Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 21. května 2013

Kolaudace zvonku


Pošťák zvoní třikrát, přátelé jednou a Matýsek kolikrát ho napadne.


To je tak. Ne, že bychom chtěli pořád něco slavit, ale když máme s Kapitánem narozeniny ani ne měsíc po sobě, tak se jisté kumulaci podobných příspěvků nevyhnu.
A druhá věc, proč máme radost, že můžeme něco slavit je ta, že máme mnoho co oplácet.
V naší ulici jsme začali stavět jako poslední. Když to trochu přeženu, tak zatím co  my jsem poskakovali s geodetem ve vysoké trávě, ostatní už na nás shlíželi od kávy na provizorních terasách.
My jsme na holé pláni bagříčkovali pásy pod základovou desku a pár okolních usedlíků nám zachraňovalo život tu kávou, tu pivem nebo vodou do míchačky, někdy stačila i židle a trocha stínu, či dobrá rada lidí, co se s něčím podobným rvali chvíli před námi.

Teď nastal čas jim to alespoň trochu vrátit.

Ve čtvrtek jsem koupila zvonek, důležitý atribut domova.

Není to jen tak, mít doma zvonek. Pokud to není jen mechanické klepadlo, je potřeba být majitelem zásuvky, do které je přivedená elektřina. Zdánlivě tady zdůrazňuji úplnou samozřejmost, ale po roce práce na stavbě, kdy se veškerá elektřina přiváděla ze stavebního rozvaděče jednou prodlužovačkou, je to opravdický luxus, zasunout si vidlici od spotřebiče nebo ZVONEK jen tak do zásuvky a ono to funguje.
Sezvali jsme tedy naše dobrodince na neděli odpoledne, jen tak si na chvilku posedět s pivem a malým občerstvením, každý si musel zazvonit, což činili všichni s radostí, zejména tlupa malých chlapečků, které si sezval Matýsek.
Také to byl den Zapojení trouby v Nové kuchyni. Improvizovaně jsem v ní zkusila upéct/ugrilovat ananas, který se tak osvědčil při mých narozeninách. Kupodivu mi ho pochválili i přítomní pánové, od kterých ani bych nečekala, že ho ochutnají.
Nepište mi, prosím, že jsem měla raději vytáhnout z trouby pořádně propečené uzené koleno, že by se hodilo k tomu pivu více, protože jsem byla očitým svědkem, kterak hosté nejprve vyjedli mističky se sušenou dýní a teprve potom začaly pomalu ubývat tradiční jednohubky.

Bylo to moc prima, jak se nám tam celé odpoledne hosté hemžili, prohlédli si náš ještě nezařízený příbytek, poklábosili jsme a dobrou vůli spolu měli.

Všechno hezky shrnul jeden z Matýskových hostů, pětiletý Martínek, který se rozhlédl po úplně prázdném prostoru, kterému optimisticky říkáme obývák a kde pán domu zatím jezdí občas na koloběžce kolem stolu a pravil:"Máte to tu takové moderní."

Tento týden by měly dorazit objednané dveře a futra a snad nám domontují naši chlapi obklady v koupelnách.

V pátek vyhlašuji akci Velké balení a v sobotu nad ránem frčíme na dovolenou do naší oblíbené destinace - Pula a okolí.
Slibuji, že budu hodně fotit, protože naše drobátko zanedbávaná galerie na SmugMugu by potřebovala už konečně oživit, toto je dobrý důvod :-).







 




18 komentářů:

  1. Hmmmm, furt něco slaví, domeček si staví a ještě si jezdí k móóóóři. :-) Požehnaná to rodina. :-)
    To je prima, že máte na novém působišti již známé a přátele, navíc ochotné ku pomoci.
    No a ten zvonek! Úžo bájo. Jo, jo, kdo má zvonek, zvoní, kdo nemá, čumí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, byly časy, kdy bylo materiálně lépe, ale spokojenost nikde. Teď materiálno přijímám, jak je, pouze se člověk přizpůsobí, nemusím do Karibiku, stačí nízkorozpočtovka v Istrii :-).
      Ti lidé zde jsou opravdu jiní, než jsem zvyklá ze svého současného bydliště. Vstřícnější, přátelštější... tomu se dobře přizpůsobuje. Možná je to tím, že mám za barákem ten krásný bukový zelený chrám a chodíme tam všichni na procházky :-)

