Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

čtvrtek 10. listopadu 2011

Zpět k Československu

...

Vadilo mi roztržení Česka a Slovenska? 
Ano. 
Jediné pozitivum, které to přineslo, že jsme ze sdělovacích prostředků přestali slýchat ublížené projevy slovenských nacionalistů a nemuseli jsme se koukat na Mečiara. Ostatně za krátký čas jsme si ho nahradili Paroubkem. Ale to jsem odbočila.  
Chyběla mi slovenština, jejich kultura, zprávy, najednou to vypadalo (a vypadá stále), jako kdyby byl na východní straně moravské hranice kráter a dál už nic.
Celkově mi vadí naše "zpravodajská izolovanost". To musí nějaký šílenec vystřílet půlku bratislavského paneláku, aby se něco ze Slovenska objevilo u nás v TV novinách. Myslím si, že je to špatně. Času mají naši zpravodajci dost, ale plýtvají s ním na nechutné, v podstatě bezvýznamně rozpitvávané, brutality. To, co mi chybí, je základní informování o zemích kolem nás, netýká se to jen Slovenska.
Musí se zabít polský prezident, abychom zaslechli něco o Polsku, z Rakouska jsou "zajímavé" jen protesty protiatomově naladěných Zelených, o Maďarsku ani nemluvím, kdyby se jim tam nevylilo to bláto, tak slovo Maďarsko vůbec nezazní z našich obrazovek.
Kdo chce znát populární hudbu některého z našich sousedů, musí pracně hledat na netu a naše děti slovenštině přestaly rozumět.
U nás doma je od včerejška změna. Vím, že sousta lidí normálně poslouchá slovenské TV programy a jsou na ně zvyklí,  ale já se k nim na společné TV anténě dostala teprve teď. Potěšilo mě to. Hned jsem si šoupla jedny originál slovenské TV noviny, pak Mates koukal na reklamy a ptal se mě, co je to za divnou řeč, že něco rozumí a něco ne... Pár pohádek a spraví se to. V Česku na Ordinaci v RZ nekoukám, tady jsem dala zkusmo 10 minut, abych zjistila, že tam znám pouze jednoho starého herce podle vidění, z těch "mladých" neznám ani jednoho...
To jsou drobnosti. 
Hlavně mě těší, že zase přišla slovenština do mého obýváku.

63 komentářů:

  1. NacionalizmusNo pekne. U nás deti vedia po Ćesky už 4 -5 rokov. České rozprávky sú v kurze. Na STV2 chodia každú neskorú nočnú hodinu správy ČT - ich repríza chodí na druhú deň ráno. V stánkoch sa kupujú a čítajú české časopisy a noviny: Reflex, Respetk... etc. Slováci, ktorí pracuj v ČR sa po mesiaci, ak sa vrátia domov už majú taký.. český prízvuk... No tak ja neviem, ako to bolo s tým slovenským nacionalizom :)

    OdpovědětVymazat
  2. supr článek. dobrý a pravdivý pohled na oblast o níž píšeš a výborné rozhodnutí s mladym. Dovolím si příklad z rodiny: Malá Emma v Rakousku je na tom moc dobře. Mluví nejlépe česky, s mámou mluví tak výhradně, výborně komunikuje německy a také rozumí slovenštině; se svým kamarádem Filípkem pocházejícím ze Slovenska si povídají česko-slovensky a prý si vysvětlují i odlišná slova kterým jeden druhému nerozumí. Mám z toho radost

    OdpovědětVymazat
  3. Naše mláďatá češtine celkom dobre rozumejú, hoci české televízie nechytáme. České knižky sa kúpiť dajú a keď nie, zájdeme si po nejaké za rieku Moravu. ;-)

    Rozdelenie Československa bola pekná blbosť, ale zdá sa, že pán Klaus môže byť spokojný - neviditeľná ruka trhu to vyriešila...

    Bára, a česko-slovenské superstár a talenty ste nepozerali, a či čo? ;-)

    A ešte ma napadá - to je asi nejaký prírodný zákon, že ľudia pozerajú viac na západ než na východ: U vás v médiách sa objavuje omnoho viac správ z Nemecka než zo Slovenska, u nás ako-tak vieme, čo sa deje v Česku, ale na slovensko-ukrajinskej hranici akoby svet končil (až na drobné výnimky, ako napr. súd s Tymošenkovou).

