Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pondělí 13. prosince 2010

Než to dobalím,

tak se zastřelím

Umím upéct vánočku, nespočet druhů drobného cukroví, připravit kapra na několik způsobů, vymyslet překvapivé dárky a nastrojit i tři stromečky za jedno odpoledne, ale neumím balit dárky.
No, fakt neumím.
Je to už mnoho let stále stejný stres. A co mě stresuje odkládám... Dělá to snad někdo jinak? Možná jo, ale já ho neznám. A protože balit dárky na Štědrý den odpoledne těsně před večeří je největší opruz, jaký znám, rozhodla jsem se letos, že s tím zatočím v řádném předstihu a den D, vlastně den B (Balení), nastal dnes.
Papíry, stuhy a mašle mám nakopené už dávno, to mi jde.
Nebylo to jednoduché se k tomu rozhoupat, chyběl mi stresující tlak Ježíškova příchodu v termínu "za 5 minut", ale nakonec jsem to nějak dala. Všechno jsem si to nanosila na stůl v obýváku a ... šla jsem si uvařit kafe.
Chvíli jsem si říkala, že to zase uklidím, ale je to ostuda se takhle nehorázně neposlechnout a proto jsem se pustila do díla.
Já nechápu, proč při kupování či výrobě dárků vždycky zapomenu na nejdůležitější parametr - pravidelné rovné tvary. Kdo mi zase nakukal kupovat něco v kulaté kabičce, něco vyskládané do kuželu nebo třeba tu hrůzu, co vlastně ani žádný tvar nemá?!
Nebo veliké dárky! No děs! Co to bylo za nápad?
Vždycky si na Vánoce s láskou a něhou vzpomenu na bývalého podkolegu, který měl úžasný dar, že uměl úhledně zabalit cokoli, třeba i osmiboký komolý jehlan.
Vždycky, když se posílala nějaké dobírka nebo reklamace, byla radost se na něj dívat, jak krásně mu vyšel papír a jak elegantně balík vypadá. Ach, můj pravý opak.
Moje šišoidy, držené pohromadě kilem izolepy se jeho ideálům zdaleka nepřibližují. A čím víc se mi nedaří, tím, více mě to balení vyčerpává. Jak by bylo krásné, darovat všem tvarově ukázněnou knihu, krabičku pralinek nebo cihlu.
Jenže to já ne. A pak tady za trest stojím u stolu a vymýšlím, jak ty divné patvary obelstít.
A když už se toho nějak zhostím, zbývá ještě nápaditá jmenovka a to bývá také legrace, protože třeba loni jsem jmenovky krášlila jakýmsi hvězdným třpytem a stříbrnými hvězdičkami, které mi pak bylo souzeno luxovat ještě v červenci.


No, ufff, pro letošek je z 80%  dobojováno, už zbývá jen několik dárků, ale ty jsou teprve na cestě z internetových obchodů, takže s těmi se budu potýkat ve druhém kole, které jsem si vyhlásila opět za týden.
Snad se letos nedostanu zase do té obvyklé malomyslnosti, že by bylo lepší  dárky vyházet než zabalit, jako se mi to stávalo všechny minulé Vánoce.


Takže miláčkové moji, až ode mne ty hrbaté uzlíčky dostanete, vězte, že jsem se fakt snažila a že vás mám ráda, i když to na první pohled vypadá, že jsem si dárky pro vás schovávala 14 dní v drtičce šutrů.


Takhle to umí Alex
$$OBR457675$$


  

29 komentářů:

  1. Což dárky, ty se daj dát do takových těch zdobných papírových tašek, ale balík na poště, to je opruz!!! Dokonce už mi jednou pani na poště řekla, že má chvilku čas, že to radši přebalí, aby to vůbec došlo...

    OdpovědětVymazat
  2. Sejra,ty tašky jsou bezva, sem tam je také využívám. O poště mi ani nemluv! :-)
    Ráda kupuji ty jejich krabice, pokud to jde.

