Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pátek 10. února 2012

Poctivé zhodnocení téměř roku s prací kuličkou

...

Nejprve veliké nadšení, krocené Alexinou skepsí.


Trochu mi to nadšení srazila, prý si něco zaprala, já jsem si nevšimla.
Tak už Alex pere zase v gelu. Sdílíme totiž jednu pračku. Když má malou dávku, pochopitelně ji doplní mým nebo Matesovým prádlem. Tím pádem nemohu na 100% říci, že peru jen s kuličkou.
Pokud peru já, gel užívám jen když je něco opravdu špinavého, jako třeba tepláčky našeho mrňouse. Běžně "omrněné" věci kulička (nebo kdo vlastně) hravě zvládne.Několikrát jsem si již říkala, že když ty testy dokazují, že kulička je na nic, zkusím vyprat jen tak bez ničeho, ale jsem zbabělec... myslím, že to už kdybych to prádlo opravdu zaprala a to se mi nechce, to by mě naštvalo. Ale vlastně, komu se nikdy nestalo, že zapomněl dát prášek do zásobníku a ani to nepoznal?


Můj závěr je asi takový, že 4-5 praní s kuličkou, pak jedno praní s gelem (když pere Alex) a prádlo je pěkné čisté, voní přirozeně. 
Fleky - kakao, ovoce, krev... předepírám v ruce bílým mýdlem Lanza. 
Super bílé bavlněné prádlo a utěrky asi tak jednou za půl roku projedu s nějakým bělícím přípravkem na vyšší teplotu, přece jen, ta tendence šednout tam je, ať už člověk pere na nižší teploty v čem chce.
Každopádně tím hodně šetřím peníze za prášky a mám pocit, že i halenky a kalhoty vypadají méně sepraně, hlavně ty tmavé věci.

A jestli je to placebo nebo ne, to neřeším, já jsem spokojená :-)

17 komentářů:

  1. Mně se onehda stalo, že jsem vyprala bez prášku, poznala jsem to a musela to vyprat znovu:o)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahá, tak že by koule přese všechny výzkumy (které objednal někdo nezávislý, anebo...) prala?

    No vida.
    Nechci být odporně neestetická, ale já vyprala něco bez prášku jen jednou a poznala jsem to hned. Byla to totiž poblitá deka. Ehm. Pravda je, že ani po následném jednom vyprání s práškem se to nevylepšilo k naprosté dokonalosti.

    OdpovědětVymazat
  3. K @Teovým odkazům ještě patří fejeton Magické koule:
    http://www.dtest.cz...magicke-koule

    Mě zajímalo, jak ta koule, Barmanko, pere. Protože kdyby s ní nějaký obchodník za mnou přišel, tak to odmítnu. A v tom fejetonu stojí něco pro mě překvapivého: že uvnitř té koule jsou kuličky s nějakou příměsí nerostů či co, to jsem si myslela, ale prý i kvasnice (že je tam lactobakterie, to by snad nevadilo)? To mi evokuje kvasinkovou poševní infekci :-)) a v tom bych nechtěla, aby se máchalo prádlo, které nosím na těle.

    Ovšem nabízí s eotázka, jestli to není pořád lepší než nosit na těle prádlo prané s použitím aviváže. Nebo bez, ale v nějakém hnusném dryjáku.

    Asi si nevyberem - koule, kostka mýdla, pytel prášku nebo flaška gelu.

    OdpovědětVymazat
  4. Já z Bářina článku pochopila, že Destruktorovy věci přepere ručně, se svýma věcma čeká, až bude prát Alex, a Kapitán se musí spoojit s koulema:o))

    Já vzhledem k domácímu osazenstvu, v němž převažují pesy, kočky a 2x týdně koňské dečky, nebo deky, samozřejmě geluju a desinfikuju, jinak to prostě vůbec nepřipadá v úvahu. Nicména aviváže nepoužívám vůbec, raději prádlo před pověšením promelu 30 minut v sušičce.

    OdpovědětVymazat
  5. Báro,tak já jedu klasicky v Arielu, ale dost často, když to tam sypu, si na Tebe a prací kuličku vzpomenu. A nasypu toho trošku míň, protože jak je vidět, prášku není tolik potřeba.
    Ale vážně by mne zajímalo, čím a proč teda ta koule pere?
    Odkazy jsem ještě nestudovala, pravda.

