Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

čtvrtek 20. října 2011

Profese: Děsič na plný úvazek

...

U lékaře:
"Tak se posaďte a řekněte mi, co vás trápí."
"Ále, tady mě to píchá," pane doktore, ukazuji na břicho, někde do míst pod žebry.
Lékař chvíli přemýšlí, káže mi, položit se na lůžko, prohmatává, znovu přemýšlí a pak řekne:
"No, nechci vás strašit, ale to bude určitě rakovina a v dost pokrčilém stádiu.
Pokud něco neuděláme, asi v nejbližších dnech umřete."
Ježyšmarjá! To jsem až tak nečekala! Začínám se bát a přemýšlím o tom, co honem udělat, když smrt je tak blízko.
"Podívejte, teď vezmu krev, ale stejně to asi nemá cenu, laboratoř mi jen potvrdí, co už víme, máte pár dnů, pořešte si nějak rakev a domluvte se s pohřební službou, já tady vypíšu nějaké papíry a vy se můžete obléknout."


Pomalu vstávám a je mi smutno, že tak brzy umřu, to jsem fakt nečekala.


"Posaďte se ještě," řekne lékař a zalistuje v nějaké tlusté bichli.
"Tady píšou, že by to mohl být jen zánět, vraťte se na lůžko, já to ještě prohmátnu."


"No jo, no jo, ty symptomy budou spíše na ten zánět, já ještě zavolám kolegovi, on je na tohle machr, třeba z toho ještě nějak vyváznete."
Chvíli telefonuje, víc poslouchá, než hovoří a pak řekne: "To jsem si myslel."
Zavěsí.
Podává mi teploměr a prý: "Změřte si teplotu."
Vím dobře, že žádnou nemám, ale dělám, co říká, protože doktor je autorita a proti autoriám buď revoltujeme nebo je posloucháme. V tomto případě není pro revoltu místo, strkám teploměr pod pravou paži a sedím.
On ještě listuje v tom svém lexikonu, vezme si ode mne teploměr s naměřenou hodnotou 36,5 a vědoucně pokýve hlavou.
"Máte velké štěstí, že tam není ta teplota. Když vezmu v úvazu celý váš klinický obraz, vypadá to, že vás trápí zaražený prd. To rozchodíte nebo si vezměte Espumisan.
Dostanu 30 korun. Nashledanou."
A je to.
Já radostně skáču po schodech do přízemí, veselá, že neumřu, je mi blaze a pana doktora mám vlastně velmi ráda, ach co doktora, mám ráda všechny, CELÝ SVĚT MILUJI!!! Chce se mi zpívat a tančit, vžyť na světě je krásně!


Ptáte se k čemu jsem psala tuhle celou alegorii?
No, protože přesně takhle to chodí vždycky, když navštívím svého osobního automechanika.
Ať mi mění olej a filtry nebo výfuk či rozvodové řemeny, vždy je scénář stejný.
Vyděsit - průběžně udržovat v děsu - pak najít spásné řešení a poradit si s nesmírně složitou situací - hurá, je to hotovo, tak jsme to nakonec zvládli "...a vidíš, ani tě to moc nestálo, měla jsi velké štěstí."
Historka z tohoto týdne:
Před dolovenou mi měnil olej na Kapitánově voze a ještě než jsme otevřeli kapotu, už to začalo.
"Nevím, jestli mám vůbec správný filtr, ten rok se dávali do Fordů dva typy motoru...jo,jo, vy tam máte ten pežoťácký, tak to bude problém."
Rozdělal sací potrubí. "A sakra, vidíš tahy všude ten nacákaný olej? To je jasně vyšlehané turbo, no to je průšvih."
Dál se v tom hrabal, pak vypustil olej a pod autem lamentoval, že neteče olej, ale hustá karbonová kaše, prý kdy se měnil olej naposledy, on odhaduje, že ještě nikdy.
No to asi těžko, když auto chodí na pravidelné prohlídky do autorizovaného servisu a olej se mění každých 15 tisíc km.
Ach jo.
Když jsem ve vance viděla tu vypuštěnou černou hrůzu, opravdu to na mě nedělalo dojem, že ten olej měnili někdy před rokem.
"To vysvětluje, proč máte vydřené to turbo. Když se tam dostanou takovéhle částečky nečistot, působí to jako brusivo a za pár stovek kilometrů je vymalováno..."
V pondělí mi dal kalkulaci na opravu.
Prý zda do toho půjdeme nebo ne.
Nové turbo stojí kolem 50 tisíc, repase asi 18 plus práce.
Odmítla jsem obě varianty, protože když mi jde olej do sání, tak to není sice nic, čím bych se mohla chlubit do rádia, ale na druhou stranu se nic hrozného neděje, motor se nezadře, turbo také ne, akorát bude trochu více promazané a musí se občas dolít olej.
Včera - obrat v situaci. Pan mistr konzultoval nešťastného Forda v grémiu (čti: u piva) a došel k názoru, že turbo asi vydřené nebude, ani prasklý intercooler (další hororová varianta), ale podle ošklivé práce předchozích mechaniků - vylámané spojky co drží manžety, ohyzdně, neřemeslnicky přichycené ostatní hadice apod. asi zapomněli dát mezi turbo a hadici sání těsnění, které tam patří a proto je od oleje zastříkané všechno.
A jestli teda chci, tak že mi ho objedná, nasadí a bude zase dobře...