    OdpovědětVymazat
  3. Báro, nejspíš my Býci na to balení nemáme šikovná kopýtka, ty moje taky vypadají vždycky strašně. jinak tip na balení kulatých věcí - do tvaur bonbónu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Gratuluju, Báro! To jsi užz nejhoršího venku. U nás balím pěkně jenom já. Né, že bych se chtěla vytahovat, spíš je to takovej postesk, páč všichni choděj za mnou, ať jim to zabalím! ;op

    OdpovědětVymazat
  5. Báro,na balení dárků je prima, že už je alespoň máš vymyšlené a nakoupené. Já ještě nemám všechny, tak už se těším, až je budu mít pohromadě a zbyde mi už \"jen\" povinnost je zabalit:)

    OdpovědětVymazat
  6. balit umímjen letos ještě pomalu není co balit, nějak nestíhám :(

    OdpovědětVymazat
  7. Ty co jsem dostala já,jsou zabalené docela hezky, i vzhledem k tomu, žes na to měla jen 3 hodiny:-)))

    OdpovědětVymazat
  8. Pobalené?! Moje darčeky sú väčšinou ešte v obchodoch!

    OdpovědětVymazat
  9. Mě celkem balení d. nevadí, plus ty tašky to kdyžtak pomahají časově i tvarově posl. dobou dořešit. A když je do tašky moc vidět, uzavírám jí navrch ozdobnýma secvakávadlama. Vždycky jsem si s \"originalitou\" balení vyhrála, mě leda stresovalo, kolik času mi to dokázalo zabrat. Jednou jsem kamarádce tak rozverně \"doladila\" balení dárkové kosmet. kazety, že ji dodnes neotevřela a má ji v práci již 2 roky vystavenou na polici:-)Na průhledné plast. okýnko oné kazetové krabice jsem nakreslila ornamenty barvou na sklo (v barvě kazety)a před uschnutím to ještě osázela sem tam nějakým skleněným broušeným kamínkem.. Takový úspěšný vánoční kýč;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Jé, já balení dárků donedávna milovala - jen teď nějak v tom stresu z načapání zatím na Ježoura věřícími dětmi už to šulím, jak to jde, jen ať je to co nejrychleji. (určitý čas to holt žere...)
    Ale máš pravdu, že ty tvary hrají důležitou roli :-) Jsem měla v neděli chvilku a chtěla to sfouknout - no, a taky jsem se zasekla na třech po sobě jdoucích divných tvarech, tak to budu mít taky na etapy.
    Tož nám přeji pevné nervy :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ach Báro, jak já ti rozumím, já to balení tak nesnáším! A jsem na to dost nešikovná...

    OdpovědětVymazat
  12. hehe, Bára, napísala si to moc pekne!
    to ja baleniedarčekov milujem. mám doma asi 700-500 darčekových papierov a furt mám úchylku kúpiť nejaký ďaľší! problém je v tom, že na to obvykle nemám čas tak šup do tašiek a zvrchu prekryť jednofarebným baliacim papierom ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. dewberry,to jsem tak jednou dostala dárek zabalený do bonbónu, ale bylo to zabalené šátkem a ten byl součástí toho dárku a to se mi moc líbilo.

    Oby, kdyby za mnou ještě chodili další lidi, tak se picnu rovnou. To spíš já chodím za Alex. :-)

    Teo, bafni kterej chceš, jsou to samí měkouši, tam by tě nic jiného než šála nebo ponožky nečekalo. :-)))

    OdpovědětVymazat
  14. Chris,teď jsem ve fázi, že nacházím ty loňské, dobře schované!

    Gombo, ve tvé profesi je to těžké, ale sortiment na benzinkách se neustále rozšiřuje, takže to určitě zvládneš :-p

    Mod, těší mě, že jste dobře dorazily a ty tři hodiny, to byla fakt fuška :-)))

    lojzo, i nakupování na Štědrý den dopoledne je dobrý adrenalinový sport! Lepší ne skoky na gumě :-)

    Bosorko, občas si také s něčím vyhraju, ale třeba loni to vůbec nemělo cenu, bo Mates dostal popelářské auto a všechny papíry okamžitě rozcupoval na odpad a tři hodiny v kuse si spokojeně hrál, flitry, neflitry...