    OdpovědětVymazat
  6. Narazil jsem na ten test v D-testu, tak sem si na to hned vzpomněl. Prostě je to nesmysl, stejně jako magnet do auta na snížení spotřeby benzinu:-)
    My perem v gelu, dáváme poloviční množství a nevidíme rozdílu v účinnosti. Peřiny z dutých vláken perem v horké vodě s trochou přidaného sava.
    Občas zapomenem vůbec dát a prádlo je také celkem čistý. Aviváž nepoužíváme vůbec - žena se po ní začala osypávat.

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkně jsme to téma provětrali :-)
    Kuličku jsem dostala, sama bych si ji nepořídila. Vypadá to, že když nic jiného, naučila mě, že se do pračky nemusí lít litry gelu a aviváže, ale prádlo bylo dobře vyprané. Někdo ( třeba Sejra) k tomu dojde sám od sebe, já jsem k tomu došla oklikou přes kuličku a jsem v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  8. Teo,tvým avatarem prát nebudu, mohl by dostat zánět spojivek :-)

    Liško, tys nám dala s těmi poševními kvasinkami! Co kynuté buchty a jogurty? Jíš v pohodě nebo ti to evokuje totéž? :-))))

    Mod, u tebe je to fakt něco jiného. Se všemi tvými pesami, kočky a koňmi je režim úplně.
    S Kapitánovými koulemi jsem samozřejmě spokojená i já :-DDD

    Chris, čím ta koule pere nevím, ale dostalo mě video, jak někdo pral s koulí i ručně, to už jsem se fakt smála :-)))

    OdpovědětVymazat
  9. Já bych si mimo testy myslela, že pere tím, jak se točí buben a koule bouchá do prádla, jako když se kdysi mlátilo do prádla dřevem.
    Já teda říkám prášek tomu gelu, ale někdy peru i v prášku prášku. Pokud jde o gel, asi to není třeba přehánět, kupříkladu ty gelové kapsle jsou docela malé, na koňské deky jsou třeba nejméně dvě.

    OdpovědětVymazat
  10. Mod,také jsem měla pocit, že ta kulička má nějaké mechanické účinky. Kapsle nám přišly zase dost velké, ale jestli to nebude tím, že nepereme na koně :-)))

    OdpovědětVymazat
  11. Báro, no jednak tím:o), druhak možná tím, že já mám pračku na 8 kilo prádla, protože když peru na koně, nebo 4 pesy, tak by se mi to do \"normální\" pračky nevlezlo:o)

    OdpovědětVymazat
  12. Mod,to je můj sen, takhle velká pračka. To je totiž mnohem ekologičtější než co jiného!

    OdpovědětVymazat
  13. Aha, to jsem nevěděla, já ji kupovala kvůli Gerince, když jsem potřebovala pořádně vyprat 5-6 flísových dek za den, no a do Prahy jsem si ji pak koupila taky, protože je výborná, i tím, že se do ní dá přihazovat prádlo v průběhu praní a nebo ho odebírat v průběhu sušení¨, no a pak taky tím, že v tom velkém bubnu se to pořádně promele:o)

    OdpovědětVymazat
  14. Mod,jednoznačně dobrá pračka!!! Já to beru tak, že jedno 8 kg praní je úspornější než prát 4x po 2 kilech, voda, prášek/gel, elektřina, všeho se spotřebuje méně.

    OdpovědětVymazat
  15. http://www.eproton.cz...162896.html
    když jsem ji/je kupovala já, stála 15 a něco, mohla jsem mít za ty peníze 3 :o)

    OdpovědětVymazat
  16. jééé, to je milá debata ;-) u nás dostal taky niekto na Vianoce praciu guľu. tak popátram, kto, a skúsim zistiť nejaké nové poznatky ;-)
    btw, s Ateovým okom by som nikdy neprala, bo sa ho bojím. toho mechanického oka, nie Atea ;-)

    OdpovědětVymazat
  17. Hlavní je, že jsi spokojená

    OdpovědětVymazat