    OdpovědětVymazat
  4. VydíráníNa vydírání /jakékoliv/ je jediná správná odpověď - nenechat se vydírat! Proto jsem souhlasil se snad jediným Klausovým správným státnickým jednáním - rozdělit bývalý společný stát se Šlováky /podle \"Česi\"/. Společný stát s nimi nefungoval ani před WWII.

    OdpovědětVymazat
  5. VydíraníNO vidíš.A presne kvôli takým ako ty, som rád, že sme sa rozdelili. Česi nás stále, od vzniku spoločnej krajiny podrážali. Akurát je tu ešte jedna \"sekera\" ktorú by ste nám - vy Česi mali splatiť. A síce: 24 slovenských denín na Poľsko - Slovenskom pohraničí venoval Beneš Poliakom za České Těšínsko. Slováci na Poľskej strane boli násilne polonizovaní, vraždení..poľskými banditami. Mám za to, že keďže už neexistuje Československo, tak tých 24 dedín by sa malo vrátiť späť k SR. A vy by ste mali vrátiť Poliakom to Těšínsko. Ak nie, tak potom alikvotnú časť z Moravy pripojiť k SR. Botom by sme si konečne boli ako - tak ..kvit. Pepo..

    OdpovědětVymazat
  6. Vydírání II /odpověď Janošíkovi/Těší mne, že sám vidíš Jánošíku, že stát Šlováků s námi Česi nemohl řádně fungovat! Howgh!

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem žila moc ráda v Československu, mámmoc ráda Slováky, rozpadu státu mi bylo líto nějak nostalgicky, ale nevadil mi. Nemám totiž ráda umělé slepence, nikde to nefunguje, pokud to není pod nějakou kuratelou a nemohlo to fungovat ani tady.
    Jsme si blízcí, máme se rádi, ale nejsme jeden národ a nikdy jsme nebyli, navíc je potřeba chápat, že Slováci vpodstatě nikdy neměli žádnou samostatnost a nezbytně ji potřebují, potřebují vlastní historii a to ne na 10, 20 let, ale na několik století.

    No a přesně kvůli takovým lidem jako je zdejší Jánošík, k rozdělení došlo, nevraživost a přízemnost dokážou rozložit všechno.

    Mimochodem, mne se tehdy velmi dotklo,jak házeli v Bratislavě na Václava Havla vejce.

    OdpovědětVymazat
  8. Hahaha.. Keď my Slováci napíšeme nejaké historické pravdy, tak sme nacionalisti. Ale to že váš pritvrdlý Český rozhlas minule bol schopný napísať, že Jozef Gabčík bol český parašutista je v poriadku? Česi,Česi... vy sa nikdy nepoučíte.

    OdpovědětVymazat
  9. Jánošíku, Jozef Gabčík byl český parašutista, protože Slovensko bylo v té době fašistický stát.

    OdpovědětVymazat
  10. To ModS veĺkej časti s Tebou Mod súhlasím, až na ten záver.Váš Klaus, ktorý vytrvalo a vecne spravne kritizuje EU môže byť vnímaný presne tak isto v EU ako nevraživý a prízemný element. Prečo ste vlastne v EU ? No a o Havlovi Slovaci nemajú ilúzie odkedy nechal rozbiť zbrojarsky priemysel a uvoĺnil trhy iným - v SR vtedy prudko stúpala nezamestnanosť. Tam sa menil Havel, tam sa z neho stavalo / v menšom / to, čo vidíš dnes na Kocábovi.Tie rozbory o zmene Havla neprišli zo Slovenska - ale zo sveta.Za rečami o pravde a laske bolo niečo iné...

    OdpovědětVymazat
  11. ModHahahaha.. nie, Gabčík bol Československý parašutista. A Slovák. Čech bol ten čo ich zradil - tak ako vždy. Slovensko bol asi taký fašistický štát ako Protektorát Bohmen und Mahren. Nedávno som čítal Heydrichove spomienky o tom ako nevychádzal z údivu na udávaním čechov. Jeden na druhého. Ako vás volali nevinné sudetskí deti a ženy, keď ste ich vraždili lopatmai a rýľami? Smějíci se bestie? Či tak dajako? Máte krv na rukách ... česká banda. Nikdy ste sa nemali stať členmi civilizovanej EU. Čo sa dúfam aj stane - keďže sa chystá dvojrýchlostná Európa. A vy, keďže euro nechcete ostanete mimo..