    OdpovědětVymazat
  15. Nomi,mně to dokáže sebrat neuvěřitelné množství času. Ale třeba dělat jmenovky mě vyloženě baví, akorát ten čas... Takže to mnohdy odfláknu a nakloupené propriety se přesouvají na další rok.

    rennnie, vítej v klubu :-)))

    SV, to nakupování krásných papírů a mašlí je na tom to nejpěknější. Pamatuju si na rok, kdy jsem dokonce papíry vlasnoručně malovala. Ale teď se mi dost vzpomínky dělí na \"před Matesem\" a \"po Matesovi\"...

    OdpovědětVymazat
  16. vlastnoručne maľované darčekové papiere asi po Matesovi hodne zmenia tvar ;-)

    OdpovědětVymazat
  17. inak ja mám doma skrinku zvanú škrečkovňa-darčekovňa no a tam tie darčeky celý rok škrečkujem. problémik je v tom, že si na niektoré spomeniem až na jar ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. SV: Na ďalšie Vianoce akoby si našla! ;-)
    Mimochodom, ak je tá skrinka len jedna, musí byť teda riadne veľká, keď niektoré nájdeš a niektoré nie! 8-O

    OdpovědětVymazat
  19. nie je veľká, ale preplnená ;-)

    OdpovědětVymazat
  20. [14] Z měkkýšů mám nejraději volně ložené bankovky. :p

    OdpovědětVymazat
  21. Mně se mnou zabalenédárky klidně u stromečku rozbalí, nebo je zaizolepuju tK, ŽE BY TAK MOHLY zůstat nafurt. A letos ne bu du ba lit nic

    OdpovědětVymazat
  22. Vzdyt to stejne roztrhaji :)).
    Nebo mate kazdy rok jako v Peliskach \"ten samej vanocni papir\" ? :))

    OdpovědětVymazat
  23. Jůůůůůůůůůůůůůůůů :-))tady už jsou balíčky!! Jdu rozbalovat. ;-))

    OdpovědětVymazat
  24. Ty jo, já to mám stejně. Jen koukám, jak to Alex dává, to je potěšení pro oko... Šišoid a kilo izolepy, no to je moje dílo, i když se to snažím obvykle maskovat nějakou tou nalepovací hvězdičkou, obvykle je to i pro mě utrpení;-)

    OdpovědětVymazat
  25. taky nerada... eeeeale bez papíru to pod stromkem vypadá blbě. :)
    Kdo je \"podkolega\"? :)))

    OdpovědětVymazat
  26. Tak abych pravdu řekla, tak to balení mně vždy spíš bavilo, nežli stresovalo. Ale od té doby když vidím juniory jak se sápou na jakýkoliv dárek a nejraději jej podávají obdarovanému už rovnou vybalený, nebo alespoň roztržený, aby už cestou od stromku viděli cože kdo dostane, tak si s tím balením už tak nehraju, páč to ztrácí veškerý smysl. Takže se těš, že to Destruktor taky za tebe vyřeší.

    OdpovědětVymazat
  27. marcanov,letos to tak bylo u rodičů, také nebalili nic a to není žádné překvápko.

    Ateo, mi měkýši nevadí, ale volně ložené bankovky zrovna na Vánoce by mi radost neudělaly. Ty mohu přijímat zbylých 364 dnů.

    Cheo, jasně, že roztrhají a ten binčus potom! :-))))))

    Wicky, teď už je možná rozbaleno i u vás, doufám, že jsi byla hodná a balíčků bylo hodně!

    Kamio, letos jsem to ještě na poslední chvíli dorazila taštičkami a to bylo rychlé a skvělé. Poučení pro příští rok!

    Petisee, podkolega je někdo, komu v práci poroučím já a k tomu patří i nadkolega, který zase poroučí mě :-). Naštěstí podkolegů bylo vždycky více, než nadkolegů :-)))

    Elizo, to jim dovolíte? U nás též rozdává Destruktor, ale zatím je ve věku, kdy nábožně vezme každý balíček a ostatní ho směrují, komu ho donést :-)

    OdpovědětVymazat