Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pátek 6. ledna 2012

Nadpisy se tvoří nejhůř

A nebo někdy mám boží nadpis, ale víc mě k němu nenapadne.

Někdy bych jen tak vykřikla, na to asi nejlepší Teidu, ale tam nefunguji, tak si 
vykřiknu jen tak v duchu a ono to kolikrát stačí.


Příhody s mrňouskem zapadají do nánosu času, protože málokdy najdu chvilku opravdového klidu, abych to mohla vše hodit na papír (čti: na obrazovku). Jo, večer klid je, ale to bývám už obvykle docela unavená a vyvíjím činnosti, které nepotřebují ani kousek intelektu, nejčastěji už také ležím a do sluchátek mi někdo čte něco zajímavého. Tímto děkuji archívu Českého rozhlasu a jeho dramatizacím! Spíme totiž s mrňouskem v jedné místnosti a nechci mu tam pouštět televizi.


Školka:
Velké téma uplynulého podzimu. Od dvou let je zvyklý na hlídání, soukromá školka začala být problém asi ve třech letech, kdy tam přišla nová kráva učitelka a pořád na děti řvala. Sehnala jsem mu tedy soukromé hlídání a tam to bylo zase v klidu. A najednou klasická školka, věk 4 roky a dva měsíce a začaly nervy. Slzy jako hrachy každé ráno, dobře tři týdny trvalo, než si trochu zvykl. Vypozorovala jsem, že hodně pohodový nástup měly děti, které našly ve školce své známé kamarády z pískoviště, ale Mates tam byl jako ztracený.
Vše se obrátilo k lepšímu, když si našel kamarády, to už se do školky začal i těšit. Ze začátku to sice trochu skřípalo: "Mamí, já už mám kamaráda, má takové oranžové tričko. ...já se bojím, že zítra si vezme jiné a nepoznám ho..."Pak přišla další etapa, když začal kamarádit i s holkama: "Mám kamarádku Zuzu, ale Filip s ní chce kamarádit taky, tak mi pořád bere hračky, abych brečel..."Kamarádství se Zuzou mu vydrželo, ale Zuza teď do školky nechodí, asi je nemocná, tak má Elišku a "dávej mi prstové rukavice, nám se tak na vycházce lepší drží za ruce."

Chvilku mi trvalo, než jsem vychytala, jak ho oblékat, aby mu nebylo v herně vedro a venku zima. Kluci nemají mít do herny punčocháče, vyžadují se ponožky a hrací kalhoty nebo tepláky. To byl problém, protože na vycházku punčocháče mít musí, jinak by zmrznul. 
Jenže ty on si sám neobleče a kdyby měla pančelka oblékat každé děcko, tak na tu vycházku nikdy neodejdou. Chvíli jsem si s tím nevěděla rady, pančelka mi poradila, že maminky dávají dětem zateplené kalhoty, aby jim stačily na pobyt venku ponožky, ale to se mi moc nezdálo. Spásný nápad přišel ve formě punčocháčů bez šlapek, ty si Mates obleče sám v pohodě, akorát mi chvíli trvalo je sehnat, nakonec pomohl jako vždycky internet.
Naštěstí v tom obchodě měli i cenově vlídné tepláky, tak jsem poštovné nemusela platit jenom za troje punčocháče. Teď po dvou měsících musím říct, že to funguje skvěle, vyšlo to levněji než vymýšlet bůhvíjaké zateplené kalhoty.

Nerada bych to zakřikla, ale nemoce nás moc nesouží, do Vánoc ho to skolilo asi dvakrát, ale vždy jsem ho nechala včas doma, aby to vyležel a nepropuklo to v něco horšího. 
Trochu mě zaskočily jeho horečky těsně před Vánocemi, kdy jsem si nechala na poslední chvíli různé vánocotvorné činnosti a pak jsem to nezvládla, takže cukroví letos skoro nebylo (promiň Alex), zato jsme v průběhu svátků zvládli připravit dvakrát slavnostní večeři a posedět pod čtyřmi stromečky...

Silvestr byl prima, i když bych si ho dokázala představit slavit s větším množstvím našich dětí. To naše jedno, co doma zbylo jsme vzali a šli jsme mezi lidi do letního kina, kde se Matýsek díval na Šmouly a my velcí jsme prokládali slivovici becherovkou (normálně bych řekla:"FUJ!" ale když je zima...) a všichni jsme se hřáli u velké vatry a na konec jsme koukali na pěkný ohňostroj. Akorát Matýskova logika to nemohla pochopit, jinak by se neptal, proč v takové zimě chodíme do letního kina a ne do zimního. Kolem osmě usnul jako špalek, což nebylo špatné, protože takový Silvestr ve dvou má také něco do sebe :-).

