Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 29. ledna 2013

Kus masa


Tento článek vznikl v rámci zachování vesmírné internetové rovnováhy.


V kavárně Lojzojago začalo být moc sladko.

Ne, že bych sladké nemusela, ó, tam byly dobroty!
V duchu jsem si tehdy zahlasovala pro dobrotu s jahodami a vypadá to, že pohádka O 12 měsíčkách je stále aktuální, chutě se lidstvu moc nemění. On to vyhrál na celé čáře.

Mění se ovšem potravinářské technologie a už teď si myslím, že i obyčejná prodavačka v konzumu bude muset mít povolení k nakládání s chemickými odpady, pokud bude chtít zklikvidovat nějaké prošlé potraviny.

Napadlo, mě to, když jsem koukala na vítězný dort a nedokázala říci, co je to za tu bílou hmotu, která by v minulosti byla asi šlehačkou. Podobně jako větrníky od nás z cukrárny, které bývaly dobré, ale teď je v nich divně chutnající hmota vzhledu polyuteranové pěny, ale chuti mnohem hnusnější. Schválně jsem na stavbě ochutnala originál PU pěnu, abych zjistila, co je větší hnus a s překvapením jsme s oknaři zjistili, že PU pěna je docela dobrá, ale je vcelku bez chuti, takže by stačilo jen trochu dosladit. Škoda, že tak rychle tuhne.

Ovšem kus masa je kus masa, že jo!
A protože v masně to s tou chemií není o nic lepší nežli v pekárně, zahlásili jsme doma návrat ke kořenům a ignoraci kupovaných uzenin. Jenže když to máme rádi, musíme si poradit sami. Zjistila jsem už dříve, že to zase není žádná věda, kamarádka se vehementně pustila do paštik, já zase opráším recepty na šunky, dají se udělat klobásky nebo tlačenka, o hovězím (vepřovém) mase ve vlastní šťávě ani nemluvím, to je jako z  pohádky, která mi klidně dá zapomenout na to, existují nějaké pseudovysočiny a pseudolovecké salámy.

Jeden z vyzkoušených receptů:

Mortadela:

Pomele se 1 kilo libového bůčku, do směsi se přidá 5-6 vajec, sůl, půl paličky česneku, pepř, lžička vegety. Pokud to má někdo rád, může přidat olivy, červenou kapii, barevný celý pepř...
Směs se nechá 1 den zakrytá odpočívat v ledničce a druhý den se z ní za pomoci potravinářské folie udělá velký válec, celé se to dá ještě do mikroténu a vaří se cca 90 minut v hrnci. Jíst se dá hned po vychladnutí.




Tuhle dobrotu jsem vyfotila v Neapoli pro jednu členku naší posádky, která si vytrvale pletla slova mortadela a mozzarela :)

30 komentářů:

  1. no ja si tie dve slová nielenže pletiem, ale ani nepoznám ;-)
    inak máš bohužiaľ pravdu, a to nielen so šľahačkou, bez tej sa dá žiť. horšie je, že ako umelá hmota chutia už aj zemiaky :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stalo se mi loni,že jsem se rozhodla koupit brambory domácí produkce a polovinu jsem vyhodila, protože byly uvnitř černé.
      A tak dál kupuji ty francouzské, chuti dobré, 2 eura za 2 kila.
      A mám je jen občas, trochu jako sváteční jídlo.

      Vymazat
  2. Hm, asi máš pravdu SV, náš "chemik" v závodní jídelně usoudil, že "pěkné" brambory jsou žluté a tak je něčím barví. Ve výsledku je divná bílá hmota vevnitř obalena šlupkou jásavě žluté barvy a jiné konzistence. Po delším ohřívání bramboru lze těžko překrojit a jen s odporem sníst. :) Ovšem na světě je krásně a na motadelu se těším, mrk, mrk, Barunko. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, když máme ten mlýnek, že jo? Je potřeba něco pomlet :)

      Vymazat
  3. Fíha! Domáca mortadela! Tak teraz neviem, či mám vyskúšať ten recept, alebo rovno prísť k vám ochutnať (ak mi teda Mikin ešte všetko nezož... nezjedol). ;-)

    Akurát ma zaskočila miera u cesnaku, ktorý u nás meriame na strúčiky a hlavičky - čo z toho je palička?

