Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 9. ledna 2013

Boj s časem


Novoroční klasika

Nový rok a různá předsevzetí, och, jaké klišé!
Roky už to praktikuji tak, že dodržuji předsevzetí nedávat si žádná předsevzetí, ale stejně ten novoučký, úplně nepopsaný diář svádí myšlenky k různým cestičkám.
Ráno u snídaně jsem se dočetla, jak vytvoření nového návyku trvá 66 dní. No, záleží asi jak který návyk, něco mi jde hned po prvním dnu, něco se učím roky a furt nic.
Taky jsem se dočetla, že každý den máme udělat něco do čeho se nám nechce (sníst žábu) a následně se odměnit... Každému funguje něco jiného a cestu k tomu si každý hledá jak umí. Někdo s pomocí knih - všímáte si, jak jsou knihy o Time managementu vždycky prodejně úspěšné? Miliony lidí si je koupí, přečte (možná) a stejně všichni nestíháme jako předtím.
Loni jsem byla posedlá Mít vše hotovo, neustále jsem se snažila něco si organizovat a plánovat, až mě to úplně ovládlo. Jaký jsem pošetilec se ukázalo ve chvíli, kdy jsem si zapsala úkol: "Připravit si do sauny věci k promyšlení."
V tu chvíli jsem se na sebe podívala očima někoho druhého a začala se strašně smát, co jsem to za troubu a kam jsem to až dotáhla :-).
Koloběh s TM krásně popsal Wu, pod to se mohu jenom podepsat.
Nakonec se mi to vše ustálilo na starém dobré pravidle mojí babičky, která měla VŽDY hotovo. Řešit věci průběžně, jak se nabalují, nenechat to nahromadit.
Zdá se to jednoduché, ale i tahle metoda chce jistý nácvik, ovšem fintu, jak sám sebe poslechnout a jak se za to odměnit, to už je na každém z nás.
Kdybych si měla na zeď obýváku pověsit nějaký blikající neon, byla by tam napsáno:

PRŮBĚŽNĚ UKLÍZET PRACOVNÍ STŮL!!!

Povídal jeden, že chaos na stole = chaos v hlavě. Tohle mu moc nevěřím ale když už si nemám kam postavit hrnek s kávou, tak něco bych s tím udělat měla.
To není jako pořádek na kuchyňské lince, ony ty papíry nezačnou smrdět, plesnivět, nedojdou mi tužky nebo gumy, klidně tam mohou ležet roky a kromě vrstvy prachu se nic nestane. Že není vidět povrch stolu? No to je přece dobře, aspoň neničím tu hezkou dýhu, přece... Takže taky veřejně slibuji, že si v prvním pracovní týdnu tohoto roku (minulý týden byl ještě svátkový) stůl uklidím a budu si to udržovat. A až to udělám, vyfotím a zveřejním, protože jak už je to venku, tak se nedá couvnout, jak by to vypadalo, že?

25 komentářů:

  1. Těší mě, že na tom nejsem tak špatně jen já a že se najde i někdo jiný, kdo si nemá kam postavit hrnek. Blbý je, že to mnohdy řešim tak, že ze dvou menších hromádek udělam jednu větší, abych na uvolněné místo dala ten hrnek :/ Asi se taky budu muset hecnout a napsat, že to pak vyfotím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosím, hecni se, ať v tom nejedu sama.
      Moje bilance v tuto chvíli jsem na tom tak, že mám čerstvě uklizeno kolem šicího stroje, pak jsem vyházela a znovu naskládala mrňousovu skříň a před chvílí jsem totéž udělala i se svou skříní...zkrátka na ten stůl ještě nějak nebyl čas :-D.
      Ale já to dám...

      Vymazat
    2. Tak stůl mam momentálně vcelku v pohodě, učím se, takže tam jsou asi dva použitý hrnky, termoska se zázvorákem, dva sešity, kalkulačka, nějaký tužky a lampička. Zato zbytek pokoje vypadá jak po výbuchu :D

      Vymazat
    3. Tak, jak jsi to popsala, tak bych popsala, když je stav "uklizeno" :) A zbytek pokoje? Na to je nejlepší očekávaná návštěva.

      Vymazat
    4. No právě, taky ten stůl teď považuju za uklizenej :D Očekávaný návštěvy jsou nejlepší, ale pak to zes odnáší rozbordelená skříň :) A vydrží to nanejvýš dva tři dny...

      Vymazat
  2. "PRŮBĚŽNĚ UKLÍZET PRACOVNÍ STŮL!!!" Preboha, načo? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych ho našla! Teď momentálně se SÁM tak zavšivil, že se na něm nedá pracovat a nosím si noťas na stůl do kuchyně :).

      Vymazat
  3. Se musím smát, protože zrovna dneska jsem se v práci vrhla - hádej do čeho? Do PRŮBĚŽNÉHO (cca 3 měsíce odkládaného) úklidu prac. stolu :-)
    A věta o spolknutí žáby - má oblíbená - mám ji asi rok motivačně nalepenou na monitoru...

    Ad předsevzetí - žádné nebylo, ale o víkendu jsem dostala záchvat typu "doplním do starých textů původní, zmizelé, fotky". Vzdala jsem to asi po dvou hodinách - páč fakt netuším, jak je tam dostat...
    Tj. - prosím - jak se Ti to Báro nakonec povedlo? Nechápu, kam je mám dát jako do toho netoprostoru, abych je pak mohla vložit. Už jsem si založila i album na Rajčeti, ale tamtudy cesta taky nějak nevede. POMOOOOC :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doplnění fotek ke starým článkům je jeden z nejstarších a nejodkládanějších úkolů. Už jen proto, jak opětovnou publikací nepotěším majitele čteček :-D.
      K tvému problému: Předpokládám, že máš fotky někde na hardu. V tom případě otevřeš dotyčný článek jako k editaci (klik na tužtičku dole u článku) a pak nahoře na liště dáš volbu vložit obrázek, vybrat soubor a pak jen otevřeš soubor, kde máš obrázky u sebe na PC a klikneš na konkrétní obrázek, on se načte někam do úložiště na bloggeru, klikneš na "vložit" a je tam. Rajče nebrat, to je prznič fotek.