      Vymazat
  2. Já už jsem namontoval asi tři zvonky, dva nefungovaly z principu (bezdrátové a tlusté zdi, nebo co) pak jsem v rámci stavby přípojky vody položil do země kabel, pořídil videotelefon, zapojil a on fungoval. Tři dny, pak se rozbil. Provedl jsem reklamaci, za měsíc se vrátil opravený, namontoval jsem, napršelo do něj a přestal fungovat zase. Tak jsem to prostě vzdal a lidé nám klepají na dveře:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V dřevostavbě není silných zdí, zatím vše funguje, uvidím, kolik dešťů to přežije. Klepání na dveře je špatně slšet, pokud jsme na druhé straně domu, neměl by návštěvník šanci.

      Vymazat
    2. Ono je ftipné, že když tam ten zvonek byl, stejně na něj lidi nezvonili a rovnou běželi do chalupy. Občas jsme někoho našli až v kuchyni:-))

      Vymazat
    3. Soused v kuchyni-tomu nezabráníš :-)
      Jedině koulí na dveřích zvenku. (Pokud si náhodou všimneš koule na dveřích zevnitř, jsme v blázinci.)

      Vymazat
  3. To mi připomíná, že my bydlíme už druhým rokem a zvonek ještě nemáme :-) Možná bychom to měli napravit, protože když nám někdo přijde ťukat do kuchyně na okno, mívám z toho leknutí smrt :-)

    Jinak gratuluju k finiši a přeju krásnou dovolenou. Já mám letos moře slíbené za státnice a nemůžu se dočkat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, ten odpočinek ti moc přeji. Podle aktuálních předpovědí to vypadá, že asi budeme na pláži v kabátech, ale třeba se jen meteorologové spletli.
      Ve starém bydlišti mi chodili vesničani až do kuchyně, já jsem to nesnášela, ale obrana moc nebyla. Teď máme dveře s koulí zvenku, třeba si mockrát nezabouchnu :-)

      Vymazat
  4. Poštár zvoní trikrát? To teda máte nejakého divného...
    http://www.csfd.cz/film/15066-postak-vzdy-zvoni-dvakrat/

    Kolaudácia zvonku je hotová, tak ešte zvnútra! 8-)

    A nech sa vám tam dobre býva!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...von ten pošťák je takovej divnej... nebo to byl vrchní? :-)

      Kolaudace vnitřku je ještě kus cesty, ale to dáme, díky za přání.

      Vymazat
  5. Když jsme nějaký čas bydleli u babičky na vsi, zjistili jsme, že nejlepší je chlupatý zvonek v podobě německého ovčáka na dvorku.
    BTW: Zavádět zvonek do zásuvky o napětí 230 V vyžaduje určitou odvahu. Nebo u něj máte trafo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jago, to máš pravdu, Kimba už se také slušně zaučuje, ale ještě není stoprocentní :-).
      Tohle je ta bezdrátová varianta, tlačítko přilepené na dveřích a krabička, co vydává zvuky je strčená v zásuvce. Nějaké trafo v ní určitě bude.

      Vymazat
  6. Ta první fotka je beztak nejlepší. Z toho čiší taková budovatelská spokojenost :-D Tak teď už jen tu židli. Kdo židli má, bydlí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano. "Budovatelská kompozice" :-DDD
      Se židlemi jsi to přesně trefila. Židle jsme tam dovezli všechny, co máme, ale doma nám teď nezbylo ani technologické minimum, protože jsme si mysleli, že už je tam nepotřebujeme.
      Byl to omyl, ale aspoň to uspíší přesun :-)

      Vymazat
  7. tá magnólia je prekrásna! :-)
    tak nech sa vám v novom domčeku dobre darí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SV, díky. Kdybych byla módní návrhářka, jedna s mých kolekcí večerních šatů by byla pocta magnóliím. Jsou úžasné!

      Vymazat
  8. teda Matysek uz je velikej! A gratuluju k novemu bydleni. Drevostavba? dodej pak nejake detaily, a uzijte si dovolenou! xx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj spoon! Detaily postupně dodám, jen potřebuji chvilku získat jistý odstup od všech problémů, které byly, abych to sepsala objektivně :-) Ale spokojenost převládá, takže všchno je OK!

      Vymazat