    OdpovědětVymazat
  4. Klidně přijeď, kilo salámu se určitě dá rozdělit na dvě porce :).
    Hlavička = palička.
    Ovšem ještě jiná kategorie je česnek paličák a nepaličák!
    http://www.ceskydomacicesnek.cz/odrudy-cesneku/palicak-x-nepalicak/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá... ale malé! 8-)

      Paličatý cesnak... to sú veci! 8-O

      Vymazat
  5. Já na sladké moc nejsem, takže většinu doby nad tím, co se stalo z dortů v cukrárnách, nepláču - když ale dostanu chuť, tak zapláču hodně. Naštěstí u Kiliho v pustinách na okraji Prahy je jedna moc dobrá cukrárna, kde dorty snad chutí převyšují PU pěnu.

    Po uzeninách taky až tak moc nelačním, ale bedlivě čtu, kolik masa obsahují - levná "šunka" má v sobě asi 40 % masa, zatímco si pamatuju, že levná šunka (už bez uvozovek) v Itálii mívala 93, ach jo.
    Rozhodně je lepší si tyhle věci dělat sám, tvá mortadela musí být vynikajicí, moje maminka dělá skvělou paštiku a soused Kiliho dědečka zase výborné buřty (ani jsem předtím netušila, že buřty můžou být tak dobré, myslela jsem si, že mi bude stačit jeden, ale ten mě akorát navnadil na další).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domácí buřty? To slyším poprvé, že to někdo dělá doma. Když je to z poctivého materiálu, nemůže to být špatné. Ono i finančně to vychází, když se udělá šunka z kila kýty, je na polovině ceny "lepší" šunky.
      S italskými uzeninami mám jen jednu zkušenost, že v hotelu se snídaněmi bylo nejlepší se jim vyhnout. Ale tomu se nedivím, když je snídaně "zdarma" :) O to lepší bylo pečivo a jogurty.

      Vymazat
  6. K těm dortům v naší kavárně: Mám dojem, že jako italské a vyrobené v cukrárně proslulé na celém ostrově budou přece jen kvalitnější, než to, co se prodává u nás. Fakt ovšem je, že v Itálii mohou mít jiné chutě - srovnej třeba s Brity a jejich cukrovou polevou.
    O masných výrobcích darmo mluvit. V hotelu jsme měli k snídani šunku, která nejen jako šunka vypadala, ona tak i chutnala (aspoň co si pamatuji). :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jago, pro mě největší rozdíl v chutích bylo poté, co jsem v Chorvatsku ochutnala puding - normální Dr.Oetker pro Chorvatsko, fuj!!!

      Ty dorty z vaší kavárny byly skvostné, hlavně ty čokoládové mívají fakt chuť čokolády. Ale stejně nevím, co je ta bílá hmota, šlehačka by takto nevydržela. Kdyby to byl nějaký krém z mascarpone, to bych si tedy pochutnala!

      Vymazat
    2. Tak stran složení té bílé hmoty nemohu sloužit.
      Ještě k těm uzeninám: Dneska už se ani neudí, prý je to kvůli karcinogenům z udicího kouře. Mám ovšem dojem, že je to podobné, jako s houbami a v nich obsaženým radioaktivním cesiem: Když splivneš 50 kg hub denně, budeš svítit. :-(

      Vymazat
    3. Jago, to jsem viděla, s těmi uzeninami. Ony jedou takovou sprchou a jsou ostříknuty jakýmsi roztokem, co nahradí uzení. To si fakt ráda odpustím.

      Vymazat
  7. šunku děláme taky, chystám se na klobásky (recept zde http://www.cuketka.cz/?p=10744) a až vypukne jaro, dokončím udírnu a to bude teprv paráda!
    Z uzenin už se u nás objevuje pouze švarcvaldská šunka, sem tam španělský fuet.
    České uzeniny už prostě neberem. Nebaví mě furt sledovat, jestli to má 30 nebo 75% masa, jestli to má vůbec nějaký maso...