      Vymazat
    2. :-) Nejenom ke starším. Už jsem dospěla do stadia, že jsem chtěla vložit i novou...
      A právě jsem to dělala, jak píšeš, ale nešlo mi to vložit z toho hardu. Nicméně, včera jsem konečně našla to blogové úložiště, tak už je ta akce "fotky" zas o něco blíž :-)

      Vymazat
    3. To je dobře, budeme se těšit.

      Vymazat
  4. Ještě že doma žádný pracovní stůl nemám. Mi stačí noční stolek, naštěstí s ohledem na jeho velikost mne nemožnost na něj umístit lahev vína přinutí ho poklidit.
    V práci musím na stole nepořádek mít, protože uklizený stůl vypadá, jako že nic nedělám:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sejra, když přijdu na k někomu do kanclu, tak je docela rozeznatelný bordelář od pracujícího systematika :-)
      Naprosto vede jedna paní z maličkého obecního úřadu, která si už brzy nebude moct nikam ani sednout. Přijde mi, že si ten strašlivý zmatek pěstuje úmyslně, protože je jediná, kdo se v tom vyzná a tím pádem je nepostradatelná. :)

      Vymazat
  5. Hmmm... úklid pracovního stolu je něco, co bych také měl dělat častěji. V současné době se mi na něm válí tři krabičky rozhrabané a několikero zatím netknutých, kterých jsem se mínil tknout v budoucnosti blízké. Minimálně ty můžu zase tak na dva roky schovat do bedny na půdu, protože do roku 2013 jsem si předsevzal, že nezačnu nic novýho, dokud nedokončím ty Temelíny, co se mi na stole, pod stolem, ve skříňce, na skříňce a ve spodní poličce vitríny nahromadily. Je jich dohromady - to vím náhodou úplně přesně - MOC!

    OdpovědětVymazat
  6. Máš výhodu, že ti ty modely nikam neutečou. Mně se párkrát stalo, že jsem něco šila Alex nebo Matesovi a než jsem to dodělala, vyrostli a bylo to malé...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neutečou. Ale když se na některý starý rozdělaný kusy podívám a vidím, jaký sem byl před lety dřevo...

      Vymazat
    2. Tak v tomhle to mám opačně. Kolikrát se podívám na nějaký svůj starý šitý výrobek a žasnu, jak jsem to mohla udělat já, dnes bych nevěděla jak na to.

      Vymazat
  7. jo to bych taky chtěla umět, průběžně vše řešit a nenechat to nahromadit :D ale to se asi naučit nedá... sedmi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sedmi, no to právě povídali ti vědci, že se to naučit dá, ale trvá to těch 66 dnů dřiny, než se to zafixuje :D

      Vymazat
  8. Když jsem byla náctiletá holka a moje maminka mi vtloukala do hlavy: "pracuj racionálně!", pošklebovala jsem se jí za zády. Když mi říkala:"Když už vezmeš něco do ruky, dej to rovnou na určené místo, nepokládej to nikam jinam!" připadalo mi to jako sekýrování...Kolikrát už jsem se jí v duchu omluvila, když tohle dnes automaticky dělám. Kolik mi to už ušetřilo času i běhání. Je fakt, že mi to naučení trvalo déle než 66 dní ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brabi, maminka byla skvělá, já se to musela učit sama, až jsem měla svou domácnost.

      Vymazat
  9. Tak je vidět, že máme s brabi hodně společného ( myslím tím asi ty roky). Já jsem líná uklízet, a tak prostě uklízím hned a všechno tam kam to patří. A tak mám vedle stolu polici s 15 ti šanony, a tam hned všechno ze stolu strkám, hned jak to skouknu, a pak je to jako když to najdu. Nejsem tedy ta ženská, která v noci chodí smetat pavučinu, když se mezi sexem koukne na strop, ale asi mne i vycvičil muž, který např. v kuchyni na myčáku nesnese ani lžičku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, ty šablony jsou dobrá varianta, používám to také. Soukromá lejstra v pohodě, pracovní agenda na mě sype víc dokladů, než stíhám odhazovat viidlemi.

      Vymazat
  10. A nejsi na sebe moc náročná? Takovéhle úkoly si dávat - změnit systém stolu, time management ... To kdybych na sebe uvalila, tak mi to ubere tolik kapacity, že na skutečný činnosti už nemám :) A pohoda, kterou mám, by taky asi někam odešla.

    Na stole mám spoustu papírků s poznámkami, vzkazy, odkazy, kontakty, úkoly ... ale jako bordel mi to nepřipadá. Doma vím, co kam patří, takže úklid trvá hodně krátce, i když předtím to vypadalo jako změť (poházené oblečení a tašky na pohovce, především).
    A podobně jako muži Elizy mi vyhovuje nic nemít na kuchyňské lince. Na vééliké lince, nejlépe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liško, to mě vůbec nenapadlo, že by toho bylo moc. Ten stůl mi dal zabrat, ale už je mnohem lepší, nabiju si baterky ve foťáku a mohu to zdokumentovat :). Tvůj pracovní stůl, jak to popisuješ mi přijde sympatický, nesmí tam být mrtvé hromady, jak jsem to měla já.

      Vymazat