Snad ještě mohu, takhle na Tři krále, popřát opožděně všem, kdož sem zabloudí, hezké prožití nového roku, hodně lásky a zdraví. Ať se vám podaří vše, oč usilujete a dojdete tam, kam míříte. Na to vám posílám ještě zvlášť hrst síly, protože ta cesta mnohdy vůbec není jednoduchá.

22 komentářů:

  1. i já tobě z celého srdce přeju vše dobré a ještě lepší a hlavně spoustu dokončených projektů;)A \"tšus\" posílá Abubráška Mrňouskovi.

    OdpovědětVymazat
  2. Báro, také přeju šťastný nový rok!

    Silvestr jsme měli neplánovaně taky ve dvou, po uložení dětí, protože přátelé, se kterými ho trávíme každoročně, nemohli přijet. A nebylo to tak špatné;)

    Jo a zateplené kalhoty do školky se mi osvědčily, opravdu to zjednodušuje oblékání. Ale u nás je má šikovná paní, která prodává oblečení kousek od školky, a ještě za velmi příjemné ceny, tak to mám po ruce:)

    OdpovědětVymazat
  3. To přilítávání a odlétávání z hnízd je to, na co si v životě budeš nejvíc pamatovat. A budeš to mít jako červené body na ose časomíry. To bylo před tím, a to zase po tom... Už nikdy nic nebude nastálo, tak jako je to zrovna v tuhle chvíli. Možná je to dobře ( asi určitě) ale každá ta změna nese s sebou hodně slziček. Tak ať jsou jenom ty ze štěstí.!! Např. můj ještě ani ne devítiletý vnuk šel dnes spát ke své \" přítelkyni\" = spolužačce ze školy. Prostě takové jakési první rande, a byli jsme z toho nakonec všichni parádně zařezaný. I když nám to v první chvíli přišlo docela k smíchu. Prostě najednou vidíš, že tě zase brzy nějaká ta změna čeká. A na ty změny není nikdy nikdo dost připravený.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný nový rok Báro, ať se ti daří všechno, do čeho se pustíš a dík za přání, a taky za tu extra hrst síly. Ta se mi letos bude náramně hodit. ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. BHáro, hodně štěstí a zdraví do nového roku tobě, Matýskovi, Alex, Kapitánovi i jeho holkám.
    Těším se na tvé další blogování.

    OdpovědětVymazat
  6. Matýsek moudře analyzuje školkovztahy, klobouk dolů! My převlékání většinou řešíme leginkama s \"tunikou\" (delší top ala kratší šatičky, ale tenčí, takže jde v poho zasoukat do venkovních kalhot.A může si měnit ponožky po vycházce bez celosvlékání. V nejv. mrazech potřebuju jistotu, že malé venku nevylezou holá záda,to pak přes to nosí ven kombinézu. V tom jsou dobré i ty dlouhé topy/tuniky. Holky teda mají víc možností. Ale záda se dají i u kluků chránit kupováním delších tílek, triček, já tyhle věci kupuju už i o 5 let dopředu, k jejímu věku je to krátké. U obtažených, úzkých střihů to lze, není to tolik znát. Na lyže má rolák pro 11 let,takže ho má pod kombinézou pod zadek a rukávy krásně zastrčí do rukavic. A teplejší starší punčocháče neváhám sama ustřihnout a doplnit teplejšíma vlněnejma podkolenkama. Na sjezdovkách se ukáže kvalita přípravy;-) Jo a když je fakt kosa, namažu malé ráno chodidla mastným krémem. Je to izol.vrstva navíc, ale nepřidá na tloušťce. V lyžákách se noha moc nehýbe, tak je třeba to hlídat. A koupila jsem jí pod přilbu funkční kuklu. Na tomhle nešetřím času ni námahy, aby pak někde na svahu neplakala zimou.

    OdpovědětVymazat
  7. hurá, Bára je tady! :-) tak všetko naj v novom roku. a díky za hezké přáničko, silu budem potrebovať.

    OdpovědětVymazat
  8. Abu,děkuji, ať se má hezky celá vaše Aburodinka :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Chris,já jsem měla se zateplenými kalhotami docela smůlu, jedny jsem viděla v Rock Pointu asi za 8 stovek a o něco levnější a docela nepěkné v CaA z takové té látky, co se jednou spadne a díra je mezi námi. Takže punčocháče bez šlapek pro mě byly výhrou a Mates je má rád. Začínám zase šít :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Elizo,ve tvých komentářích je vždy zkušenost a moudrost z prožitého. Vnuk to bere hákem a vy jste hodní, že jste ho nechali :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Oby,stíhám číst co se u vás děje, akorát komentáře se mi z mobilu moc nedaří. Ať ti všechno vyjde, držím palce!