    Mimochodem zkus i domácí chleba - někde v okolí určitě najdeš dealera kvásku (hledej v google kváskovou mapu), uhňácat těsto zvládne i moje žena s tenisovým loktem, za hodinku je pečeno! A v obchodě už pak chleba nekoupíš...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Cuketkovy klobásky se mrknu. A chleba už se řeší, jste mi velkým vzorem! :-)
      Kvásek jsem vyčetla u Elišky v komentářích, jak jí ho tam psala Míša (http://aggellia.blogspot.cz):

      Recept na kvásek:
      1. den: 100g žitné mouky smíchat s trochou vody, aby to bylo asi jako těsto na lívance. Do sklenice a do tepla
      2. den: do sklenice přidat dalších 100g žitné mouky a opět trochu vody
      3. den: zase 100g mouky a vody

      4. den je kvásek akorát! a hurá na chleba.


      Vymazat
    2. Já bych doporučil tu kváskovou mapu, máš po starostech. U samovýroby svého kvasu to není legrace, chce to vyšší teploty (naše denní teplota, když nejsme doma, je 18 stupňů, mu nevyhovovala), nám se to několikrát nepodařilo. Doporučuju použít celozrnou mouku, nevím proč, ale nabyl jsem dojmu, že kvásku se lépe kvasí:-) Asi mu dělají dobře ty látky ve šlupce obsažené.

      Vymazat
    3. Já jsem kváskovou mapu studovala už před pár dny, ale já jsem hrozná, je mi to pitomé... co ti budu povídat, introvert, co nemá okna do ulice.
      Navíc mi to nabořil Rachad svým článkem http://www.rozinkyamandle.cz/?p=935
      Takže se budu chvilku snažit a využiji toho, že zde v paneláku je 23 stupňů při vypnutých radiátorech :)

      Vymazat
    4. Rachadův článek jsem četl; úplně nevím, na koho cílil, asi na šílené chemiky, co řeší mezofilní kvašení a já nevím co všechno ještě, ale o tom kvásková mapa snad není.
      I já jsem na kváskové mapě, v pátek si přijede paní pro skleničku; vůbec na tom nevidím nic divného, (teda pokud je to tohle, co myslel Rachad) naopak. Třeba poznám někoho skvělého, koho bych jinak nepoznal.
      Nicméně budu ti držet palce se samovýrobou-:)

      Vymazat
    5. Přišlo mi, že Rachad se vysmál těm, co z toho dělají zbytečnou vědu. Jen to pro mě byl popud, že si mohu kvásek udělat sama. Nicméně, na kváskouvou mapu jsem šla a zjistila, že 30 km okolo nemám nikoho a když jsem se koukla do okolí našeho chystaného domečku, tak tam jsem našla 2 lidi, ale oba za to něco chtěli, pochopitelně.
      Třeba:
      Doneste vlastní kousek pečení-svého výrobku,nebo čokoládu..nebo něco z vl. zahrádky..-po domluvě
      Nebo:
      Za zeleninu nebo ovoce v množství po domluvě.

      Takže zkusím to sama a pokud se mi to nepovede, koupím kilo mandarinek (po domluvě) a půjdu na ptaní :)

      Vymazat
    6. To sou krkouni, já mám napsáno "děkuji postačí, úsměv vítán"

      No je fakt, že někteří to děsně řešili, pomalu přihlíželi i k přílivu a fázi Neptunu; tam ten posměch chápu. Nicméně, komu se to nelíbí, číst to nemusí. Já také přeskakuji recepty na humry a když někdo někde napíše "jedině biocitron z Billy", ztrácím na to jídlo chuť.

      Vymazat
    7. Jo, já jsem se koukala, co tam máš a to mi přišlo sympatické. Další sousedka z vašeho konce tam má "Nic, mezi pekaři je kvásek vždycky zdarma" asi jsou na Moravě větší krkouni.

      Jsou na netu různí lidé, ty ztratíš chuť na dělání receptu, někdo jiný napíše do komentáře, že autor je trouba a že on, komentátor, v Bille zásadně nenakupuje a tedy ať jde dotyčný s receptem do háje :D. Kolikrát nestíhám koukat, když náhodně zabrousím na debaty pod recepty. Hledám tam doplňující informace a kolikrát najdu jen stádo hňupů.

