících do domácnosti se hroutí po dosažení výšky 32 centimetrů. Pokud je proložena dokumenty, dnes tak hojně zastrkávaných do eurosložek, stává se kluzkou a nestabilní už kolem výšky 25 cm.

Sesbírané prádlo ze šňůry se v prádelním koši nenarovná. Potvrzeno jednoznačně mnoha desítkami respondentek.

Pokus nejzásadnější a nejdelší:
Položíme-li na dřevěnou pracovní desku plechovku barvy a štětku, po třech letech zůstává tato stále nepochopitelně nenatřená.
Pokus by určitě ještě dlouho pokračoval, leč blížící se stěhování nás v nejbližších dnech přinutí k jeho ukončení.
Škoda, asi před rokem začalo totiž spontánně docházet k podvědomé obraně desky před nalakováním a začala se systematicky (SAMA!) pokrývat věcmi a papíry.
Násilný konec pokusu nás asi připraví o nečekaná překvapení, v odborné literatuře jsou publikovány i různé druhy obrůstání...



17 komentářů:

  1. Pěkně popsaný výzkum :-)
    Praktikuju něco podobného, leč výsledky nebývají příliš uspokojivé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravý čas, aby zasáhli staří Číňané s feng šuej. A bude to lítat :-)

      Vymazat
  2. Vidíš, ty tomu říkáš výzkum. Tak už vím, jak se jmenuuje to, že si koupím laminovačku na obrázky a z nepochopitelných důvodů jí už nějak prošla záruka a je ještě v zalepené krabici. Když se tedy tak moc neosvědčila, dala jsem ji hlouběji do skříně. Uvidíme, jak se osvědčí tam.

    Jinak na hromadící se dokumenty mám vychytávku - kancelářské šuflíčky. Dají se skládat na sebe, takže výška sloupce může klidně dosáhnout i několika metrů (když se vyberou hezké barvy, nevypadá to zas tak moc zle). Zároveň slouží ke třídění. A jednou za čas se to všechno spálí na ohníčku a je to. :-)

    Moc jsem se smála tomu, že s feng šuej to začne lítat! To bych chtěla vidět. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tak zrovna laminovačka mi roky ležela v šuplíku, chtěla jsem si dělat hezké cenovky ke zboží na baru. Nedošlo na to, ale uviděl ji můj táta (systematik) a dělá s ní krásné zatavené průkazky pro svoje žáky. Konečně má nějaké uplatnění.

      Hromady už se mi nevrší, já jsem se zase zamilovala do závěsných složek a pěkně si to třídím. Moje pozorování jsou i z jiných psacích stolů :-)

      Feng šuej si někdy zaslouží samostatný článek, roky jsem si z toho dělala legraci, ale najednou jsem zjistila, že to funguje, stačí opustit zajetá klišé a dát průchod svým pocitům.

      Vymazat
    2. Ten článok o feng šuej napíš! Ja feng šuej roky ignorujem, ale od teba by som sa poučiť rád nechal.

      Vymazat
    3. lojzo, napsat na net článek o nehmatetených pocitech je nejlepší cesta, aby tě maximum lidí poslalo do .... prčic.
      No, nicméně, pokusím se to, teď při zařizování domečku tím hodně žiju.

      Vymazat
  3. Kdybych měl nějaké slovo v radě nějaké grantové agentury, která by měla rozhodnout, zda ti má poskytnout grant na výzkum chování usušeného prádla v prádelním koši, hlasoval bych proti. Ukládat prádlo po sejmutí se šňůry do prádelního koše je totiž očividný nesmysl. Stačí je složit a uložit do skříně, navíc získáš místo uvolněné nepotřebným prádelním košem, který lze při troše štěstí i prodat. Chce to jen trochu méně petrifikované myšlení. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jago, naprosto souhlasím, roky žehlím jen pánské košile, jinak jde všechno ze šňůry rovnou do skříně. Ovšem ať se snažím šířit osvětu kolem sebe, jak chci, je to jako hrách na stěnu házet.
      Možná bys mi mohl uvolnit grant na natočení nějakého edukačního seriálu :-)

      Vymazat
    2. Kdepak grant. Já už nemám ani Děti kapitána Granta. :-(

      Vymazat
  4. Kdybych mohla, tak Tě jako vědeckého výzkumníka zasponzoruju, cítím tu velký potenciál.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iri, díky! Zatím to táhnu sama, ale když jednoho něco baví... ;)

      Vymazat
  5. Já bych tu žádost o grant nevzdávala... v práci vidím, na co všechno je EU schopná dát peníze, proč by neinvestovali pár eur do výzkumu něčeho užitečného? Momentálně by mě zajímalo například jak dlouho trvá než se fotky samy nalepí do alba (včetně popisek) nebo proč bílá trička přitahují gulášovou polévku a kečup?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Looney, nerada bych tě demotivovala, ale některá fotoalba dokážou vzdorovat i desetiletí, podobný výzkum dělala moje mamka :)

      Vymazat
    2. Aj, zatím jsem ve fázi, že je pár fotek nalepených a rok to leží v šuplíku, ale jak čtu, asi to lepší nebude. Nepomohly ani dlouhé zimní večery. No, tak uvidíme.

      Vymazat