    OdpovědětVymazat
  12. MIlane1Náš Klaus je stejný kokot jako váš Mečiar:o) nicméně přiznejme jim, že se jim podařil historicky pozitivní kousek, rozdělit to bez krve a potu.
    Nevím, ale nemám pocit, pokud si dobře vzpomínám, že na Slovensku to tehdy dost nacionalisticky bublalo, z české strany tohle rozodně nešlo. No a tak prostě bylo ve své době dobře, že to dopadlo tak rychle a tak dobře,jak to dopadlo.
    Prečo sme v EU sa ma nepýtaj:o))Já sem v EU ráda, v referendu sem hlasovalo ANO a nelituju toho, považuju se za Evropana bez hranic a je mi celkem fuk jaký názor na to má Klaus, kteru kritizuje všechno. Nemám ráda Klaus:o)

    OdpovědětVymazat
  13. Nicméně, Bářin článek je moc hezký a rozhodně by neměl vybuzovat šovinistické nálady, které jsou navíc totálně zbytečné.

    OdpovědětVymazat
  14. To Mod 2Jozef Gabčík NEBOL český parašutista, podĺa slovenskej wiki bol slovenský vojak, podĺa českej wikipedie československý vojak,podĺa anglickej \"a Slovak soldier of Czechoslovak army \"podĺa aj vaších zdrojov to bol československý vojak http://www.osobnosti.cz...abcik.php
    kde maš, že český ?

    OdpovědětVymazat
  15. MIlane1Proti Československý nic nemám:o),mimochodem, kde má u vás nějaký pomník nebo památní desku?

    OdpovědětVymazat
  16. Česi a ŠlováciPomatený poněmčený rakušák a Vůdce III. Říše Adolf Hitler samozřejmě neplácal pouze nesmysly. V něčem měl pravdu. Jinak by za ním nešel celý tak kulturní národ, jako Němci, vč. Rakušanů. Jedním z jeho věcně správných postřehů bylo, že ČSR je \"nefunkční splepenec\". Ve společném státě s Čechy nechtěli žít Němci, Šlováci, ani Maďaři. Němci a Šlováci společný československý stát rozbili v 1938. Poté, co Áda dostal na prdel - díky Spojencům - GB, USA a SSSR, se předválečná ČSR bez Podkarpatské Rusi stala od 1948 gubernií SSSR a \"slepenec Česi - Šlováci\" pokračoval pod kuratelou bolševiků z Kremlu a jejich tuzemských vazalů. Když po 1989 padl SSSR - Šlováci opět vyrukovali s rozbíjením společného státu s Čechy /podle nich spisovně \"Česi\"/. Shrnutí: Václav Klaus zásadně ublížil českému státu - jeho ekonomiku vrhl zpátky minimálně o 50 let zavedením podnikání podle vzorů typu Viktor Kožený, Martin Roman a v neposlední řadě on sám. Je však třeba mu spravedlivě přiznat, pokud jde o \"slepenec se Šlováky\", že jako snad v jediném, měl on pravdu a ne absurdní fantasta Václav Havel.
    Howgh! Howgh! Howgh!

    OdpovědětVymazat
  17. to idolDá sa súhlasiť -i ked ja vidím Klausa o čosi priaznivejšie :)

    OdpovědětVymazat
  18. Nejsem u PC, tak jen kratce z mobilu, Janosiku, jsi uplne OT, pletes sem veci, ktere s clankem nesouvisi, tohle vse uz bylo receno 1000x, nic noveho a tve komenty jsou jen dukazem toho, proc me to rozdeleni statu mrzelo jen trochu. Kvuli takovym jako jsi ty. Vsichni maji ve sce historii skraloupy, ale kvuli tomu se ted tady prece nebudeme urazet!!!