      Vymazat
  8. Jé, jak mě se stýská po pravé šlehačce v cukrárnách :-)
    Kde jsou ty časy, kdy větrník byl větrníkem a z dortu člověk nemusel zhnuseně odstraňovat kopeček jakési rostlinné šlehačkoidní hmoty...
    S uzeninami je to sice taky bída, ale to mě zase tolik netrápí, neboť je raději nekonzumujeme téměř vůbec.
    A sladké si raději peču doma. Momentálně mám cheescakeové období, které postihlo už téměř všechny členy rodiny. Takže budu muset vymyslet zase něco jiného :-)
    Hezký den! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cheescake bych si teda dala! Já jsem takhle jeden čas ujížděla na mufinech, pekla jsem je raději než jedla, bavily mě různé kombinace a příchutě.
      Ono je to někdy těžké třeba vymýšlet svačiny do práce, do školy, hledám různé vychytávky a nápady, musí to být rychle hotové, dobře transportovatelné, zdravé a zároveň zasytit...
      Ale to jsem hodně odbočila, akorát, že taková domácí šunka ve vlastním chlebu by nebyla špatná :-))) A k tomu karotka za zahrádky... no to už hodně fantazíruju :)

      Vymazat
  9. Já teda úplně přesně nevím, o jaké bílé hmotě tu je řeč, ale jestli je to ta na dortu v odkazu, tak to je naprosto nevinná a super věc, totiž vyšlahaný bílek s cukrem. A tak trochu variace na dort s názvem Pavlova, což je právě taková velká pusinka (cukr+ bílek) s ovocem.
    Takže tento dort je v tom chemickém průmyslu, kterému se říká jídlo, dost nevinně. Když se to dobře vyšlehá, vydrží sníh z bílků hóóóóódně dlouho. Dokud se nerozpadne na prach a i pak je to se šlehačkou dobrý. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ještě poznámečka: U nás v cukrárně mají doopravdickou šlehačku!

      Vymazat
    2. Lenko, pokud je to z bílkového sněhu, tak beru zpět veškerá nařčení. Jsem poslední dobou z té chemie natolik rozladěná, že už pomalu zapomínám, že mohou někde existovat normální klasické dobroty. Pavlova je dobrota, ale zkoušela jsem 2x a nikdy se nepovedla, tak jak měla. Ovšem i ten nepodarek byl moc dobrý :).

      Opravdová šlehačka se začíná pomalu vracet, to je dobrá zpráva.

      Vymazat
    3. Abych pravdu řekla, tak znám nejméně dvě cukrárny, ze kterých nikdy šlehačka nezmizela. Fakt. Jsou to doopravdické cukrárny, kde dělají dortíky podle vlastních receptů, tedy je jenom neprodávají.
      Taky je u nás jedna stará rodinná pekárna, kde pečou chleba z doopravdického kvásku. Ono se dá najít a ty lidi je pak dobré podporovat, protože pravé výrobky jsou zpravidla náročnější na suroviny i na práci.

      A pokud nemají v cukrárně pravou šlehačku, tak nevím, kde už by měli mít, takže bych doporučovala ji vyžadovat.

      Vymazat
    4. Pravda je, že já bych žádnou cukrárnu nevytrhla. Po letech jsme vlezli do vyhlášené cukrárny v Bohdanči na dovolené a jinak se vůbec nepamatuji, kdy bych byla v cukrárně předtím.
      Rodinné podniky a místní podnikatele se ale snažím též podporovat, moc jim fandím!

      Vymazat
  10. Výborný cheescake dělají v Olomouci v Café 87 (na náměstí Republiky, je to ta kavárna u Muzea umění). A co se zákusků týče, tak se nemůžu nabažit těch od Mamky (myslím cukrárnu Mamka). Jejich větrníky jsou naprosto úžasné!
    Nejhorší zákusky jsem jednou nakoupila v Globusu. Tak odpornou pachuť fakt nemůže mít ani ta montážní pěna, ble.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec jsem si výborný cheescake udělala v sobotu doma, zmizel tak rychle, že jsem nestihla ani vytáhnout foťák :)
      Skvělé věci jsou jednoduché!

      Vymazat