    OdpovědětVymazat
  12. dewberry,taky přeju všechno dobré, tvé pozdravy vyřídím :-)

    Bosorko, máš to dobře zmáknuté, my jsme byli poprvé \"lyžovat\" teď v sobotu, ale příprava byla nedbalá, nakonec byla zima i mě a jelo se domů. Mates s lyžemi začíná, tvé zkušenosti se mi náramně budou hodit.

    OdpovědětVymazat
  13. SV,tvůj \"šťouchanec\" mě trochu popostrčil :-)
    Snad se nám všem ten 2012 podaří!!!

    OdpovědětVymazat
  14. Přidávám se s přáním všeho nej v novém roce!!
    Add punčocháče, také řešíme stejně... kamaše s funkčními ponožkami, aby se nožka nespařila (mám zas radu z jiného blogu :-D) a osvědčilo se... Mě se nakonec podařily kamaše koupit v HaM ale musela jsem to tam celé probrat abych našla dvoje poslední (jedny pro jednoho a druhé pro druhého)... ale zdařilo se. Btw. vyteplené kalhoty máme ale taky a zatím je nosí místo oteplovaček, protože na ně to pořád ještě není... žádný sníh se nekoná, tak to neva :-)))

    No a to je vše... ještě jednou všechno nej do nového roku!!! (to bylo to hlavní ;-)))

    OdpovědětVymazat
  15. No a rukavice v tuhých mrazech: dáváme prstové do teplých ale ne tuhých palčáků, jinak omrzají prsty. A namazat i obličej, na sjezd dost důležité, plus jelení lůj po kapsách na domazávání rtů. Flísové čepice se v přilbě spotí, takže bud ty funkční kukly, nebo bavlna, ta alespoň saje. A úpletová maxivesta vcelku - to je moje zimní vychytávka několik let. Ta zakryje záda, zadek, ale lépe se v ní hýbá, než v teplé mikině pod bundou. A když si sedne, má zadeček ještě víc v teple. Na sjezdovce je to kolikrát hodně drsný, jak už víte ;-)Já zvažuju vytáhnout darované mohérové spodky pod kalhoty, mívám často dost studené nohy po celé délce, když jen dozoruju a postávám. Palčáky přez mé prsťáky jsem si ušila dostatečně prostorné i jemné z fleesu. Stačí lepší střih na chňapku a je to;-)Jinak zimní funkční věci umí líp severské národy, logicky.

    OdpovědětVymazat
  16. :) Baro preji krasny rok 2012!
    Matyskovi,at se ve skolce libi,Raptor plakal asi dva mesice...Vzdycky ke me naklusaly rano v satne kucharky,uklizecky a zastupkyne reditelky a ujistovaly me,ze moc dlouho ten rev netrva.Ted uz se tam i tesi a pozor!zacal poslouchat.
    K oblekani deti...sakrys to je ucitelky nemuzou obliknout?U nas maji system,ze ty deti,co se umi samy obliknout,pak pomahaji tem detem,co to neumi a jen zkontroluji,aby vse bylo na svem miste.
    At se Matyskovi ve skolce libi!Novych kamaradu neni nikdy dost :).

    OdpovědětVymazat
  17. Milá Báro, po našem nečekaném setkání mi přijde trochu nepatřičné přát si do nového roku.. ale ráda jsem Tě viděla a jestli se vám podařily nějaké fotky, budu ráda.. zatím jsem našla na youtube nějaké záznamy.. a fotky dodala kamoška z Pardubic :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Bosorko,dobré rady, využiji ráda, teď už chybí jen ten sníh :-)

    Cheo, ahoooj! Také ti přeji hezký nový rok. I tvým milým, samozřejmě :-).
    Já jsem raději, když se Mates obleče sám, ať není v roli outsidera, který musí čekat na paní učitelku. Také u nás jsou třídy věkově smíšené, takže si děti pomáhají a učitelky také, ovšem spoléhat na to nechci.

    OdpovědětVymazat
  19. Gleep,ahoj a všechno nej nej nej v tomhle roce!
    Zima nikde, koupená kombinéza byla oblečena jednou a hrablo na sníh s autíčky stále čeká, zahrabalo si akorát trochu minulý týden... :-(

    OdpovědětVymazat
  20. Sabe,já jsem měla velikou radost, že jsme se tak potkaly. A pak že náhody nejsou! Pche, JSOU!!! Fotky stáhnu příští víkend a pošlu, snad se něco povedlo :-)

    OdpovědětVymazat
  21. to jsem rada ze zijes. At se Matyskovi ve skolce uz jenom libi!

    OdpovědětVymazat
  22. Spoon,s tou školkou se to zase zhoršilo, beru si ho domů co nejdříve, mám pocit, že je to asi paní učitelkou, ale s tím nic nenadělám.

    OdpovědětVymazat