    OdpovědětVymazat
  19. Idol BářeNalejme si čistého vína o národnostně hrdém Jánošíkovi, ano? Je prostě tak hloupý, že si ani není schopen uvědomit, že je hloupý!
    PS Samozřejmě u jmenovaného tomu tak není proto, že je Šlovák. To i leckteří Česi. :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Ale \"bratia\" Česi .. čo to, čo to? Pravda vám nevonia? No..ale raz vám to ktosi povedať musel. No tak dobre. Rýchly exkurz do histórie. Ono s tou ČSR to mohlo dopadnúť všetko inak, ale ... problémom bol už čech Masaryk a jeho podraz pri nedodržaní Pittsburskej dohody.Za všetko spomeniem len Masarykov podraz voči Rusínom:http://sk.wikipedia.org...ovi%C4%8D
    Stačilo od začiatku plniť dohody a všetko by mohlo byť inak. Ale zase, dodržiavanie dohôd zo strany Čechov..to nikdy nešlo dokopy. Čo sa týka Těšínska, ktoré zradca Beneš vymenil za Slovákov:http://sk.wikipedia.org...Spi%C5%A1
    O vraždení Slovákov v Poľsku:http://www.kultura-fb.sk...4-13.htm

    Vy Česi ste vedeli vždy len využiť a potom podraziť. Tak to bolo s Nemcami ktorí vám vybudovali poľnohospodárstvo a ekonomiku, tak to bolo s nami, ktorí Vám pomohli v ťažení proti Nemcom v r. 1918.Ale ako som napísal. Rozbili ste republiku, ukradli našu spoločnú vlajku... kašľať to. Ale čo ne-kašľať sú práve obete našich Slovákov v Poľsku... kvôli vám - Čechom. Vráťe Těšínsko Poliakom a my dostaneme späť naše dediny !!!!

    OdpovědětVymazat
  21. No teda Bára, toľko reakcií si snáď ani nečakala... (a možno ani nechcela - aspoň nie takých ;-) )

    Ktovie, čo sem pánov Jánošíka a idola prilákalo - to Československo v názve?

    OdpovědětVymazat
  22. lojzourčitě nechtěla, Bára, nemá žádné dediny nazbyt :o)))

    OdpovědětVymazat
  23. Jano,určitě nemám na mysli žádný plošný nacionalismus. To, co jsem měla na mysli, tady čítankově předvedl Jánošík

    zuzi, tak to má být. I mě to těší, přijde mi to přirozené, vždyť jsme v jedné Evropě.

    OdpovědětVymazat
  24. lojzo,superstar jsem nesledovala, není to můj typ pořadů, jen jsem ocenila, že se podařilo dát to takto \"mezinárodně\" dohromady. Takových společných projektů více. Viz třeba krásná československá spolupráce na knize Vysoká cena za lásku :-).

    OdpovědětVymazat
  25. Idole, Jánošíku,já to zkrátím. U nás se říká, že \"čert spolky zakládal, ale nikdy do nich nevstupoval\". To říká vše. Vždycky se někdo cítí ublížený a druhý využívaný, rozchod států byl velmi kultivovaný a jestli ti, Jánošíku chybí nějaké vesnice, zeptej se Mečiara, za co je vyměnil.

    OdpovědětVymazat
  26. Bára,\"krásná československá spolupráce na knize Vysoká cena za lásku\"
    Láska ľudí spája, to si nevedela? ;-)

    OdpovědětVymazat
  27. Mod,[7] napsala jsi to úplně přesně za mě. Líp bych to nesvedla, už není co dodat.
    Jo, ta nostalgie tam byla, ale ať si teď Jánošíci vykřikují ve svém státě.

    Jánošíku [8], těší mě, že posloucháš Český rozhlas. A když ti tak jde o ty historické pravdy, třeba bys nám tady mohl pěkně napsat, jak vznikla slovenština jako jazyk. :-)))

    Lojzo, opravdu jsem to nečekala, takový nevinný článeček :-)))

    Mod, [24], tos mě rozesmála. Ale hraju Grepolis (mimochodem ve slovenské verzi) a mám tam dobytých 5 rolnických vesnic, tak kdyby Jánošík chtěl, pošlu mu pozvánku do hry a může si taky vybudovat.

    OdpovědětVymazat
  28. V každém národě jsou slušní a moudří lidé,kteří uznávají přednosti sousedního národa a tolerují jeho nedostatky.
    Na obou stranách se žel nacházejí zakomplexovaní zmetci, co na sousedních národech vidí pouze nedostatky. Zajímavé je, že čím víc lidi cestují a poznávají své sousedy, tím méně problémů ve svých názorech mají.