Ufff...


Všechno jsem to líčila u rodičů a taťka se na mě obrátil a s vážným výrazem mi na to všechno řekl: "A teď si představ, že já mám takovou zubařku... Já se tam vždycky tak strašně bojím a pak to kolikrát vůbec nic není."


 


 

25 komentářů:

  1. Uááá, to je hrozný. Tím spíš, že je to popsáno tak živě a věrohodně.

    OdpovědětVymazat
  2. Liško,když mi taťka vyprávěl, jak si užíval u své zubařky, šla na mě mrákoty.
    \"No, to je hrůza, to už asi nezachráním... to bude bolesti... ale nevím, zda budu vůbec mít takové kleště... seďte klidně, já se podívám raději na jiné zuby, když tak to vezmeme všechno...\"
    Nechápu, proč k ní chodí, nakonec mu vždy něco jen vyvrtá a nazdar.

    OdpovědětVymazat
  3. Ježyš, já se lekla na začátku a ke konci taky:o)
    Moje zničené turbo diagnostikovali v grémiu napřed jako těsnění,..... Dávaje si taky pozor, kdyby ti chtěli tvrdit, že je to \" váha vzduchu\", to stojí taky dost, zbytečně vyhozených peněz, když se pak nakonec musí vyměnit to turbo:o))

    OdpovědětVymazat
  4. Mno, já možná zareaguji zcela nečekaně... Já teda na dolovenou nikdy nejel. Vždycky jsem si myslel, že tam můžou jen rybáři a případně v noci tiše se kradoucí zloději, co ty ryby hážou z kaluže, co zbyla z rybníka, do kýble. No vida! A Ty máš takové štěstí, že jsi na dolovenou jela! Nakonec to bude určitě ta gumička. Tak vyměnit a hurá na mrskající se kapříky! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mod,těsnění bych asi řešila, všechno ostatní musí nějak vydržet. Akorát mě štve šlendrián toho servisu, kde fakt všechno nasvědčuje tomu, že shrábli prachy za to, co nikdy neudělali. Jenže to jsou věci, které si nezkontorluješ, takže s námi už mají utrum!

    Kamio, no jistěěěěě! Chudák autor se jednou překlepne a hned mu to čtenáři omlátí o hlavu a ještě ho pošlou do smrdutého bahna pro kapry! To mi tu fakt chybělo :-DDDDDDD

    OdpovědětVymazat
  6. njn, není nad Espumisan, i pokud jde o turbo
    (čti: hlavně se ze všeho hned nepos ... ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tomu říkám děsivé intro.

    V Německu jsem kdysi viděl (teda, po televizi) pána, který měl jako profesi strašič v jakési atrakci, německy se tomu říká krásně, Erschrecker.

    OdpovědětVymazat
  8. Jojo..., když má člověk pěkný vyhlídky na horší varianty, tak mu je ve stávající dobře :-) Ovšem, pak se musí jeden ptát, jestli ještě zbydou nějací lidé, kteří tu konečnou, pokud možno správnou diagnózu vyřeší, když se ti všichni předešlí věnují odlišným činnostem ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Gombo,trochu mi nahrává, že už ho znám, tak si říkám, jen si straš, ono to bude v pohodě. To se leknu, až jednou nebude!

    Henry, Erschrecker je moc pěkné, akorát nevím, zda se mi někde po cestách v Německu podaří toto slůvko použít. Dříve by se moc hodilo na naše celníky u německých hranic, teď už tam žádní nejsou.

    Jirko* pokud by člověku bylo ve stávající poloze špatně, musí si vymyslet nějakou horší, aby mu pak bylo dobře i v té méně blbé. Nezapletla jsem se do toho moc? :-)))

    OdpovědětVymazat
  10. :-) ovšem... někdy je hodně těžké se přesvědčit o té horší variantě, než člověk opustí tu lepší, protože pak dá víc práce a přesvědčování u té ještě horší, než je ta původně horší ;-)
    Příští týden, ehm, jdu na technickou a poprvé v životě to budu muset vzít přes autodílnu...