    OdpovědětVymazat
  29. Nikdy som netvrdil, že nemáme byť za čo čechom vďační. Sme - a ja to nemám problém priznať. Ale v českom povedomí fungovalo stále, že Slovensko bolo pre Čechov akási kolónia (sám som neveril vlastným ušiam, keď mi to Česi stále dokolečka škodoradostne opakovali). Je prekvapivé, keď Česi hovoria o nás - Slovákoch, že sme rozbili republiku. Faktom je, že rozbitie začalo už pri jej vzniku. A bolo zázrakom, že ČSR vydržala tak dlho ako vydržala. Čo sa týka tých \"dedín\". V prvom rade mám na mysli osudy tisícok našich ľudí v nich žijúcich, ktorých Beneš zapredal. Ináč paradoxne, ja som nikdy nebol nacionalista, ale čo ma k tomu priviedlo bolo práve stretnutie s českým tupým nacionalizmom a šovinizmom. Ja nie som nacionalista, ale patriot.

    OdpovědětVymazat
  30. Jánošíkovi... spíš nudíš, než prudíš. Kapišto?

    OdpovědětVymazat
  31. Teda Baru,...původně jsem chtěl napsat, že mi rozdělení Československa nevadí, protože jsme s nimi začali nějak rozumně vycházet teprve po tom rozdělení... Ale když tak koukám na to, co se ti tu rozjelo, přestávám si tim bejt jistej... Tedy - tou druhou částí.

    A je hezký, Jánošíku, jak dokážeš ignorovat jednu prostou historickou skutečnost, resp. její souvislosti. A sice, že protektorát Čechy a Morava byl protektorátem Čechy a Morava proto, že Hitlerovi se podařil celkem husarský diplomatický kousek, když nabídkou vlastního státu, kterou učinil Slovákům, přivedl k zániku veškeré mezinárodní smlouvy, které byly uzavřené Československem. Troufám si tvrdit, že to byl jediný důvod, proč tohle úsilí vyvinul a Slováci mu to slepě zbaštili...

    OdpovědětVymazat
  32. Buteo,zlatá slova!

    Jánošíku, kdyby tvůj komentář končil po první větě, tak by se to ještě dalo, ten zbytek sis klidně mohl nechat, šermování různými šovinismy bylo už dost od pádu komunismu.
    A končím debatu, nebo donesu hrách.

    OdpovědětVymazat
  33. Já to vrátím zpět k meritu článku:)

    Společný stát jsem zažila jen v dětství. Jisté věci se mi od té doby stále promítají: vynikající slovenský dabing Vtáků v trní, Gabo Zelenaj a další:)

    Slovensky sice rozumím, ale nemluvím. Je to lepší než s polštinou, ale už také cizí jazyk.

    Maličké pouštíme na počítači pohádky Pásli ovce Valaši. Namluvil to Króner a je to sranda.

    Na vysoké, už v tomto tisíciletí, jsem pak měla na bratroch slovákoch i docela pifku. V jejich zemi jim zavedli školné a na našich výškách si studovali zadarmo. Slovák z \"zpoza rohu\" Blavy dostal v Brně koleje jen proto, že byl \"cizí státní příslušník\", a borec z o pár stovek kilometrů vzdálenějšího města v Čechách si musel hledat privát.

    Dneska už mi nevadí, mám kamarády Němce Ossis i Wessis, Rusa, Japonku, pár Arabek... do toho se sem tam nějaké ublížené Slovačisko schová:)

    OdpovědětVymazat
  34. Ale jinak k té krádeži vlajky, to mě pobavilo:)) Jánošíku, laskavě si uvědom, že to, že nástupnickým státem ČSFR bude Česká republika a nikoliv Slovensko, bylo výsledkem dohody Klause a Mečiara. Následkem této oboustranné dohody nám připadla nejen vlajka, ale též kupříkladu historie sportu, takže čeští hokejisté mohou do \"tabulek\" započítávat i výsledky utkání československé reprezentace, Slováci dostávaj na prdel od nuly. Takže tak.

    OdpovědětVymazat
  35. Náhodou, Slováci hrajou velmi dobrý hockey!

    OdpovědětVymazat
  36. Galahade,také mě zaskočilo, jak to ještě po letech v někom bublá. Trochu mi to, co píšeš připomíná situaci, že kolikrát si dva lidé spolu lépe rozumějí až pár let po rozchodu, když předtím měli rozhádaný vztah.
    S tou Hitlerovou diplomacií je fakt, kdysi jsem o tom četla v nějaké knize, tam to bylo také takto nastíněné, dobře, že sis na to vzpomněl.

    Mod :-)

    Squire, tenhle jev na VŠ, který popisuješ poslouchám ze všech stran. Já s tím osobní zkušenost nemám, ale nemají to naši studenti jinde podobně?
    Já to odjakživa mám o lidech, ne o národnosti.
    P.S. Božínku, jak jsem šťastná za jídelní lístek ve slovenštině, když sedím v maďarské restauraci :-)))

    OdpovědětVymazat
  37. Squire: To s tým školným máš odkiaľ? Na Slovensku je štúdium stále ešte zadarmo. ;-)
    Je fakt, že kopec slovenských detí študuje v Česku, ale dôvodom je myslím hlavne úroveň a meno českých VŠ.

    OdpovědětVymazat
  38. Squire: \"to, že nástupnickým státem ČSFR bude Česká republika a nikoliv Slovensko, bylo výsledkem dohody Klause a Mečiara\" - a toto je s prepáčením takisto blbosť. Nástupníckymi štátmi boli ČR i SR, všetko sa delilo (takže napr. s hokejom máš pravdu, u iných športoch to bolo naopak - napr. u ženského basketbalu).
    A čo sa týka vlajky, Klaus s Mečiarom sa dohodli, že obidva štáty budú mať svoje nové vlajky i znaky. Akurát následne ČNR schválila za vlajku ČR bývalú vlajku Československa - s odôvodnením, že \"Slováci ju nechceli\" (čo je síce pravda, ale celkom v poriadku sa mi to aj tak nezdá ;-) ).

    OdpovědětVymazat
  39. No nazdar!Když jsem v devadesátém prvém odjela a následně se na konci devadesátého druhého Československo rozdělilo, a za několik let jsem tuto historickou událost sdělila své malé dcerce, milé děvčátko nabylo dojmu, že se Češi a Slováci rozhádali a rozdělili kvůli mého odjezdu a že se zase dají dohromady, až se jednou vrátím. A byla jsem chvíli bez zásluh za legendu. No ale teď koukám! Ještě, že jsem se nevrátila - to bych tomu dala. Vždyť by mi oba národy dali přes hubu! ;-D

    OdpovědětVymazat
  40. Obyno ten náš určitě, za ta víza:o))

    OdpovědětVymazat
  41. Pokud jde o to studování, squire si to asi popletla, bylo to tak, že jediní slovenští studenti-jako zahraniční studenti, tu studovali zdarma, ale netuším, zda to tak funguje pořád, pokud ano, nechápu proč.

    OdpovědětVymazat
  42. lojzoSlováci tu vlajku nechtěli, protože nevěděli, kam do ní prsknout ten státní znak:o))
    A navíc, ukradli ste nám kus hymny!:o)))

    OdpovědětVymazat
  43. Mod: \"netuším, zda to tak funguje pořád\" Funguje. Tiež nechápem prečo, ale teší ma to, naše mláďa sa chystá tiež. ;-)
    Ale teraz je to už asi rovnako pre všetkých z EÚ, si myslím.

    OdpovědětVymazat
  44. Mod: \"A navíc, ukradli ste nám kus hymny!\" Tiež vždy po tej vašej čakám, že po krátkej pauze bude nasledovať Nad Tatrou... Väčšinou sa mi to stáva pri MS v hokeji. :-)))

    OdpovědětVymazat
  45. Jedna věc se ale rozdělit nedala: fakt, že prvním neameričanem a nesovětem ve vesmíru byl Čechoslovák Vladimír Remek. Rodem a po matce Čech, príjmením a po otci Slovák. Howgh:)

    OdpovědětVymazat
  46. lojzojá se nadechnu pokaždé, nejen při hokeji:o))