    OdpovědětVymazat
  11. [5] Jooo, chybělo a je to tu zas:-) Nicméně když překlepy bývají vynikající inspirací, z kategorie \"to by nikdo nevymysel\" a uznej, že tenhle přímo vybízel ke kapříkovatému komentáři:-) A navíc-teď už ho nemůžeš opravit, protože jinak by tahle diskuse ztratila smysl:-D Editovací šach, mat! :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Kamio,[11] ale může ... a Ty pak budeš mít nesmyslný komentář, sice se šachmatem, nicméně budeš v pr ... čicích :)))))

    OdpovědětVymazat
  13. Cha cha:-) Bude poznat, že bylo měněno a dokonce i kdo k tomu poňoukl;-) Ale já myslím, skoro bych se vsadil, že změněno nebude:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Jirko*,hodně štěstí u technické, já byla před měsícem a dopadla jsem s pochvalou, i když jsem auto nestihla ani umýt. Ale když se pak technik v montážním kanále viděl v mém novém výfuku jako v zrcadélku, tak byl spokojený :-)

    Kamio, přijímám editovací šach mat, ty dobře víš, že opravuji jen po domluvě v komentářích (pokud se nevědomky třeba dopustím faktické chyby), tento překlep musí zůstat, mají-li mít komentáře smysl i pro někoho, kdo přijde později, přece ho nepřipravím o tuhle legraci.

    Gombo, technicky by to šlo, ale můj smysl pro recesi by to nedovolil! :-)))

    OdpovědětVymazat
  15. Víš, že jsi mne vyděsila? S tím doktorem. Naštěstí čtu rychle. :-)
    Jak je to s tím turbem? Objednat, neobjednat? :-|

    OdpovědětVymazat
  16. Ostatně, my jsme na dolovené už byli. A byli tam i rybáři. A hodně si dolovovali, hlavně cenami. Budou mít jistě pěkné vánoce...

    OdpovědětVymazat
  17. Mikine,čteš rychle, to je dobře, ale nepozorně. Vezmi to ještě jednou a zpomal u odstavce, který začíná \"Odmítla jsem obě varianty\" a končí ulevným \"Ufff\".
    Těsnění bych objednala, ale ne jako sólo akci, ale přidružila bych to k něčemu, až se zase bude dělat, jen je třeba na to nezapomenout.

    K dolovené jsem chtěla udělat samostatný spot, páč jsem nalovila hezké fotky a to dokonce i z těch, co fotil Matýsek.

    Kamio, OLE! 1:0
    Krátkodobě vedeš :-)))

    OdpovědětVymazat
  18. S mým turbem to tehdy dopadlo tak, že sem zcela zbytečně zaplatila díl váha vzduchu a práci za jeho výměnu. Následně už sem platila jen práci na výměně turba, protože výrobce Waldy se evidentně zastyděl, že se něco takového v případě jeho značky může stát a tak poslal z Něméécka turbo nové zdarma:-)

    OdpovědětVymazat
  19. Mod,s námi to nedopadlo nijak, ať si olej stříká, až se bude na autě dělat něco jiného, zkusíme to těsnění.
    Tos měla docela štěstí na slušného zástupce firmy, ne všude by to takhle řešili.

    OdpovědětVymazat
  20. btw, nepotřebovala sem, aby se někdo hlásil k tomu, že je Karel.

    OdpovědětVymazat
  21. To ne zástupce, to se zastyděl výrobce, bez ohledu na zástupce.

    OdpovědětVymazat
  22. No, jo, málokdo komunikuje hned s výrobcem, když má problém na autě :-). Ale proč chodit ke kováříčkovi, když se může jít ke kováři, že ? :-) To dopadlo hodně dobře.

    OdpovědětVymazat
  23. Báro na kováře se obrátil kováříček, protože i jemu se zdálo, že by se to mělo stát u 3 roky starého auta této cenové kategorie, které jinak vypadalo velmi ne moc jetě. A to vůbec nemluvím o tom, že ty autorizované superservisy napojujou auta na počítače, poznaj i ti, že tam olej dolil někdo jiný, ale že odešlo turbo, to nepoznali, proto mi taky prvotně nacpali tu váhu vzduchu a odevzdali mi auto se stejným čmouděním jako tam přijelo:-(

    OdpovědětVymazat
  24. Mod,ještěže to tak dopadlo. Nakonec všechno je o lidech. My měli smůlu na servis, i když si říká autorizovaný, tak je to banda dobytků. Ale aspoň to víme a už tam nevkročíme!

    OdpovědětVymazat