    OdpovědětVymazat
  47. Oby: \"Vždyť by mi oba národy dali přes hubu!\" Neboj, hneď nie... to až potom, keď by zistili, že nedonášaš plnú náruč dolárov. ;-)

    OdpovědětVymazat
  48. Mod: No veď hej, lenže ja ju obvykle počujem len pri hokeji. :-)))

    OdpovědětVymazat
  49. [43] No jak, za víza? Já jsem byla proti. Dobře vím, co je to za vopruz. :-p A vlastně, já taky potřebuju vízum do Česka a na Slovensko? Budu asi muset pohledat informace na netu. Furt se všechno mění. :-(

    [50] Lojzo, dřív, než by mi dali přes hubu a prohledali kufry a kabelku, by asi těžko věděli, jestli nějaký dolar přivážím nebo ne. Koukám, že si budu muset předem dohodnout osobní ochranu. ;-)

    OdpovědětVymazat
  50. Oby,klidně přijeď, budeš-li se tvářit nenápadně, nikdo si toho nevšimne, že viník se vrátil :-))).

    OdpovědětVymazat
  51. Obynetuším jak na Slovensko, ale do ČR vízum určitě nepotřebuješ, ale kabelku si radši neber, mohla bys tu o ni přijít :-D

    OdpovědětVymazat
  52. Víza nepotrebuješ ani na Slovensko, kľudne príď. Ochranu zabezpečím (chcel som napísať \"ochranu používam\", ale až taký smelý nie som ;-) ).

    OdpovědětVymazat
  53. Ach jo...Jsa po otci Slovák a po matce Čech, jsem vlastně originální Slovákočech. :-( Jsem vlastně bez vlasti. Maje národnost českou a státní příslušnost ČR, dopouštím se vědomé lži? :-)

    OdpovědětVymazat
  54. SV,lojzo se nezdá, co? :-)

    Mikine, slibuji, že tě nebudeme nikterak dělit! A narodil ses v Čechách nebo na Slovensku?

    OdpovědětVymazat
  55. [55] Díky, lojzo. Když máš zkušenosti s ochranou, už se ničeho nebojím. Hned jak naškudlím kufr dolarů - jedu! ;-)

    [56] Mikine, takže to jsi vlastně \"druhý Remek\". ;-) Nic si z toho nedělej. Na mě zase před pár roky úřednice na pasovém koukala dost vyjeveně, když jsem jí drze tvrdila, že jsem se narodila v Československu, a ona tam chuděra na seznamu žádnou takovou zem neměla. :-D

    [57], [58] Co máte? Lojzo je kamarád, a kdybyste potřebovaly, určitě by ochotně a nezistně poskytl ochranu i vám. ;-)

    OdpovědětVymazat
  56. Abych tomu nasadil korununarodil jsem se na Moravě, v Brně. :-)
    A popravdě se cítím být moravákem více než kým jiným. :-)
    Děkuji, že mne nebudete dělit.
    Nevím zda jsem \"druhý Remek\", ale rozhodně jsem rád tím čím jsem.

    OdpovědětVymazat
  57. No, tak já jsem z otcovy strany Němec, z matčiny Čech, narozený na Moravě. K Němcům sem se nehlásila ani v dobách, kdy to mohlo být výhodné, a to nemyslím období 39-45:o)). Momentálně sem Evropan, ale mohla bych být případně i Australan, nebo Američan, myslím, že bych nechtěla být Asiat;o)

    OdpovědětVymazat
  58. Oby,máš pravdu, kdo by nestál o lojzovu ochranu :-)

    Mikine, láskyplná řevnivost mezi mými rodiči (Češkou a Hanákem) trvá už 56 let a stále se ještě nedomluvili. Nejhorší je, když do toho začnou zatahovat mě, ať teda řeknu, čím se cítím... ach jo, vidím to jako Mod - Evropankou.

    Mod, jsme propojeni všelijak, vždyť v historii stačil přechod nepřátelských vojsk přes nějaké území a už bylo zaseto :-). Proč bych si lámala hlavu s detaily, napsala to dobře.

    OdpovědětVymazat
  59. No jop, války vždycky dobře zamíchaly s geny... takhle je manžel kouskem Ital a já kouskem německá židovka. Ale takové zlomky se už fakt nedají zohledňovat.

    OdpovědětVymazat